Το παρασκήνιο της σύγκρουσης για την Τουρκία και τη Ρωσία: H κόντρα του Αλέξη με την Μέι

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης για την Τουρκία και τη Ρωσία: H κόντρα του Αλέξη με την Μέι

Το πρωί της Πέμπτης ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε μαζί του λίγο πριν το φορτισμένο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (όπως αναμενόταν εξαιτίας της υπόθεσης Σκριπάλ). Τα παραπάνω ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, που γνωρίζουν το παρασκήνιο. Φρόντισε επίσης, μέσω της επικοινωνίας του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, να στείλει μήνυμα στους 28 αναφορικά με το περιεχόμενο της επικοινωνίας του με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ την προηγούμενη ημέρα.

Το περιεχόμενο αυτό αφορούσε την πρωτοβουλία του Αμερικανού Προέδρου να ξεκινήσει διάλογο με τη Μόσχα για την παγκόσμια ασφάλεια και τον έλεγχο της ισορροπίας των εξοπλισμών με επίκεντρο τη Βόρεια Κορέα, την Ουκρανία και τη Συρία.

Σύμφωνα με τις ενημερωμένες πηγές, λίγες ώρες αργότερα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωνε τους ομολόγους του θέτοντας το καίριο ερώτημα πώς είναι δυνατόν οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες διαλόγου με τη Ρωσία για την παγκόσμια ασφάλεια και εμείς ως Ευρωπαϊκή Ένωση να παρασυρόμαστε σε τροχιά ψυχροπολεμικής κλιμάκωσης με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσιπρας τόνισε πως η ΕΕ οφείλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο ευθύνης στις παγκόσμιες εξελίξεις και να υπερασπίζεται αποφασιστικά την κυριαρχία της, αλλά ταυτόχρονα να μη σύρεται πίσω από τα γεγονότα και μάλιστα δίχως στρατηγική.

Στην ουσία με τον τρόπο αυτό ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από τους 28 να μην παρασυρθούν σε μία σύγκρουση με τη Ρωσία χωρίς στρατηγική στόχευση. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν μία σκληρή παρτίδα πόκερ με τον κ. Τσίπρα να μπλοκάρει την επί το σκληρότερο αλλαγή του λεκτικού της απόφασης που ζητούσε η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι για τη Ρωσία με αφορμή την υπόθεση Σκριπάλ, με τους Πρωθυπουργούς της Ιταλίας και της Αυστρίας να τον ακολουθούν.

Οι πηγές είπαν ότι η συζήτηση έδειχνε να φθάνει σε αδιέξοδο όταν πια μετά τα μεσάνυχτα και ενώ ακολουθούσε και το θέμα της Τουρκίας, με πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία, είχαν παρασκηνιακά εκφράσει επιφυλάξεις στο σκληρό κατά της Τουρκίας κείμενο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα διασπάσει την ενότητα της ΕΕ αλλά αναμένει το ίδιο να συμβεί και με το επόμενο θέμα, που ήταν η Τουρκία. Τόνισε δε πως στο επόμενο θέμα, δηλαδή στο ζήτημα της Τουρκίας, δεν υπάρχουν υψηλές πιθανότητες αλλά βεβαιότητα σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις της κυριαρχίας μας.

Με αυτόν τον τρόπο, αντί τελικά η απόφαση για την Τουρκία να μαλακώσει έγινε ακόμα πιο σκληρή, με την προσθήκη σαφούς αναφοράς στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Αποτέλεσμα ήταν η Σύνοδος να διακόψει τελικά τις εργασίες της στις 3:00 τα ξημερώματα, αλλά να έχει καταγράψει μία ιστορική νίκη της ελληνικής διπλωματίας.

Πηγή: http://hellasjournal.com /  Φωτο: EPA, JULIEN WARNAND


Σχολιάστε εδώ