Μέρα μεγάλη σήμερα…

ΔΗΓΜΑ ΓΡΑΦΗΣ
Του
Μάκη Κουρή


25η Μαρτίου… Που αν δεν υπήρχε, δεν θα ήταν ελληνική τούτη η γη, αυτός ο ευλογημένος τόπος, με όλες τις ιδιορρυθμίες και τις… λόξες μας. Εκείνη την ημέρα, που συνέπεσε, κάθε άλλο παρά τυχαία, με τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, οι Έλληνες της υπερήφανης φουστανέλας έβαλαν στην άκρη όλα εκείνα τα μικρά και ασήμαντα που μας χωρίζουν και, με την πατρίδα λάβαρο, κατάφεραν να απελευθερώσουν από τον τουρκικό ζυγό τα ματωμένα και ιερά χώματα που πατάμε λεύτεροι σήμερα χάρη σε εκείνους τους γενναίους του ’21, με κάποιους να μας ζηλεύουν και τον χαμένο να τα έχει βάλει ξανά στο μάτι, ενώ οι σύμμαχοι και εταίροι μας όχι μόνο σφυρίζουν αδιάφορα αλλά και κάπου κάπου του κλείνουν το μάτι…

Είναι και πάλι μέρες ’21. Είναι ώρες που πρέπει να γίνουμε ξανά όλοι μια γροθιά απέναντι σε αυτούς που υποβλέπουν τη γη μας, την ποτισμένη με ιδρώτα και αίμα, βάζοντας στην άκρη τις όποιες διαφορές. Και αύριο πάλι ξαναρχίζουν τους καβγάδες, που δεν γίνονται για τη χώρα και το δυνάμωμά της αλλά για την καρέκλα.

Το σαράκι του διχασμού και της διχόνοιας, η αχίλλειος πτέρνα του Έλληνα διαχρονικά, από τότε που γεννήθηκε, είναι και πάλι εδώ, και μάλιστα σε στιγμές κρίσιμες για το αύριο της πατρίδας μας.
Αυτό επισημαίνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας με αγωνία την ανάγκη για Ενότητα του ελληνικού λαού, στέλνοντας μήνυμα σε όλο τον πολιτικό κόσμο. Είπε συγκεκριμένα από το βήμα της ηρωικής Μάνης:

Ομόνοια και ομοψυχία…
«Μόνον ενωμένοι μπορούμε, όπως επανειλημμένως έχουμε αποδείξει στη μακραίωνη Ιστορία μας,
να μεγαλουργήσουμε εμείς οι Έλληνες. Αντιθέτως, η διχόνοια και ο διχασμός, όποτε κυριάρχησαν στην εθνική συλλογική μας ζωή, είχαν ως συνέπεια εθνικές καταστροφές. Σήμερα εορτάζουμε τα θετικά αποτελέσματα της επαναστατικής μεγαλουργίας, στην οποία μας οδήγησε η ομόνοια και η ομοψυχία που χαρακτήρισαν τη στάση και τις αποφάσεις των προκρίτων και του λαού, κατά την Επανάσταση της 17ης Μαρτίου 1821.

Δεν πρέπει ποτέ να το λησμονούμε αυτό το δίδαγμα».


Σχολιάστε εδώ