Αναζητείται ηγεσία και κράτος


Tου
ΒΑΣΙΛΗ ΘΕΟΤΟΚΑΤΟΥ
Επιτίμου Δικηγόρου – προέδρου της ΑΣΠΕ


Δημοσιεύθηκε στις ημερήσιες εφημερίδες (3-3-2018) η είδηση με τον τίτλο «Ανάκριση Νετανιάχου», όπου ανεγράφοντο τ’ ακόλουθα: «Η αστυνομία του Ισραήλ ανέκρινε τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου για πρώτη φορά στο πλαίσιο της υποθέσεως διαφθοράς που αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της χώρας, την Bezeq», μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι ιδιοκτήτες της Bezeq Telecom προσέφεραν θετική κάλυψη στον Νετανιάχου και στη σύζυγο του Σάρα μέσω ενός ιστότοπου που ελέγχουν, με αντάλλαγμα την ευνοϊκή αντιμετώπιση από την υπηρεσία ελέγχου τηλεπικοινωνιών. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός (φωτό) φέρεται να εμπλέκεται σε δύο ακόμη υποθέσεις διαφθοράς, όμως αρνείται ότι έχει κάνει κάτι παράνομο».

Η παραπάνω είδηση σχολιάσθηκε από αυτήν εδώ την εφημερίδα αλλά πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα ΜΜΕ. Στην Ελλάδα βέβαια ουδείς έλλην πολίτης διανοείται ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή να καλέσει η αστυνομία τον πρωθυπουργό της χώρας και να τον ανακρίνει! Ακόμη και εάν ευρίσκετο κάποιος αστυνομικός, ο οποίος θα τολμούσε να στείλει κλήση σε έλληνα πρωθυπουργό για να ανακριθεί, αυτό το οποίο θα συνέβαινε θα ήταν ότι ο μεν αστυνομικός θα εθεωρείτο τρελός και θα τον αποστράτευαν αυτοστιγμεί, ο δε πρωθυπουργός ουδόλως θα ανησυχούσε για την κλήση. Αυτό που θεωρείται απολύτως φυσιολογικό στο Ισραήλ, στην Ελλάδα θεωρείται στην κυριολεξία αδιανόητο!

Συμβαίνει, δε, αυτό γιατί το μεν Ισραήλ είναι κράτος και εκεί λειτουργούν απολύτως οι θεσμοί και ο οιοσδήποτε πολίτης λογοδοτεί είτε στην αστυνομία είτε στη δικαιοσύνη, ασχέτως ποιος είναι (απλός πολίτης ή αξιωματούχος ή πρωθυπουργός). Αντιθέτως, η Ελλάδα δεν είναι κράτος και ο πρωθυπουργός, και όχι μόνον, είναι υπεράνω του νόμου και ως εκ τούτου ουδέποτε λογοδοτεί και φυσικά ουδέποτε ανακρίνεται. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι έχουμε φθάσει στο κατάντημα το κρατίδιο των Σκοπίων να μας γελοιοποιεί, αυτό και μόνον δείχνει σε ποιο σημείο έχουμε φθάσει.

Στην Ελλάδα αναζητείται ηγεσία και κράτος. Ακριβώς αυτό έδειξε και η δημοσκόπηση της MRB, όπως ανέγραψε και ο ημερήσιος Τύπος (5-3-2018): «Το σχεδόν καθολικό αίτημα των Ελλήνων για μια ηγεσία που θα αποκαταστήσει την εθνική αξιοπρέπεια καταγράφει δημοσκόπηση της MRB. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρότυπο ηγέτου θεωρείται ο Πούτιν, κάτι που αποδίδεται πρωτίστως στην προσωπικότητά του και δευτερευόντως στη συμπάθεια προς τη χώρα του… Στην ανάγκη των Ελλήνων να αισθανθούν υπερήφανοι αποδίδεται και η μαζική κινητοποίησιη για το ζήτημα του ονόματος των Σκοπίων… το 98% των Ελλήνων δηλώνουν εμπιστοσύνη στον θεσμό της οικογενείας… Το 85% δήλωσε ότι πιστεύει στον Θεό και το 60% ότι πηγαίνει τακτικώς στην εκκλησία…». Αυτά κατέδειξε η δημοσκόπηση.

Σήμερα ο λαός αισθάνεται ότι πορεύεται όπως τα πρόβατα που δεν έχουν ποιμένα και ότι ταξιδεύει με πλοίο χωρίς καπετάνιο. Είχα συναντήσει στην Κύπρο, προ ετών, τον αείμνηστο παπα-Σταύρο Παπαγαθαγγέλου, αυτόν τον πολύτεκνο ιερέα, τον επονομαζόμενο «Παπαφλέσσα της Κύπρου», ο οποίος στρατολογούσε τους νέους για τον ανεπανάληπτο εκείνον αγώνα της ΕΟΚΑ, και σε μια συζήτηση που είχα μαζί του μου είπε: «Ο λαός είναι ένα κοπάδι πρόβατα, αλλά θέλει τον τσοπάνη του για να τον οδηγεί». Ακριβώς γι’ αυτό και ο λαός μας λέει: «Βλάχο θέλει και μπροστάρη το κοπάδι στη βοσκή».

Αυτόν τον ηγέτη αναζητά σήμερα και ο λαός για να μπορέσει να ακουμπήσει επάνω του και να αισθανθεί ότι δεν έχει καταντήσει «του κλώτσου και του μπάτσου» του κάθε Σκοπιανού. Αναζητά την ανόρθωση της πατρίδος, γιατί θεωρεί αδιανόητο χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, που εισήλθαν σε καθεστώς Μνημονίων, να έχουν εξέλθει προ πολλού από αυτά και η Ελλάς, πάνω από επτά χρόνια, όχι μόνον δεν έχει εξέλθει αλλά συνεχίζει να βρίσκεται ακόμη στο ίδιο καθεστώς και δεν διαφαίνεται ουσιαστική ελπίδα.

Ηγέτες υπάρχουν, αλλά πρέπει να εξέλθουν από τη σκιά για να σαρώσουν όλους αυτούς που μας οδήγησαν στο σημερινό κατάντημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν έχει ακόμη εκλείψει το θάρρος!


Σχολιάστε εδώ