Και τι δεν ζητάει ο Ερντογάν για να δώσει τους 2 στρατιωτικούς μας!

Και τι δεν ζητάει ο Ερντογάν για να δώσει τους 2 στρατιωτικούς μας!

-Δεν παίρνει χαμπάρι από διεθνείς παρεμβάσεις

Κλιμακώνονται σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο οι παρεμβάσεις για το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις τουρκικές φυλακές. Την ίδια ώρα ο Τ. Ερντογάν συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση με απώτερο στόχο να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερα και περισσότερα ανταλλάγματα όχι μόνον από την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιδίδεται σε -κατά το κοινώς λεγόμενο- τούρκικα παζάρια!

Παρέμβαση για το θέμα έκανε η καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ, η οποία, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τούρκο Πρόεδρο και του ζήτησε να προχωρήσει στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η ακριβής απάντηση του Τ. Ερντογάν. Ανάλογη παρέμβαση έχει γίνει και από την πλευρά των ΗΠΑ, αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Τζ. Πάιατ. «Οι ΗΠΑ δεν νίπτουν τα χείρας τους στο ζήτημα των ελλήνων στρατιωτικών, κάθε άλλο», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη δημόσια παρέμβαση ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να προχωρήσει άμεσα στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Είχε προηγηθεί διάβημα τριών ελλήνων ευρωβουλευτών (Ελ. Βόζεμπεργκ – ΝΔ, Κ. Παπαδάκης – ΚΚΕ, Ν. Μαριάς – ανεξάρτητος), οι οποίοι ζήτησαν να υπάρξει παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το θέμα των δύο στρατιωτικών έθεσε ο Αλ. Τσίπρας τόσο στις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές όσο και με τους ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ήταν δε ένα από τα θέματα που συζήτησε με τον Βλ. Πούτιν στη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ενώ διέρρευσαν πληροφορίες για μεσολαβητική προσπάθεια της Μόσχας προς την Άγκυρα προκειμένου η υπόθεση να έχει αίσιο τέλος το συντομότερο δυνατό.

Το θέμα έθεσε και η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά στην παρέμβασή της στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας ξεπερνά κάθε όριο και πως με την τακτική της δημιουργεί κινδύνους για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. «Πέρα από τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και τις επιθετικές ενέργειες στα Ίμια, συνέλαβε και φυλάκισε δύο έλληνες αξιωματικούς που έκαναν περιπολία στα ελληνοτουρκικά σύνορα για ασήμαντο λόγο», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να παρέμβει. Δεν μπορεί να είναι ουδέτερη σε αυτές τις συμπεριφορές».

Ανάλογη παρέμβαση έκανε κι ο Κυρ. Μητσοτάκης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στο μεταξύ η κυβέρνηση διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο πληροφορίες τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης, τα οποία διέρρεαν ότι στα κινητά των ελλήνων στρατιωτικών βρέθηκαν στρατιωτικοί χάρτες και σχεδιαγράμματα.


Σχολιάστε εδώ