Σε εκλογική επιφυλακή ξανά η ΝΔ!

Σε εκλογική επιφυλακή ξανά η ΝΔ!

-Βλέπει ραγδαίες εξελίξεις λόγω Καμμένου και φθοράς της κυβέρνησης
-Στάσιμα τα ποσοστά της στις δημοσκοπήσεις

Εκλογικός συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία, καθώς εκτιμούν ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες τους επόμενους μήνες, με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εκτίμηση η οποία εδράζεται πρωτίστως στα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στη χώρα, τα οποία δυσκολεύεται (ή και αδυνατεί) να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά η κυβέρνηση με συνέπεια να επιτείνονται τα αδιέξοδα. Και δευτερευόντως στο κλίμα έντασης που επικρατεί στα ενδότερα της κυβέρνησης, εξαιτίας της τακτικής που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε μείζονος σημασίας ζητήματα. «Η κυβέρνηση διανύει τη χειρότερη περίοδο μετά τις εκλογές και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα βγει από τα αδιέξοδα στα οποία έχει βρεθεί», σημειώνουν παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. «Περιμένω εκλογές ανά πάσα στιγμή», δήλωσε στο Bloomberg, ευρισκόμενος στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Στα ηγετικά κλιμάκια θεωρούν ότι αν επιβεβαιωθούν οι φήμες, που κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αποχώρηση του Π. Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αυτό θα σημάνει την αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση. «Ακόμη κι αν οι ΑΝΕΛ δώσουν ψήφο ανοχής, αυτό δεν μπορεί να πάει πολύ μακριά», υποστηρίζουν. Με το σκεπτικό ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση θα θέλει να περάσει από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο, μια διάταξη με την οποία διαφωνούν οι ΑΝΕΛ θα χρειάζεται τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Η προοπτική αυτή κάθε άλλο παρά ευοίωνη είναι. Αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα περιέλθει σε τέλμα και η χώρα σε ακυβερνησία», προσθέτουν. Τοποθετούν χρονικά την προσφυγή στις κάλπες εντός του προσεχούς φθινοπώρου. Κορυφαία στελέχη της παράταξης εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς αυτό, καθώς θεωρούν ότι ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει το παν για να επιμηκύνει τη θητεία της κυβέρνησης και αν μπορέσει να φτάσει ως το τέλος της τετραετίας. «Έχει δείξει ως τώρα μεγάλη αντοχή, δεν θα τα παρατήσει τόσο εύκολα», σημειώνουν.

Υπέρμετρη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, αισιοδοξία επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια όσον αφορά τις προοπτικές της παράταξης στις επόμενες εκλογές. Στελέχη πέριξ της ηγεσίας όχι μόνον θεωρούν δεδομένη τη νίκη αλλά και πολύ πιθανή μια αυτοδυναμία που θα δώσει τη δυνατότητα στον κ. Μητσοτάκη να εφαρμόσει το πρόγραμμά του χωρίς συμβιβασμούς και εκπτώσεις. Η τελευταία δημοσκόπηση της Pulse επιβεβαίωσε απλά τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων των προηγούμενων μηνών. Ότι η Νέα Δημοκρατία έχει μεν ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (ως και δέκα μονάδες), πλην όμως παραμένει καθηλωμένη σε ποσοστά πέριξ του 30%, ήτοι πολύ μακριά από την αυτοδυναμία. Το κυριότερο όμως είναι ότι αδυνατεί να επωφεληθεί από τη σημαντική φθορά της κυβέρνησης, κάτι πρωτόγνωρο τις τελευταίες δεκαετίες για κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενισχυτικό της προβληματικής κατάστασης είναι και το στοιχείο ότι μόνο το 8% των ψηφοφόρων που εγκαταλείπουν τον ΣΥΡΙΖΑ κατευθύνονται προς τη ΝΔ, ενώ την ίδια στιγμή το 5% των ψηφοφόρων που γυρνούν την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία κινούνται με προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου ανησυχητικό (για τη ΝΔ) το εύρημα της έρευνας ότι το 33% των αναποφάσιστων προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και μόλις το 7% από τη Νέα Δημοκρατία, 7% από την Ένωση Κεντρώων και μόλις 4% από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Που σημαίνει ότι για να αυξήσει σε σημαντικό βαθμό το ποσοστό της παράταξης στις επόμενες εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πρέπει να προσεγγίσει και να πείσει ψηφοφόρους που στις προηγούμενες εκλογές είχαν επιλέξει άλλα κόμματα. Η… προσδοκία «τι θα κάνουν σε εμάς θα έρθουν», που υπήρχε σε αρκετά στελέχη, δεν δικαιώνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ


Σχολιάστε εδώ