Τσίπρας: Είναι πολυλογάδες, φωνακλάδες, αλλά όχι ανόητοι – Δεν φοβόμαστε «θερμό» επεισόδιο (βίντεο)
Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα φοβάται θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους ο Πρωθυπουργός απάντησε καυστικά:
«Δεν φοβόμαστε και δεν πρέπει και ελληνικός λαός να έχει αυτή την αίσθηση του φόβου. Είναι πολυλογάδες, φωνακλάδες, αλλά δεν είναι ανόητοι. Μία τέτοια ενέργεια είναι σαφές ότι όποιος την προκαλούσε ουσιαστικά θα ήταν σαν να πυροβολεί τα πόδια του. » σημειώνοντας:
«Απευθύνουμε έκκληση στην απέναντι πλευρά να σοβαρευτούν».
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε με έμφαση πως αντι για θερμό επεισόδιο. Θα πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία για τον τουρισμό για την οικονομική ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην περιοχή!
«Σταθερά τείνουμε χέρι φιλίας και συνεργασίας στην Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει αδυναμία. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα αδύναμη. Θέλουμε τη συνεργασία, τον διάλογο, τη συνεννόηση, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά να διεκδικούμε το δίκιο μας»
Οι εταίροι μας εξέφρασαν την απόλυτη αλληλεγγύη τους, καταδικάζοντας με έντονο τρόπο τις παράνομες τουρκικές ενέργειες, καλώντας την Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη-μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εξασφαλίσθηκε σαφής αναφορά στην ανάγκη για γρήγορη, θετική επίλυση του ζητήματος στα Συμπεράσματα και το θέμα θα εγείρουν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρόεδρο Ερντογάν.
Είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους εταίρους μας για την συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία, ζήτημα που θα εγερθεί στη Βάρνα.
Οικονομία και το μέλλον της ΕΕ
Οι Ευρωπαίοι δεν μας αγάπησαν γιατί είμαστε καλά παιδιά, αλλά γιατί σταθεροποιήσαμε τη χώρα, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και επιτέθηκε στο προηγούμενο πολιτικό προσωπικό για τη σωρεία των σκανδάλων. «Η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και δεν γυρίζει πίσω» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.
Οι Ευρωπαίοι δεν μας αγάπησαν γιατί είμαστε καλά παιδιά, αλλά γιατί σταθεροποιήσαμε τη χώρα
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλύψαμε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης και το διεθνή της ρόλο. Επισημάναμε την ανάγκη να θεσμοθετηθεί ένα ενιαίο, σαφές και δίκαιο καθεστώς φορολογίας των πολυεθνικών εταιρειών στην ΕΕ.
Είναι παράλογο, να προωθούμε την εμβάθυνση της Ευρωζώνης και τη δημοσιονομική ολοκλήρωση και να εθελοτυφλούμε στους φορολογικούς παραδείσους μέσα στην ΕΕ, οι οποίοι πλήττουν κάθε έννοια φορολογικής δικαιοσύνης.
H μεταρρύθμιση της ΕΖ θα πρέπει να συμβαδίζει με την αντιμετώπιση των διαπιστωμένων ανισορροπιών της, έτσι ώστε να είναι πραγματική & βιώσιμη. Η πρότασή μας για έναν Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων με δεσμευτικό χαρακτήρα, αποτελεί στόχο μας, που στηρίζεται από αρκετές χώρες