Συμβιβασμός με πάρε δώσε Τσίπρα – Καμμένου

Συμβιβασμός με πάρε δώσε Τσίπρα – Καμμένου

Αποτράπηκε την τελευταία στιγμή η κυβερνητική ρήξη

-Ακόμη και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν αλλαγή συγκυβερνήτη

Συναγερμό σήμανε στην κυβέρνηση το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στο «ΠΑΡΟΝ» της περασμένης Κυριακής με τις αποκαλυπτικές πληροφορίες για την απόφαση του Π. Καμμένου να διακόψει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και στο εξής να στηρίζει κατά περίπτωση τις κυβερνητικές πολιτικές.
Μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε άρδην τα δεδομένα και θα καθιστούσε πολύ δύσκολη την κατάσταση για τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, καθώς θα έπρεπε να συνεχίσει για το επόμενο διάστημα επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας που θα διατηρούσε τα ηνία της χώρας με την ψήφο ανοχής των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Η υπόθεση πήρε ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς την ίδια στιγμή γινόταν γνωστό ότι στις αρχές της εβδομάδας θα συνεδρίαζε εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος εν όψει της συνάντησης του υπουργού Άμυνας με τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, ο κ. Καμμένος είχε δώσει εντολή στους βουλευτές μέχρι τότε να αποφύγουν οποιαδήποτε δήλωση ή σχόλιο σχετικό με την κυβέρνηση ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό την πίεση των γεγονότων αυτών, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου το Μέγαρο Μαξίμου ανακοίνωνε το ραντεβού των δύο ανδρών και ταυτόχρονα διαβεβαίωνε ότι οι μεταξύ τους σχέσεις παραμένουν αγαστές.

Υπομονή και βήμα βήμα, τουλάχιστον μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τυπικά τουλάχιστον να σηματοδοτηθεί η χαλάρωση της επιτήρησης και η έξοδος από τα Μνημόνια, συμφώνησαν να κινηθούν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, ύστερα από μια περίοδο έντονων και μάλιστα δημόσιων συγκρούσεων μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ επιφανή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν να ζητούν ακόμα και δημόσια αλλαγή συγκυβερνήτη και διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Βέβαια, μετά τις αντιπαραθέσεις που προηγήθηκαν ο Πάνος Καμμένος κατάφερε να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των Ανεξάρτητων Ελλήνων να έχουν τις δικές τους θέσεις σε κρίσιμα ζητήματα, όπως στο Σκοπιανό, στα θέματα με την Εκκλησία κ.ά., αλλά και να διατηρήσει τη δική του, πιο αιχμηρή στάση έναντι της Τουρκίας όσον αφορά το ζήτημα των δύο ελλήνων αξιωματικών, τους οποίους συνέχισε δημόσια να αποκαλεί «ομήρους».

Αλ. Τσίπρας και Π. Καμμένος συμφώνησαν ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η πορεία της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο, παρά τα συνεχή και εντεινόμενα προβλήματα και τις αντιπαραθέσεις που δημιουργούνται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.

Βέβαια, με μια πρώτη ματιά η κυβέρνηση κρατήθηκε όρθια χάρη στον συμβιβασμό που έγινε με εκατέρωθεν υποχωρήσεις. Απόδειξη ότι ο Πάνος Καμμένος εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου με τα σενάρια περί κυβερνητικού ρήγματος και ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων να οργιάζουν και βγήκε διαβεβαιώνοντας ότι «θα πάμε ως το τέλος».

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση αλλά και για αλληλοκατανόηση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών. Όμως, πίσω από τις διατυπώσεις και τη συνειδητοποίηση πως αν διαλυόταν τώρα η κυβέρνηση οι μόνοι χαμένοι θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υπάρχει προβληματισμός και ανησυχία σχετικά με τη δυνατότητα των δύο κομμάτων να συνεχίσουν να συγκυβερνούν επί μακρόν.

Το Σκοπιανό, όπως όλα δείχνουν, έχει ρίξει βαριά τη σκιά του στην κυβερνητική συνεργασία, αφού ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως πρόκειται για μοναδική ευκαιρία και εμφανίζεται αποφασισμένος να προσπαθήσει να λύσει το θέμα, κάτι που θέλουν διακαώς και οι ΗΠΑ αλλά και το Βερολίνο, και μάλιστα πιέζουν γι’ αυτό.

Ωστόσο ο Πάνος Καμμένος έχει διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι δεν μπορεί να βλέπει το κόμμα του να διαλύεται μόνο και μόνο για να λυθεί το Σκοπιανό, κάτι που σημαίνει ότι αν οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – Σκοπίων καταλήξουν σε συμφωνία τότε η κυβέρνηση στη Βουλή δεν θα εμφανιστεί με ενιαία στάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέραν του Σκοπιανού, όμως, ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες κινούνται σε αποκλίνουσες πορείες και σε άλλα θέματα. Ενδεικτικές για το πώς σκέπτεται πλέον την κυβερνητική συνεργασία ο Πάνος Καμμένος είναι και οι δηλώσεις του ακόμα και όσον αφορά την πορεία προς τις κάλπες. Τόνισε πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συγκροτήθηκε με δύο στόχους, την πάταξη της διαπλοκής και την κάθαρση αλλά και την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι αυτοί οι δύο στόχοι είναι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους», πρόσθεσε με νόημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως όταν η Ελλάδα βγει από το Μνημόνιο, τότε τόσο το Μαξίμου όσο και ο ίδιος θα μπορέσουν να ξαναδούν ορισμένες πτυχές της συνεργασίας, με βάση τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις.

Με το καλημέρα και ο πρώτος καβγάς
Δεν πρόλαβαν όμως να περάσουν ένα-δύο εικοσιτετράωρα… αγάπης και νέος γύρος έντονης αντιπαράθεσης ξέσπασε στο κυβερνητικό στρατόπεδο έπειτα από την απόφαση του ΣτΕ για τη διδασκαλία των Θρησκευτικών, που ακύρωσε τις αλλαγές που είχαν γίνει επί υπουργίας Φίλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το υπουργείο Παιδείας επιτέθηκαν σφοδρά στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απόφαση, ενώ το ίδιο έπραξε και ο Κώστας Γαβρόγλου. «Η κυβέρνηση δεν θα υποκύψει στον σκοταδισμό που κάποιοι θέλουν να φέρουν σε αυτόν τον τόπο. Και αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Καμμένος χαρακτήρισε κατάπτυστη την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, η οποία ανέφερε ότι η απόφαση του ΣτΕ ταυτίζεται και συντάσσεται με απόψεις ακραίων και σκοταδιστικών θεολογικών κύκλων.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή της η Νεολαία των ΑΝΕΛ σημειώνει ότι η απόφαση του ΣτΕ «επιβεβαιώνει τα αυτονόητα, καθώς η Παιδεία, κατά το Σύνταγμα, αποτελεί βασική αποστολή του κράτους, που ως σκοπό έχει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης των Ελλήνων».


Σχολιάστε εδώ