Κάντε, κ. Tραπεζίτες, ό,τι κάνει η Κύπρος με νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Κάντε, κ. Tραπεζίτες, ό,τι κάνει η Κύπρος με νόμο για τα «κόκκινα» δάνεια

Να αγοράζει ο οφειλέτης το δάνειό του στην ίδια τιμή που το δίνετε στα «κοράκια», που μύρισαν «ψοφίμι» και έχουν έρθει από παντού

Αυτό προτείνει και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων. Κόλλιας


Στο έλεος των τραπεζών βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πάρει δάνεια και δεν μπορούν να τα εξυπηρετήσουν λόγω της μεγάλης ανατροπής που έφερε η κρίση. Γιατί όπως χρεοκόπησε η χώρα, κατέρρευσε οικονομικά και το κάθε μαγαζί, το κάθε σπίτι, που δανείστηκε με άλλες οικονομικές συνθήκες, έχοντας άλλες δυνατότητες, οι οποίες δεν ισχύουν σήμερα, χωρίς καμία δική του ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς με βάση τους όρους των δανειακών συμβάσεων προ κρίσης, όταν και οι ίδιες κατέρρευσαν οικονομικά, αλλά στέκονται στα πόδια τους χάρη στις ανακεφαλαιοποιήσεις που πλήρωσαν οι έλληνες πολίτες, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Και εκείνες όχι μόνο «αντί του μάννα, χολήν», αλλά οδηγούν και τους δανειολήπτες στην εκτέλεση… Ήδη με εντολή των δανειστών και με τη συναίνεση της κυβέρνησης, έχει αποφασιστεί να γίνουν 130.000 πλειστηριασμοί μέχρι το 2021.


 Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια όταν στέλνεται κόσμος στην… κρεμάλα


Και την ίδια ώρα, ΧΑΡΙΖΟΥΝ α­ντί πινακίου φακής δάνεια στα «αρπακτικά» –τα funds, όπως τα λένε–, που έχουν κατακλύσει τη χώρα από τη στιγμή που μύρισαν… ψοφίμι. Μόλις την περασμένη εβδομάδα κατέφθασαν άλλα δύο από αυτά με την άδεια της Τράπεζας της Ελλάδος (ονόματα και διευθύνσεις στο τέλος του ρεπορτάζ).

Δεν είναι δυνατόν, κύριε πρωθυπουργέ, να επιτρέπετε να δίνουν οι τράπεζες τα δάνεια στα «κοράκια» στο 3% της αξίας τους χωρίς να έχουν καλέσει προηγουμένως τον οφειλέτη να αγοράσει το δάνειό του στην ίδια τιμή.

Και αυτό το έχουν προτείνει ήδη πολλοί παράγοντες της επιχειρηματικής κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων. Κόλλιας, αλλά και επώνυμοι νομικοί, που όχι απλώς επισημαίνουν το θέμα αλλά και προειδοποιούν ότι θα κριθούν άκυρες οι πωλήσεις από τα δικαστήρια αν προηγουμένως οι τράπεζες δεν έχουν καλέσει τον οφειλέτη να αγοράσει το δάνειό του στην ίδια τιμή που θα το δώσουν στα «κοράκια», τα οποία θα κατασπαράξουν τους δανειολήπτες.

Κόλλιας: Στην ίδια τιμή
Η πρόταση του προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κων. Κόλλια έχει ως εξής:

«Η περίπτωση της Κύπρου μάς δείχνει τον δρόμο: Στη Μεγαλόνησο, με διάταξη νόμου, προβλέπεται το εξής όταν η τράπεζα πρόκειται να πουλήσει το δάνειο του οφειλέτη σε fund:

Αποστέλλεται στον δανειολήπτη επιστολή, με την οποία του ζητείται να καταθέσει τη δική του γραπτή προσφορά μέσα σε σαράντα πέντε εργάσιμες ημέρες, όπου θα αναφέρει το χρηματικό ποσό, τη χρονική περίοδο εξόφλησης και την πηγή των χρημάτων.

Κάτι αντίστοιχο, λοιπόν, μπορεί να γίνει και στη χώρα μας. Δεδομένου ότι έχουμε φτάσει πλέον στο σημείο όπου η πώληση των δανειακών χαρτοφυλακίων σε funds είναι άμεσης προτεραιότητας, πρέπει ο δανειολήπτης να έχει μια τελευταία ευκαιρία. Σε τι αφορά αυτή;

Στο ότι η τράπεζα πρέπει να απευθύνεται στον οφειλέτη, κάνοντάς του προσφορά για να αποπληρώσει το δάνειό του στην ίδια τιμή την οποία έχει προσφέρει το fund.

Ο δανειολήπτης θα έχει σαράντα πέντε εργάσιμες ημέρες για να απαντήσει. Αν βρει τα χρήματα, θα εξαγοράσει το δάνειό του, αν απα­ντήσει αρνητικά, τότε το δάνειο καταλήγει οριστικά στο fund. Με αυτόν τον τρόπο, εξαντλούνται τα περιθώρια για τον οφειλέτη να αποπληρώσει την οφειλή του, χωρίς να κινδυνεύουν τα περιουσιακά του στοιχεία από τα funds».

225,4 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το συνολικό ύψος των δανείων ανέρχεται σε 225,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 44,6 δισ. είναι «κόκκινα». Από αυτά:
• τα 135,6 δισ. ευρώ είναι επιχειρηματικά, από τα οποία το 43,5% είναι «κόκκινα», και
• τα 89,7 δισ. ευρώ είναι νοικοκυριών, από τα οποία το 46,1% είναι «κόκκινα».

Πούλησαν κι άλλα σε funds
Στο μεταξύ, οι τράπεζες συνεχίζουν να πουλάνε δάνεια στα «αρπακτικά». Πακέτο «κόκκινων» δανείων 3,5 δισ. ευρώ, με την επωνυμία «Venus», πούλησε η Alpha Bank στη νορβηγική B2 Holding, χωρίς να ανακοινωθεί από την τράπεζα σε ποια τιμή παρέδωσε στους Νορβηγούς τους έλληνες δανειολήπτες.

Στο πακέτο περιλαμβάνονται καταναλωτικά δάνεια σε ποσοστό 65%, πιστωτικές κάρτες 8% και μικρά επιχειρηματικά δάνεια 27%, τα οποία ήταν σε καθυστέρηση 6 με 7 χρόνια και είχαν δοθεί την περίοδο 2006 – 2010.


 Καταφθάνουν κι άλλα κοράκια…


Φαίνεται ότι ο μπουφές είναι πλούσιος. Απόδειξη, το ότι δύο νέες εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, η Hoist Hellas και η Special Financial Solutions, πήραν πρόσφατα άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Με τις δύο αυτές άδειες, ο αριθμός των αδειοδοτημένων εταιρειών διαχείρισης δανείων ανέρχεται πλέον σε δώδεκα.

Η πρώτη που έλαβε άδεια τον Νοέμβριο του 2016 ήταν η Aktua Hellas και ακολούθησαν η FPS της Eurobank, η Θεά Άρτεμις της Τράπεζας Αττικής, η Pillarstone, η Independent Portfolio Management, η B2Kapital, η UCI Ελλάς, η Resolute Asset Management, η Qquant Master Servicer και η DV01 Asset Management.


Σχολιάστε εδώ