Μπάστακας το ΔΝΤ!

Μπάστακας το ΔΝΤ!

Στα 20 δισ. ευρώ θα φθάσουν οι απώλειες των συνταξιούχων με τις περικοπές στις συντάξεις και τη μείωση του αφορολογήτου

Ανυποχώρητο είναι το ΔΝΤ στις απαιτήσεις του, που τις προβάλλει όπου βρεθεί, λειτουργώντας ως… εκπρόσωπος του Βερολίνου. Οι… βασικοί άξονες είναι η μείωση του αφορολογήτου και οι περικοπές των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2019, παρά την αντίθεση της Κομισιόν, η οποία εκτιμά ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν και δεν θα απαιτηθεί να εφαρμοσθεί η μείωση του αφορολογήτου από το 2019 αντί για το 2020, όπως έχει ψηφισθεί.

Είναι ένα από τα σημεία που επισήμαναν πηγές της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες, σε off the record ενημέρωση που έκαναν σε δημοσιογράφους.

Η… ψυχρολουσία για την κυβέρνηση μετά τις θριαμβολογίες για την «καθαρή έξοδο», το κόστος της οποίας κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει, ήταν οι δεσμεύσεις που αφήνει η κρίση, καθώς θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα. Κάτι που σημαίνει ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν τελείωσαν.

Ήδη, στο τέλος του 2018 περιμένει τους Έλληνες η μείωση του αφορολογήτου κάτω από τα 5.000 ευρώ και η σφαγή των συνταξιούχων με τις μειώσεις που θα φέρει ο επανυπολογισμός των συντάξεων με τη… χατζάρα του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου.

Σφαγή που, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων Ελλάδας, θα κοστίσει στους συνταξιούχους 20 δισ. ευρώ!


«Μαξιλάρι» και όχι προληπτική γραμμή

Συμπερασματικά, από την εν λόγω ενημέρωση προέκυψε ακόμη ότι:

– Η Ελλάδα βρίσκεται «εντός τροχιάς» για να βγει από το πρόγραμμα.

– Οι Βρυξέλλες είναι κατά της παράτασης του προγράμματος και κατά της προληπτικής γραμμής. Το βασικό σενάριο είναι το «μαξιλάρι ρευστότητας» (cash buffer), που ο στόχος είναι να φτάσει στα 20 δισ. ευρώ και να αρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανά­γκες έως το τέλος του 2019. Η τελευταία δόση από την τέταρτη αξιολόγηση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 11,7 δισ. ευρώ. Η πλευρά της Επιτροπής εκτιμά ότι είναι «στον αέρα» η εκτίμηση του ΔΝΤ σε παλαιότερη έκθεσή του σύμφωνα με την οποία οι ελληνικές τράπεζες ίσως χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση 10 δισ. ευρώ.


Η φτωχοποίηση των άλλοτε «περήφανων γηρατειών»

Πολύ πικρές θα είναι οι μέρες αλλά και οι μήνες και τα χρόνια που θα ακολουθήσουν για τους συνταξιούχους – τα «περήφανα γηρατειά», όπως τα έλεγε ο Ανδρέας. Πέραν των 20 δισ. ευρώ από τις 27 μειώσεις των συντάξεων από τη στιγμή που… κλειδωθήκαμε στα Μνημόνια, σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, τα μαύρα μαντάτα είναι:

• Τον Δεκέμβριο του 2018, με τη σύ­νταξη του Ιανουαρίου του 2019, θα υπάρξουν μειώσεις που βάσει του νόμου θα έχουν «ταβάνι» το -18%. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη κι αν ο επανυπολογισμός βγάζει τώρα μείωση 40%, η περικοπή της σύνταξης τον Δεκέμβριο του 2018 θα σταματήσει στο -18%. Το υπόλοιπο ποσοστό μείωσης θα είναι η νέα προσωπική διαφορά και θα μπορεί να κοπεί ανά πάσα στιγμή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ», το σύνολο των κύριων συντάξεων ανέρχεται σε 2.590.000, από τις οποίες οι 700.000 είναι κάτω των 500 ευρώ (μεικτά).

Σύνταξη γήρατος έως 500 ευρώ παίρνουν 422.711 συνταξιούχοι, σύνταξη λόγω θανάτου έως 500 ευρώ 165.069, οι δε αναπηρικές συντάξεις έως 500 ευρώ είναι 104.082.


Σχολιάστε εδώ