ΙΣΑ: Άμεση απόσυρση του καταστροφικού clawback
Την άμεση απόσυρση του καταστροφικού clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο, ζήτησαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων που συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ.
Την άμεση απόσυρση του καταστροφικού clawback που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τον ιατρικό κόσμο ,ζήτησαν οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων ελεύθερων επαγγελματιών που συμμετείχαν στην σύσκεψη που συγκάλεσε εκτάκτως ο ΙΣΑ, την Παρασκευή 23.3.2018,στα γραφεία του Συλλόγου, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την πρόσφατη αποστολή ειδοποιητηρίων για το clawback του 2017, στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ιατρούς, εργαστήρια και πολυϊατρεία.
Όπως είναι γνωστό το clawback σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει σε ποσοστό 48% της αξίας της εξέτασης, ώστε να καθίσταται πραγματικά ανέφικτη η ορθολογική λειτουργία ενός φορέα και να υφίσταται πλέον άμεσος κίνδυνος υποβάθμισης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην παράλογη και καταστροφική πολιτική που ακολουθεί η πολιτεία και διευκρίνισε ότι ο ΙΣΑ θα δώσει μάχη για τα μέλη του και τη δημόσια υγεία.
«Το υπουργείο Υγείας οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τον ιατρικό κόσμο και δίνει το τελειωτικό χτύπημα στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας .Οδηγεί τα καλύτερα μυαλά της χώρας στη μετανάστευση και στερεί από τον Έλληνα ασθενή ποιοτικές υπηρεσίες υγείας επιχειρώντας να δομήσει ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας σύστημα υγείας. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Στη συνάντηση ομόφωνα έγινε δεκτό ότι η κατάσταση αυτή που βαίνει επιδεινούμενη κάθε χρόνο, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΕΟΠΥΥ φαίνεται να αδυνατεί να αντιληφθεί, παρά το πρόσφατο φιάσκο των ΤΟΜΥ και του θεσμού του οικογενειακού ιατρού, ότι εκείνος είναι που χρειάζεται τους ιατρούς για να παρέχει υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και όχι το αντίστροφο.
Οι γιατροί στο σύνολό τους στήριξαν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, πλην όμως, δεν μπορεί το κράτος να ασκεί κοινωνική πολιτική σε βάρος των επιστημόνων.
Ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις για δράσεις, με κυριότερες:
(1)Να ζητηθεί η άμεση απόσυρση του clawback.
(2)Να δοθεί συνέντευξη τύπου για την ενημέρωση της κοινωνίας για τον τρόπο που η πολιτεία αντιμετωπίζει την υγεία των πολιτών.
(3)Να δημιουργηθεί πλατφόρμα για τη συλλογή υπογραφών των ιατρών και φορέων που πλέον απαιτούν συλλογική σύμβαση σε επίπεδο κάθε ιατρικού συλλόγου.
(4)Να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή, αλλά και η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.
(5)Την δημιουργία επιτροπής για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος στα πλαίσια της βέλτιστης ιατρικής πρακτικής