Κώστας Πουλάκης, γ.γ. υπ. Εσωτερικών: Με απλή αναλογική οι δημοτικές εκλογές

-Στον δεύτερο γύρο η ανάδειξη δημάρχου και περιφερειάρχη αν ο συνδυασμός δεν πάρει στον πρώτο γύρο 50%+1

 

Oριστική είναι η απόφαση της κυβέρνησης να γίνουν με απλή αναλογική οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές. Το ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης στην εκπομπή «Επί του Πιε­στηρίου» στο Kontra, όπου ήταν καλεσμένος πρόσφατα.


Τον Οκτώβριο του 2019 θα στηθούν οι κάλπες


Και μάλιστα επισήμανε ότι για να εκλεγεί ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης θα πρέπει να πάρει ποσοστό 50%+1, κι αν αυτό δεν επιτευχθεί την πρώτη Κυριακή, θα υπάρξει δεύτερος γύρος, όπου θα αναμετρηθούν ο πρώτος και ο δεύτερος. Οι δημοτικοί και οι περιφερειακοί σύμβουλοι θα εκλέγονται την πρώτη Κυριακή.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας κ. Πουλάκης αποκάλυψε ότι οι ευρωεκλογές δεν θα γίνονται πλέον μαζί με τις αυτοδιοικητικές και οι επόμενες δημοτικές εκλογές θα πάνε έξι μήνες πίσω, θα γίνουν τον Οκτώβριο με Νοέμβριο του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν υπάρχουν πράγματι σκέψεις στην κυβέρνηση να γίνουν οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές με απλή αναλογική, ο κ. Κ. Πουλάκης άνοιξε τα χαρτιά του:

– Θα έχουμε μια αλλαγή η οποία θα αφορά πρώτα απ’ όλα τη Δημοκρατία και τον τρόπο εκλογής. Η απλή αναλογική θα υπάρχει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Δηλαδή, την πρώτη Κυριακή θα βγαίνουν οι δημοτικοί και οι περιφερειακοί σύμβουλοι και αν δεν έχει πάρει κανένας συνδυασμός το 50%+1 θα αναμετρηθούν οι πρώτοι, είτε δήμαρχοι είτε περιφερειάρχες, ως επικεφαλής, για να έχει η κοινωνία τον πολιτικό της λόγο και την επιλογή.

– Η απλή αναλογική τι εξυπηρετεί;

Πουλάκης: Δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα στην Ελλάδα για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, για τις βουλευτικές εκλογές, που να πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστού, με το 60% των εδρών. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Για να γίνει κατανοητό, π.χ. στις εκλογές του Μαΐου του 2012, που πήρε το πρώτο κόμμα, η ΝΔ, 18%, αν αυτό υπήρχε στις δημοτικές θα έπαιρνε το 60% των εδρών. Δηλαδή, αν είχαμε το τρομερά πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα που έχουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα έπρεπε ο κ. Σαμαράς, η ΝΔ, με το 18% να πάρει 180 βουλευτές.


Ποιες αλλαγές θα γίνουν στον «Καλλικράτη»


Αυτό εμείς θέλουμε να το ανατρέψουμε. Και θέλουμε να το ανατρέψουμε διότι πρέπει οι πολίτες αυτό που ψηφίζουν να το βλέπουν και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι διαχωρίζουμε την ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών από την ημερομηνία των ευρωεκλογών. Μία φορά μόνο έγιναν μαζί –στις ευρωεκλογές του 2014– και τραυματίστηκαν και οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές. Θα γίνουν μόνες τους οι ευρωεκλογές και οι αυτοδιοικητικές θα πάνε το φθινόπωρο του 2019. Θα πάνε έξι μήνες αργότερα. Ήταν να γίνουν τον Μάιο του 2019 και θα γίνουν τέλος Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη του 2019.

Τι αλλάζει στον «Καλλικράτη»
Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν αλλαγές στον «Καλλικράτη», κι αν ναι, προς ποια κατεύθυνση, ο γενικός γραμματέας δήλωσε ότι μέσα σε δύο μήνες θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αλλαγές στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, οι οποίες θα αφορούν και το… χωροταξικό. Δηλαδή, θα αλλάξουν οι συμπτύξεις που έγιναν, γιατί περισσότερο δημιούργησαν παρά έλυσαν προβλήματα.

Ο κ. Πουλάκης είπε σχετικά με τον προγραμματισμό που έχει κάνει το υπουργείο:

– Σε δύο μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του «Καλλικράτη». Εγώ, οι συνεργάτες οι δικοί μου και οι συνεργάτες του υπουργού γράφουμε συνέχεια το νομοσχέδιο. Ως πρόεδρος της Επιτροπής, βάσει του νόμου, ήμουν υποχρεωμένος στις 28 Φεβρουαρίου να παραδώσω τη μελέτη που κάναμε, στην οποία καταγράφονται οι αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Και ήδη την παρέδωσα στον υπουργό, τον κ. Σκουρλέτη. Από κει και πέρα, παρ’ όλο που θεωρητικά θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στις 28 Φεβρουαρίου έληξε ο εξαμηνιαίος διάλογος, στον οποίο συμμετείχαν ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ, εργαζόμενοι και επιστήμονες, κάναμε ένα βήμα παραπάνω. Επί έναν χρόνο, και ο υπουργός αλλά και εγώ προσωπικά πήγαμε σε 33 νομούς, όπου κάναμε συσκέψεις και συνεδριάσεις με τοπικά στελέχη, δημάρχους, περι­φερειάρχες, οι οποίοι έκαναν παρατηρήσεις. Κάναμε, δηλαδή, επί έναν χρόνο διάλογο με όλη την αυτοδιοικητική κοινωνία και με πολίτες που ενδιαφέρονταν.


Σχολιάστε εδώ