Τι προκάλεσε την έκρηξη του Σαββίδη

Τι προκάλεσε την έκρηξη του Σαββίδη

Του
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΑΚΟΥ


Φως σε όλο το παρασκήνιο που τίναξε στον αέρα το πρωτάθλημα

-Θα παραμείνει ή θα τα παρατήσει;

Ποιοι έκαναν… τούρμπο τον πρόεδρο του «Δικεφάλου» και τι ζήτησαν FIFA και UEFA για να γλιτώσουμε το Grexit και να ξανακυλήσει η μπάλα στα ελληνικά γήπεδα.

Η εικόνα του Ιβάν Σαββίδη να μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας την Κυριακή το βράδυ στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, σαν σε σαλούν στο Φαρ Ουέστ, έκανε πρώτο θέμα το ελληνικό ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση δυσφήμησε τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου.

Ταυτόχρονα, έβαλε και πάλι στο τραπέζι το ζήτημα του Grexit, με τη FIFA και την UEFA να επεμβαίνουν άμεσα και τον επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης Χέρμπερτ Χούμπελ να έρχεται εσπευσμένα στην Αθήνα.

Μια εύλογη απορία που γεννάται στον καθένα είναι τι συνέβη και ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ μεταμορφώθηκε σε μαινόμενο ταύρο, την ώρα που το πρωί της ίδιας ημέρας καλούσε τον κόσμο του ΠΑΟΚ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να μη δώσει αφορμές. Και πράγματι, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ ήταν άψογοι.


 Ο Μίχελ τον έκανε… τούρμπο!


Ο Ιβάν Σαββίδης, λοιπόν, ήταν πάρα πολύ πιεσμένος. Άτομα που τον είδαν έλεγαν ότι από την αρχή του αγώνα ήταν στην τσίτα. Τις τελευταίες εβδομάδες έλεγε διαρκώς «έχω δώσει 100 εκατ. και δεν μπορώ να βλέπω να με στήνουν μπροστά στα μάτια μου». Είχε τη βεβαιότητα πως οι αντίπαλοί του είχαν συνωμοτήσει για να του στερήσουν τη χαρά της κατάκτησης του πρωταθλήματος.

Ο πρόεδρος του «Δικεφάλου» την τελευταία τριετία είχε ηγηθεί μιας συμμαχίας για να αλλάξει η διοίκηση της ΕΠΟ. Στην αρχή είχε μαζί του τον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Γιάννη Αλαφούζο. Πέρυσι, μετά τον ημιτελικό του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό και την πολυθρύλητη διαιτησία του Κύζα ο πρόεδρος των «πράσινων» αποχώρησε, ενώ ο τελικός του κυπέλλου στο Βόλο ήταν ουσιαστικά η αρχή του τέλους και στη συμμαχία των… Ποντίων.

Βέβαια, στις εκλογές του Αυγούστου υπήρξε μια σύμπλευση και… κατανομή εδρών μεταξύ τους στο συμβούλιο της ΕΠΟ, αλλά οι σχέσεις των δύο ανδρών είχαν διαρραγεί για τα καλά. Και το χάσμα έγινε ακόμα πιο έντονο όσο προχωρούσε το πρωτάθλημα, με αποκορύφωμα τα καρφιά από τον Γιώργο Σαββίδη στις αναρτήσεις του εναντίον της «Ένωσης» και την κίνηση του «Τίγρη» να πάει προσωπικά στον αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα και να του ζητήσει 50-50 για όλους. Και αυτό σε μια διόλου τυχαία χρονική στιγμή, μετά από δύο ματς του ΠΑΟΚ, όπου είχαν μετρήσει γκολ από κραυγαλέες θέσεις οφσάιντ.

Ο ρόλος του Μίχελ και του περίγυρου
Καθοριστικός ρόλο σε όλο αυτό το σκηνικό έπαιξε ο Λούμπος Μίχελ, ο σλοβάκος παλαίμαχος ρέφερι, που εγκατέλειψε τη διαιτησία μόλις του… κούνησε τα ρούβλια ο πάμπλουτος ιδιοκτήτης της Σαχτάρ Ρινάντ Αχμέτοφ. Πολλά έχουν ειπωθεί για τον ρόλο του προκειμένου να έχει η ουκρανική ομάδα προνομιακή μεταχείριση εντός και εκτός συνόρων. Και λίγο μετά αφού έφυγε απ’ εκεί, τον προσέλαβε στον ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης.

Ο Μίχελ, για να δείξει ότι τιμάει το μεροκάματο, συχνά-πυκνά την «πέφτει» στους διαιτητές, εξυβρίζοντάς τους με χυδαίο τρόπο. Σας αποκαλύπτουμε λοιπόν ότι άτομα που ήταν στην Τούμπα την Κυριακή το βράδυ λένε ότι ο Μίχελ ήταν αυτός που έκανε… τούρμπο τον Σαββίδη και τον οδήγησε στην έκρηξη και την εισβολή στον αγωνιστικό χώρο. Σχολιάζοντας διαρκώς τα σφυρίγματα των διαιτητών και λέγοντας μετά το σκηνικό με το γκολ του Βαρέλα «μας στήσανε, την περασμένη Κυριακή μας ακύρωσαν κανονικό γκολ και τώρα πάλι το ίδιο».

Και όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς, ο Μίχελ όχι μόνο δεν κάνει την παραμικρή προσπάθεια να συγκρατήσει τον Σαββίδη, αλλά αντίθετα τον προλαβαίνει, μπουκάρει στον αγωνιστικό χώρο και λέει στον διαιτητή Κομίνη, κάνοντας και χαρακτηριστική κίνηση, «τελείωσες». Οι δικαιολογίες που επικαλείται εκ των υστέρων είναι για μικρά παιδιά.

Ο Μίχελ, όμως, δεν ήταν ο μόνος που είχε φουντώσει τον Σαββίδη. Άτομα του περίγυρού του απ’ την ημέρα του ορισμού της διαιτητικής ομάδας του τριβέλιζαν το μυαλό ότι «ο Μελισσανίδης έβαλε δικό του άνθρωπο τέταρτο διαιτητή για να μας στήσει». Και εννοούσαν τον Δημήτρη Στυλιαρά, ο οποίος προέρχεται από την Αιτωλοακαρνανία, όπου πρόεδρος της ΕΠΣ είναι ο Τάκης Παπαχρήστος, που έχει την ετικέτα του «εκλεκτού» του διοικητικού ηγέτη της «Ένωσης» και του τοποτηρητή του στο ΔΣ της ΕΠΟ. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τις ημέρες μετά το ματς έχουν υπάρξει διαρροές στη Θεσσαλονίκη ότι «ο Στυλιαράς μέσω της ενδοεπικοινωνίας είπε σε Κομίνη και Ποντίκη για οφσάιντ».

Χαρακτηριστικό του πόσο «φτιαγμένος» ήταν ο Σαββίδης είναι το γεγονός πως άνθρωποι του περιβάλλοντός του έλεγαν πως δεν είχε πρόθεση να πάρει μαζί του το όπλο, αλλά στην κατάσταση που ήταν ούτε που σκέφτηκε να τ’ αφήσει στη σουίτα.

Η κίνηση Βιεϊρίνια και άλλων
Αυτό που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση το βράδυ της Κυριακής ήταν η αποφασιστικότητα του Βιεϊρίνια, κατά κύριο λόγο, αλλά και άλλων παικτών του ΠΑΟΚ, που έδειξαν ξεκάθαρα στον Σαββίδη ότι δεν πρόκειται να υπακούσουν στην εντολή να αποχωρήσουν από το γήπεδο και του ζητούσαν να φύγει αυτός για να συνεχιστεί το ματς.

Αυτό ίσως το έκαναν, εκτός όλων των άλλων λόγων, επειδή ήξεραν τις συνέπειες που θα είχε για τον ΠΑΟΚ μια απόφαση αποχώρησης από το γήπεδο. Αφαίρεση δέκα βαθμών προβλέπει ο ΚΑΠ για ένα τέτοιο συμβάν.

Και τώρα, βέβαια, ο «Δικέφαλος του Βορρά» κινδυνεύει με ανάλογη ποινή, αλλά τότε δεν μπορούσαν να το ξέρουν.

Φόβος και τρόμος μην αποχωρήσει
Ο ΠΑΟΚ αλλά και προσωπικά ο Ιβάν Σαββίδης κινδυνεύουν με πολύ βαριές καμπάνες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Ήδη έπεσε η πρώτη με τη διαγραφή από το μητρώο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων, που παίζει πλέον σημαίνοντα ρόλο εντός UEFA, ενώ και από τα λεγόμενα του απεσταλμένου των UEFA/FIFA στην Ελλάδα Χέρμπερτ Χούμπελ, που χαρακτήρισε «άθλια και απαράδεκτη την εικόνα του πιστολέρο παράγοντα» και συμπλήρωσε ότι «αν κάτι τέτοιο είχε γίνει στη Γερμανία καταλαβαίνετε τι θα επακολουθούσε», βλέπει κανείς ότι η δαμόκλειος σπάθη αιωρείται πάνω από το κεφάλι του ΠΑΟΚ. Αν γλιτώσει με ποινή που θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, ο «Δικέφαλος του Βορρά» θα πρέπει να είναι πολύ τυχερός.

Και στην Ελλάδα, όμως, ναι μεν δεν υπάρχει κανένας που να πιστεύει πως θα του επιβληθεί ποινή υποβιβασμού, όπως προβλέπεται από το πειθαρχικό δίκαιο, αλλά με τον μηδενισμό στο ματς με την ΑΕΚ και τους μείον βαθμούς το πρωτάθλημα πέταξε.

Επομένως, το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει πολλούς είναι: Θα συνεχίσει ο Σαββίδης ή θα τα παρατήσει; Και σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι δηλώσεις παικτών, παλαιμάχων, κόσμου, υπαλλήλων. Θέλουν να δείξουν στο αφεντικό του ΠΑΟΚ ότι γι’ αυτούς δεν άλλαξε τίποτα και θα πρέπει να συνεχίσει να παλεύει.

Και ο φόβος μεγαλώνει όσο βλέπουν τις αναρτήσεις του υιού Σαββίδη εναντίον κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων (Φλαμπουράρη, Κοντονή, Βασιλειάδη). Διότι ο Ιβάν Σαββίδης θεωρείτο άρρηκτα συνδεδεμένος με την κυβερνητική παράταξη. Αν τα σπάσει μαζί της, τι γίνεται;

Κουράστηκαν να ασχολούνται μαζί μας
Μετά από πολύ καιρό στο τραπέζι έπεσε και πάλι από πλευράς της FIFA το χαρτί του Grexit. Και αυτήν τη φορά όχι με αφορμή κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της ομοσπονδίας.

Στις επαφές που είχε ο Γιώργος Βασιλειάδης με τους διεθνείς φορείς του ποδοσφαίρου, αυτοί ήταν ξεκάθαροι. «Ή εφαρμόζετε επιτέλους τους κανόνες δικαίου ή αλλιώς σας πετάμε έξω. Δεν μπορούμε να ασχολούμαστε συνεχώς μαζί σας και η θέα ενός άνδρα με πιστόλι στον αγωνιστικό χώρο δεν είναι ανεκτή». Και η απορία που συνοδεύει αυτή την απειλή ήταν: «Γιατί δεν συνελήφθη ο Σαββίδης;».


 Aν δεν είχε βγάλει το μπουφάν του, το πιστόλι πιθανότατα δεν θα το είχε δει κανείς,


Είναι ξεκάθαρο ότι το ντόμινο των εξελίξεων προκάλεσε η θέα του όπλου. Και υπό αυτή την έννοια ο Σαββίδης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και… άτυχος. Διότι αν δεν είχε βγάλει το μπουφάν του, το πιστόλι πιθανότατα δεν θα το είχε δει κανείς, το ματς ενδέχεται να είχε ολοκληρωθεί και το πολύ πολύ ο ΠΑΟΚ να έτρωγε μια ποινή αποκλεισμού έδρας για μία-δύο αγωνιστικές.

Παράλληλα, όμως, η δυσαρέσκεια των διεθνών φορέων του ποδοσφαίρου ενισχύεται από ένα ακόμα γεγονός, που έχει να κάνει με τον Λούμπος Μίχελ, ο οποίος έχει αφεθεί να αλωνίζει ουσιαστικά ατιμώρητος και με την πλήρη κάλυψη -απ’ ό,τι φαίνεται- του ΠΑΟΚ.

Στη FIFA και την UEFA πιστεύουν ακράδαντα ότι κανόνες υπάρχουν αλλά θα πρέπει αυτοί να εφαρμόζονται. Και «τρελάθηκαν» με την απόφαση της επιτροπής εφέσεων για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, που βγήκε τα ξημερώματα του Σαββάτου. Και αυτό που τους έβγαλε από τα ρούχα τους δεν ήταν τόσο η εξαφάνιση της ποινής αφαίρεσης τριών βαθμών από τον ΠΑΟΚ αλλά το γεγονός ότι διέγραψαν και την ποινή των δύο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και άνοιξαν την Τούμπα για το ντέρμπι με την ΑΕΚ λίγες ώρες αργότερα.

Πολλά, λοιπόν, θα κριθούν από τη γνωστοποίηση των ποινών για τα γεγονότα στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ. Αν ο πέλεκυς της δικαιοσύνης πέσει αμείλικτος, έχει καλώς. Αν όχι, όλα παίζονται. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα ξέρουμε…

Εδώ να επισημάνουμε ότι με την κυβέρνηση στο ανώτερο επίπεδο (ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας) να δηλώνει πως είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, σε κάποια στιγμή συζητήθηκε στις επαφές που υπήρξαν το κατά πόσον θα ήταν εφικτό να υπάρξει Grexit, αλλά χωρίς να πειραχθούν οι Εθνικές ομάδες (να μη δηλωθούν, δηλαδή, ομάδες μας στα ευρωπαϊκά κύπελλα). Ξεκαθαρίστηκε, όμως, πως σε περιπτώσεις επεισοδίων όπως τα πρόσφατα της Τούμπας κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, αφού η ποινή από τη FIFA θα αφορά ολόκληρο τον οργανισμό της ΕΠΟ και ό,τι περιλαμβάνει στους κόλπους του αυτός.

Οι δεσμεύσεις που ζήτησε ο Βασιλειάδης και πότε θα ξαναρχίσει το πρωτάθλημα
Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης στη συναντήσεις που είχε με ομάδες της Σούπερ Λιγκ αλλά και τη διοίκηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου ζήτησε να υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις για την ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους και την καταπολέμηση της βίας κι αν διαπιστώσει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις θα ανάψει το πράσινο φως για να ξανακυλήσει η μπάλα στα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας.

Οι σύλλογοι δηλώνουν έτοιμοι να δώσουν αυτές τις εγγυήσεις. Και αυτό διότι έχουν καταλάβει πως αν δεν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα και υπάρξει Grexit αυτό θα σημάνει ουσιαστικά τη θανατική τους καταδίκη. Σε μια εποχή που πλέον τα χρήματα από τα τηλεοπτικά όλο και μειώνονται, ένα τέτοιο σενάριο θα σημάνει πως όλες οι ελληνικές ομάδες θα χάσουν τζάμπα όχι μόνο κάποιους καλούς ξένους παίκτες που αποτελούν περιουσιακά τους στοιχεία αλλά και τους ταλαντούχους Έλληνες που θα μπορούσαν να πουληθούν σε ομάδες του εξωτερικού.

Όλα, λοιπόν, δείχνουν ότι είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουμε ξανά δράση είτε στις 31 Μαρτίου (όχι ιδιαίτερα πιθανόν), είτε μετά το Πάσχα (10 ή 14 Απριλίου). Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι να έχουν μέχρι τότε υπάρξει τελεσίδικες αποφάσεις για τις εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και αυτές να συνάδουν με το περί δικαίου αίσθημα. Και με… τον αστερίσκο πως αν κριθεί σκόπιμο, και για λόγους δημόσιας τάξης, κάποια παιχνίδια που μυρίζουν μπαρούτι θα γίνουν χωρίς θεατές. Ένα τέτοιο παιχνίδι, π.χ., μπορεί να είναι ο τελικός του κυπέλλου μεταξύ ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, εφόσον η «Ένωση» ξεπεράσει το εμπόδιο της Λάρισας. Σε αυτό το ενδεχόμενο και με δεδομένες τις τεταμένες σχέσεις των δύο ομάδων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί επανάληψη του σκηνικού του 2016, όταν ο τελικός ΑΕΚ-Ολυμπιακού διεξήχθη έναν μήνα μετά την αρχική του ημερομηνία και, με απόφαση του Σταύρου Κοντονή, σ’ ένα άδειο ΟΑΚΑ.

Και, βέβαια, από τη νέα σεζόν σε πολλά σημεία το πειθαρχικό δίκαιο αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σκληρό, όπως, π.χ., με την ποινή υποβιβασμού αν υπάρξει υποτροπή σε εισβολή στον αγωνιστικό χώρο ή για τις περιπτώσεις των δυσφημιστικών δηλώσεων ή αναρτήσεων στο διαδίκτυο, για τα οποία φέτος δεν έχει γίνει ουσιαστικά τίποτα. Το τελευταίο είναι απαίτηση και των διεθνών συνομοσπονδιών.

Ένας πρόεδρος-ράκος υπό παραίτηση
Κομβικό ρόλο στο όλο σκηνικό διαδραματίζει και ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος. Για το πρόσωπο του πρώην προέδρου της ΕΠΣ Μακεδονίας, ο οποίος εξελέγη μόλις τον περασμένο Αύγουστο, υπάρχει έντονος προβληματισμός από πλευράς UEFA. Διότι μοιάζει εγκλωβισμένος να μην μπορεί να σηκώσει το βάρος των ευθυνών του. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι μετά απ’ όσα συνέβησαν στο ματς ΠΑΟΚ-ΑΕΚ δεν υπήρξε η παραμικρή τοποθέτηση από πλευράς ΕΠΟ, όπως κάτι ανάλογο είχε συμβεί και μετά το παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό, που δεν ξεκίνησε ποτέ, λόγω του αντικειμένου που κτύπησε τον Όσκαρ Γκαρσία. Και αυτό σε μια στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο διασυρόταν διεθνώς από τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ αλλά και παικτών που παίζουν στη χώρα μας.


 Ο Γραμμένος είχε τη στάμπα του ανθρώπου του Ιβάν Σαββίδη, από τη στιγμή που ο τελευταίος δήλωνε ότι «είναι δικός μου».


Και οι… κραυγές από την απέναντι όχθη μεγάλωσαν όταν αποφάσισε για πρώτη φορά στα χρονικά η ΕΠΟ να συνεδριάσει αντί για τα γραφεία της ΕΠΟ στο «Μακεδονία Παλλάς» και η Εθνική να φύγει από το «Καραϊσκάκης».

Σας αποκαλύπτουμε λοιπόν ότι εδώ και περίπου έναν μήνα ο πρόεδρος της ΕΠΟ όχι απλά δείχνει να έχει φτάσει στα όριά του αλλά να τα έχει ξεπεράσει. Έχοντας τη φήμη ακέραιου ατόμου, χαμηλών τόνων και όντας ψυχολογικά ράκος απ’ όσα συμβαίνουν, έχει εκφράσει την επιθυμία, όχι μία, ούτε δύο φορές, να παραιτηθεί από τη θέση του. Και κάποιοι άνθρωποι που είναι κοντά του τον κρατάνε με νύχια και με δόντια να μην το κάνει. Ο λόγος; Κατά πολλούς προφανής. Ο Βαγγέλης Γραμμένος είχε εκλεγεί το καλοκαίρι με τη στήριξη Σαββίδη, Μελισσανίδη και μ’ ένα συμβούλιο μοιρασμένο. Σε περίπτωση παραίτησης θα πρέπει να προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές για πρόεδρο, αφού η ψηφοφορία είναι ξεχωριστή απ’ αυτή για τα μέλη του ΔΣ. Και με τις σχέσεις των Πόντιων άλλοτε συμμάχων να βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο είναι δεδομένο ότι θα… βγουν μαχαίρια και γι’ αυτό το θέμα.


Σχολιάστε εδώ