Έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν ανοίξει πολλά μέτωπα στον ΣΥΡΙΖΑ

-Ποια θέματα έχουν διχάσει τους βουλευτές

Σε περιδίνηση βρίσκεται πλέον ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθώς καθημερινά πλέον γίνεται εμφανές ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε σημαντικά και καίρια ζητήματα, όπως το θέμα των Σκοπίων, οι χειρισμοί στην υπόθεση των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στη Τουρκία, το θέμα του Ιβάν Σαββίδη κ.ά.

Η αντιπαράθεση στο θέμα του χειρισμού των δύο ελλήνων αξιωματικών ανάμεσα στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο (επιμένει ότι κρατούνται όμηροι και ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό θέμα) και τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη (εκτιμά πως πρέπει να κρατηθεί στις νομικές διαστάσεις του το θέμα και πως δεν είναι μείζον αλλά σύνηθες περιστατικό), όπως σημειώνουν πολιτικοί κύκλοι αλλά και στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού, είναι επί της ουσίας σύγκρουση Καμμένου – Τσίπρα. Η σύγκρουση αυτή αναμένεται να λάβει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, ειδικά αν έλθει στη Βουλή συμφωνία με τα Σκόπια που θα αφορά σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία»


ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Καμμένος μετά τη συνάντηση με Τσίπρα: Συνεχίζουμε στην κυβέρνηση μέχρι τέλους 


Τόσο η κυβέρνηση όσο και το Μέγαρο Μαξίμου έχουν σοβαρά προβλήματα να διαχειριστούν, όπως τα εθνικά θέματα (με αιχμή τις διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας, τη σύλληψη των ελλήνων στρατιωτικών αλλά και το Σκοπιανό), το θέμα που προέκυψε με τον Ιβάν Σαββίδη αλλά και τα θέματα της οικονομίας. Θέματα που προκαλούν όχι μόνο συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις (και μάλιστα δημόσιες) ανάμεσα σε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, αλλά ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τα εσωκομματικά μέτωπα που έχουν ανοίξει στον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλα και σοβαρά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νίκος Φίλης αλλά και σχεδόν το σύνολο των «53», άλλοτε ευθέως, άλλοτε εμμέσως, πλην σαφώς, θέτουν επί τάπητος την αναγκαιότητα να επανεξεταστεί η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ζητώντας ουσιαστικά διάλυση της συμμαχίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο, που έχει μεταβληθεί σε κόκκινο πανί για ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη ανατροφοδότησε μια σειρά από σενάρια, τα οποία για την ώρα τουλάχιστον είναι στον αέρα.

Οι καταιγιστικές εξελίξεις από την υπόθεση της εισβολής του κ. Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος σήμαναν συναγερμό και πολλά κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, στη βάση ότι η υπόθεση Σαββίδη πλήττει καίρια την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» και πρέπει να αντιμετωπιστεί με σκληρότητα για να μη δίνονται λάθος μηνύματα στην κοινή γνώμη.

Στο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία καθώς ακόμα και η προαναγγελία για σκληρή αντιμετώπιση του κ. Σαββίδη έχει ήδη προκαλέσει εμφύλιο στις δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, όταν είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο «Κόκκινο» ότι δεν θα ήθελε να δει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κινούνται στη μάχη υπέρ της εξυγίανσης στο ποδόσφαιρο με γνώμονα την εκλογική τους βάση.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος βρέθηκε να απαντά στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση έχει φιλικές σχέσεις με τον Ιβάν Σαββίδη και ο ίδιος δεν το αρνείται.

«Η κυβέρνηση δεν έχει φιλικές σχέσεις με κανέναν επιχειρηματία. Προσπαθεί να διευκολύνει οποιαδήποτε επένδυση που μπορεί να προσφέρει θέσεις εργασίας. Κανένα άλλο σχόλιο δεν έχω επ’ αυτού», ήταν η απάντηση-μήνυμα του κ. Τζανακόπουλου.

Είχε προηγηθεί ένα «θερμό επεισόδιο» ανάμεσα στον βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, με αφορμή την παρουσία της τελευταίας σε συνέδριο φιλοκουρδικού κόμματος.

Λάδι στη φωτιά έριξε και μια νέα κόντρα που ακολούθησε στη Βουλή, όταν ο βουλευτής Θεσσαλονίκης των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, υπερασπιζόμενος τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, επιτέθηκε στον προερχόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη.


Σχολιάστε εδώ