Ξέχασε τον ρόλο της στα εθνικά θέματα η κρατική ΕΡΤ
-Αμάσητη περνούσε η τουρκική προπαγάνδα
Η δημόσια διπλωματία δεν ασκείται μόνο από τους επίσημους θεσμούς του υπουργείου Εξωτερικών ή της κυβέρνησης μιας χώρας. Δημόσια διπλωματία ασκείται και από κρατικά/δημόσια Μέσα Ενημέρωσης, που έχουν έναν κρίσιμο ρόλο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης αλλά και στην αποστολή μηνυμάτων στην άλλη πλευρά.
Το παιγνίδι αυτό έχει χαθεί από ελληνικής πλευράς, όχι όμως μόνο με ευθύνη των ΜΜΕ, όπου συνήθως επιρρίπτει την ευθύνη η πολιτική ηγεσία.
Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να εκτυλίσσεται μια σοβαρή κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τι πιο λογικό από το να επιδιωχθεί από την πρώτη στιγμή η επικοινωνιακή διαχείρισή της με κεντρικό σχεδιασμό, ώστε ούτε η τουρκική προπαγάνδα να περνάει «αμάσητη» στα ελληνικά ΜΜΕ ούτε να μετατίθεται η ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική πλευρά.
Και βιώνουμε την εμπειρία, υπό την πίεση του χρόνου και της μετάδοσης της είδησης, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ να μεταδίδει ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για το κατηγορητήριο των δύο στρατιωτικών και ανακριβείς δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της Τουρκίας και το ΑΠΕ να ξυπνάει από τον λήθαργο και να στέλνει σε τηλεγράφημα τις δηλώσεις αυτές τουλάχιστον έξι ώρες μετά…
Δεν γνωρίζουμε πώς αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους τα δύο κρατικά ΜΜΕ, αλλά έχουν τεράστια ευθύνη, εφόσον διαθέτουν μάλιστα και ανταποκριτές στην Τουρκία, να φροντίζουν να έχουν άμεση και κυρίως έγκυρη ενημέρωση για το τι συμβαίνει στην Τουρκία και το τι λέγεται από επίσημα χείλη σχετικά με την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το ΑΠΕ και την καθυστέρηση μετάδοσης της είδησης από την Τουρκία για τις δηλώσεις του κ. Μποζτάγκ, ίσως να ευθύνεται το γεγονός ότι είχε επιλέξει να καλέσει σε γεύμα, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη των ελλήνων στρατιωτικών, τον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα. Μάλιστα, όπως το ίδιο διαφήμισε σε φωτογραφίες του, καλεσμένος ήταν και ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Τουρκία – αντί να είναι στη θέση του…