ΕΦΚΑ: Ο «Κολοσσός» με τα πήλινα ποδάρια – Γιατί αποπέμφθηκε ο διοικητής του κ. Μπακαλέξης;
Διαχειρίζεται 68,3 δισ. ευρώ!
-Ποιες ευθύνες θέλει να καλύψει το υπουργείο Εργασίας;
Ο εξαναγκασμός του διοικητή του ΕΦΚΑ κ. Μπακαλέξη σε παραίτηση από τον υφυπουργό Εργασίας κ. Πετρόπουλο φέρνει στην επιφάνεια όλα τα διαλυτικά φαινόμενα που παρατηρούνται στον Ενιαίο Φορέα καθ’ όλη αυτήν την περίοδο των 15 μηνών λειτουργίας του. Ο ΕΦΚΑ, που πλέον είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας κύριας ασφάλισης στη χώρα μας, απευθύνεται σε περισσότερους από 6.300.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους, με έναν προϋπολογισμό εσόδων – εξόδων άνω των 68,3 δισ. ευρώ (από τους μεγαλύτερους της χώρας), με 8.500 περίπου εργαζομένους και με εκατοντάδες κτιριακές μονάδες ανά την επικράτεια και ακίνητη περιουσία που μπορεί να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!
Την ίδια ώρα, υπάρχουν σε εκκρεμότητα σχεδόν 100.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριας και επικουρικής), με τη διαδικασία επανυπολογισμού των παλαιών συντάξεων να βρίσκεται σε εξέλιξη (ενώ κανονικά αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος Μαρτίου), χωρίς Ενιαίο Κανονισμό Παροχών και Ασφάλισης, χωρίς οργανόγραμμα, με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες κι εφαρμογές, όπως το web Μητρώο Ασφαλισμένων, να παρουσιάζουν πλήθος προβλημάτων, με χαρακτηριστικότερο τους εξαφανισμένους ασφαλισμένους, αλλά και με καθυστερήσεις στη δημιουργία λογισμικού για την ενσωμάτωση των διατάξεων του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), λόγω βραδύτητας στην έκδοση των σχετικών εγκυκλίων από μεριάς υπουργείου Εργασίας.
Σε όλα αυτά, όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, έρχονται να προσμετρηθούν και φαινόμενα έντονων δυσλειτουργιών, που έχουν να κάνουν με την έλλειψη καθαριότητας σχεδόν σε όλους τους χώρους των μονάδων του ΕΦΚΑ, εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, με τον δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό που τρέχει και που είναι άγνωστο πότε και αν αυτός τελικά θα ευοδωθεί. Με απλήρωτους ακόμα τους υπαλλήλους για την υπερωριακή απασχόληση που έχουν προσφέρει (ακόμα και Σαββατοκύριακα), τόσο στα γνωστά κλιμάκια των συντάξεων για την επίσπευση στην έκδοση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων όσο κι αυτών που στελεχώνουν τις γνωστές γραμματείες των ΚΕΠΑ, οι οποίοι, σημειωτέον, παραμένουν απλήρωτοι από τον Δεκέμβριο του 2016!
Επίσης, παρατηρούνται -για πρώτη φορά- τεράστιες ελλείψεις σε βασικά λειτουργικά μέσα, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, που στο σύνολό τους είναι πεπαλαιωμένοι και δεν αντικαθίστανται όταν, λόγω βλάβης, δεν επιδέχονται επιδιορθώσεως, τα φωτοτυπικά που λόγω έλλειψης μελανιού βγαίνουν εκτός λειτουργίας, η βενζίνη για τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα αλλά και το πετρέλαιο θέρμανσης για τις κτιριακές μονάδες, ακόμα δε και αυτή η απλή γραφική ύλη.
Αυτήν τη τραγική εικόνα διάλυσης αφήνει πίσω του ο αποπεμφθείς διοικητής κ. Μπακαλέξης, που λίγο-πολύ αντιμετωπίζεται ως αποδιοπομπαίος τράγος από το υπουργείο Εργασίας, παρότι αυτό προσπάθησε με δηλώσεις του να διασκεδάσει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Πετρόπουλος. Η αλήθεια όμως είναι, όπως γράψαμε και την Κυριακή 11/03/2018, ότι υπήρχε μία υποβόσκουσα ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, που εκδηλώθηκε από τη μεριά του διοικητή του ΕΦΚΑ με το άμεσο κάρφωμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας όσον αφορά τις ευθύνες που της αναλογούν, λόγω της καθυστερημένης έκδοσης των σχετικών με τον νόμο Κατρούγκαλου εγκυκλίων. Αυτή η καθυστέρηση έχει ως συνέπεια τη συσσώρευση μεγάλου αριθμού εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, κάτι που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την απώλεια μέρους των κονδυλίων που έχουν διατεθεί για την αποπληρωμή των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Το σχετικό σημείο της εισηγητικής έκθεσης του κ. Μπακαλέξη, που -ως φαίνεται- προκάλεσε την μήνιν του υφυπουργού κ. Πετρόπουλου, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Όσον αφορά τις ανελαστικές παραμέτρους, οι οποίες ανέστειλαν το έργο των υπαλλήλων που συμμετείχαν στα κλιμάκια-ομάδες εργασίας, εντοπίζονται κυρίως στις εκκρεμότητες ως προς την έκδοση εγκυκλίων από το ΥΠΕΚΑΑ, στις μηχανογραφικές εφαρμογές, που δεν είχαν ενσωματώσει όλες τις νέες διατάξεις που εφαρμόζονται από 13.5.2016 και μετά, καθώς και στα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται στο web Μητρώο».
Κάτι δεν πάει καλά…
Το υπουργείο Εργασίας προσανατολίζεται να καλύψει την κενή θέση του διοικητή του ΕΦΚΑ με πρόσωπο που έχει ιδιαίτερες γνώσεις πληροφορικής (προφανώς για να ανταποκριθεί καλύτερα στις προσπάθειες ηλεκτρονικής αναβάθμισης των υπηρεσιών του φορέα), αλλά χωρίς να έχει αντίστοιχα και τις απαραίτητες γνώσεις κι εμπειρία σχετικά με την ασφαλιστική νομοθεσία και τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Μια τέτοια επιλογή προσώπου καθίσταται αναμενόμενα άκρως αμφιλεγόμενη κι επικίνδυνη.
Πάντως και μόνο το γεγονός ότι είχαμε δύο ουσιαστικά αποπομπές διοικητών ΕΦΚΑ, του κ. Καλαματιανού, που ήταν ο πρώτος προσωρινός διοικητής του, και του μετέπειτα διαδόχου του κ. Μπακαλέξη, μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει ότι κάτι δεν πάει συνολικά καλά, τόσο με την πορεία του ΕΦΚΑ όσο και με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, στον πολύ ευαίσθητο τομέα της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης.