Κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο

Κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει για το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο

Του
Π. ΚΟΥΤΑΚΟΥ


Για πολλοστή φορά αποδείχθηκε, και με αφορμή τη διακοπή του πρωταθλήματος μετά τα όσα συνέβησαν στο ματς ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, ότι ο κάθε εμπλεκόμενος στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου κοιτάζει την… πάρτη του και ότι είναι αδύνατον ακόμα και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο διασύρεται διεθνώς, να καθίσουν όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι και να συμφωνήσουν σε κάποια μέτρα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έστειλε στη Σούπερ Λίγκα έναν κατάλογο από μέτρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν από τη νέα αγωνιστική περίοδο και ζήτησε να τα υπογράψουν όλες οι ΠΑΕ προκειμένου στη συνέχεια να ενημερώσει FIFA και UEFA.

Τα κυριότερα απ’ αυτά:
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας αγωνιστικής περιόδου οπαδοί μιας ομάδες προκαλέσουν φαινόμενα βίας, ήτοι, είσοδος οπαδών στον εν γένει χώρο του γηπέδου ή / και στις κερκίδες και στα αποδυτήρια ή/και στον αγωνιστικό χώρο ή / και συμπλοκές εντός αγωνιστικού χώρου με οποιαδήποτε αφορμή για τρεις φορές ή την πειθαρχική τιμωρία των ομάδων τους με βάση την εν γένει έκνομη βίαιη συμπεριφορά οπαδών τους τουλάχιστον τέσσερις φορές, τότε η ομάδα θα τιμωρείται με ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής και υποβιβασμό.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις αξιωματούχων που υποδαυλίζουν φαινόμενα βίας, οι οποίες πραγματοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ως ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση θα εκτιμάται όταν στρέφονται κατά αξιωματούχων αγώνα και εν γένει του οργανωμένου ποδοσφαίρου, θα συνεπάγονται τιμωρία της ομάδας.

Κατάργηση του τρίτου βαθμού εκδίκασης και μεταφορά της αρμοδιότητας στο CAS, εισαγωγή της έγγραφης διαδικασίας, δυνατότητα χορήγησης αναβολής από τα πειθαρχικά όργανα μόνο μία φορά για σοβαρό λόγο.
Αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για την ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων με τη μεταφορά της ευθύνης στις ΠΑΕ κατόπιν και της επιγενόμενης διαβούλευσης, εκκινώντας από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Λάρισα και Ξάνθη εξέφρασαν ενστάσεις, με τους «ερυθρόλευκους» να βάλλουν ουσιαστικά κατά της διοίκησης της Λίγκας και να… διοχετεύουν εντέχνως ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΠΑΟΚ (κατά κύριο λόγο) και της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ υπέγραψε, τονίζοντας όμως ότι οι προτάσεις που τέθηκαν «δεν αποτελούν αυτοτελή κανονισμό αλλά την αφετηρία για να συζητήσουμε πιο αποτελεσματικές ποινές και όλα τα υπόλοιπα ζητούμενα».

Και στον ΠΑΟΚ, παρά το γεγονός ότι υπέγραψαν, τόνισαν ότι το VAR πρέπει «να ξεκινήσει από την πρώτη αγωνιστική του νέου πρωταθλήματος, όπως άλλωστε ήδη έχει εξαγγελθεί από τους συναρμόδιους υπουργούς και έχουμε ήδη αιτηθεί πρώτοι από όλους από πέρυσι».

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, τα πάντα είναι στον αέρα και ουδείς μπορεί να ξέρει τι ξημερώνει για το αύριο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οποιαδήποτε απόφαση και αν παρθεί -συνέχεια ή οριστική διακοπή, Grexit ή μη Grexit- μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή, ειδικά όσο οι μεγάλοι θέλουν να δείξουν ποιος είναι ο ισχυρός.

Και εν τω μεταξύ το προϊόν τους όλο και θα υποβαθμίζεται. Αλλά, μάλλον, αυτό είναι το τελευταίο που τους απασχολεί.


Σχολιάστε εδώ