Με «στενό κορσέ» η ρύθμιση του χρέους!
Απόλυτη επιβεβαίωση του «Π» για τους εκβιασμούς του ΔΝΤ
Άσχημα τα μαντάτα για την κυβέρνηση. Το ΔΝΤ επιμένει σε «θερμό καλοκαίρι», όπως αποκαλύψαμε με το πρωτοσέλιδό μας της περασμένης Κυριακής, απαιτώντας να ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2019 η μείωση του αφορολογήτου κατά 3.000 ευρώ και των συντάξεων κατά 1,8 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να παρακαλάει να αρχίσει η… σφαγή από το 2020, ώστε να μπορεί να πάει στο 2019 χωρίς τις περικοπές αυτές, που θα προκαλέσουν αρνητικό κλίμα εναντίον της.
Θα είναι καταστροφή αν επιμείνουν οι δανειστές σε μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων από το 2019, λέει το Μαξίμου
Και δεν φθάνει αυτό, υπάρχει και το μέγα πρόβλημα των stress tests των τραπεζών, όπου τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, από τη στιγμή που υπάρχουν τρύπες και το θέμα είναι πώς θα καλυφθούν, δεδομένου ότι δεν υπάρχει Plan B και η μόνη διέξοδος είναι να βάλει χέρι η κυβέρνηση στα 10 δισ. ευρώ που έχει καβάτζα για την πολυθρύλητη καθαρή έξοδο στις αγορές τον Αύγουστο. Κι αν συμβεί αυτό, θα αναγκασθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να πει «ναι» στην προληπτική γραμμή πίστωσης, υπέρ της οποίας είναι η ΝΔ.
Σε ρόλο τοποτηρητή το ΔΝΤ!
Από κει και πέρα, η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να δηλώνει «παρών» και μετά την έξοδο στις αγορές, σε ρόλο τοποτηρητή ή συμβούλου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να υπογράψει την παραμονή των… «θεσμών» και μετά τον Αύγουστο, που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να χαλαρώσει η θηλιά για τον κόσμο.
50% – 50% να υπάρξει προληπτική γραμμή πίστωσης
Για να φθάσουμε στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Απριλίου η τέταρτη αξιολόγηση, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο με βάση την εμπειρία των προηγούμενων αξιολογήσεων.
Όχι τζάμπα η ρύθμιση του χρέους
Αν όλα πάνε καλά, θα μπει στο τραπέζι η… θρυλική ρύθμιση του χρέους. Η οποία κάθε άλλο παρά θα δοθεί από τους δανειστές… δωρεάν. Θα συνδυαστεί, σύμφωνα με πάρα πολύ έγκυρες πηγές, με έναν «πολύ στενό κορσέ».
Και εδώ μπαίνει ο Τσακαλώτος, ο οποίος διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι την ευθύνη αυτής της απόφασης πρέπει να την αναλάβουν όλοι συλλογικά και να τη στηρίξουν όλοι. Και όπως έχει δηλώσει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, το μεταμνημονιακό πλαίσιο δεν θα είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα. Οι Βρυξέλλες, πάντως, ανησυχούν ότι από τη στιγμή που η κυβέρνηση θα αποκτήσει την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων θα αρχίσει τα πισωγυρίσματα από τα συμφωνηθέντα, έχοντας μάλιστα υπόψη τους και τη… χαλάρωση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν το 2019 και τις προεδρικές το 2020, που παγώνουν τα πάντα για έξι μήνες.