Εγκρίθηκαν 113.680 κύριες συντάξεις και 38.700 επικουρικές

Εγκρίθηκαν 113.680 κύριες συντάξεις και 38.700 επικουρικές

Από τις 241.669 αιτήσεις

-Η διοίκηση του ΕΦΚΑ «καρφώνει» το υπουργείο Εργασίας

Την τετράμηνη παράταση (από 1/3/2018 έως 30/6/2018) της λειτουργίας των κλιμακίων που έχουν συσταθεί από εργαζομένους του Ενιαίου Φορέα αποφάσισε η διοίκηση του ΕΦΚΑ για την επίσπευση, μέσω υπερωριακής απασχόλησης (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα), της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, που, σημειωτέον, εξακολουθούν ακόμα και σήμερα να αριθμούν κάτι δεκάδες χιλιάδες.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε αναγκαία, μετά και τα θετικά αποτελέσματα που υπήρξαν κατά το προγενέστερο χρονικό διάστημα που λειτούργησαν αυτά τα κλιμάκια, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 έως 19/12/2017 εκδόθηκαν κι εκκαθαρίστηκαν 241.669 αιτήσεις συνταξιοδότησης, εκ των οποίων οι 113.680 ήταν εγκριτικές και οι 22.432 απορριπτικές!


 Οι εργασθέντες τα Σαββατοκύριακα δεν έχουν πάρει ως τώρα ούτε ένα ευρώ!


Επίσης, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ βοήθησαν το έργο του ΕΤΕΑΕΠ και εξέδωσαν για λογαριασμό του συνολικά 38.700 επικουρικές συντάξεις (32.600 εγκριτικές και 6.100 απορριπτικές). Να τονισθεί ότι η διοίκηση του ΕΦΚΑ, εμμέσως πλην σαφώς, καταλογίζει, στην εισήγηση που έκανε προς το ΔΣ του φορέα, συγκεκριμένες ευθύνες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κυρίως όσον αφορά την καθυστέρηση στην έκδοση κρίσιμων εγκυκλίων για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. Κατρούγκαλου (4387/2016), επιφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και καθυστέρηση στην ενσωμάτωση αυτών των εγκυκλίων στις μηχανογραφικές εφαρμογές (λογισμικό) του συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των δυσλειτουργιών που εξακολουθούν να υφίστανται στο web-Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Εξαιτίας αυτών των άνωθεν καθυστερήσεων, αναμενόμενο ήταν να δημιουργηθεί από 13/5/2016 συσσώρευση χιλιάδων εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων, τα οποία αδυνατούσαν να φέρουν σε πέρας και να διεκπεραιώσουν οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.

Το επίμαχο σημείο της εισηγητικής έκθεσης που σας αποκαλύπτουμε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τις ανελαστικές παραμέτρους, οι οποίες ανέστειλαν το έργο των υπαλλήλων που συμμετείχαν στα κλιμάκια-ομάδες εργασίας, εντοπίζονται κυρίως στις εκκρεμότητες ως προς την έκδοση εγκυκλίων από το ΥΠΕΚΑΑ, στις μηχανογραφικές εφαρμογές, που δεν είχαν ενσωματώσει όλες τις νέες διατάξεις που εφαρμόζονται από 13.5.2016 και μετά, καθώς και στα προβλήματα λειτουργίας που παρουσιάζονται στο web μητρώο».

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, οι υπάλληλοι που συμμετείχαν υπερωριακά από τον Σεπτέμβριο του 2017 στα συγκεκριμένα κλιμάκια κι απασχολήθηκαν ακόμα και Σαββατοκύριακα, εξαιτίας γραφειοκρατικών διαδικασιών και παλινωδιών της διοίκησης του ΕΦΚΑ, δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ ως αποζημίωση!


Σχολιάστε εδώ