Δηλώσεις Π. Παυλοπούλου και Marcelo Rebelo de Sousa κατά την συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε Marcelo,
Σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ανταποδίδοντας την θερμή φιλοξενία που μου επιφυλάξατε τον Ιανουάριο του 2017 στην Πορτογαλία, ως ένα μεγάλο Φίλο της Ελλάδας αλλά και ως μια κορυφαία προσωπικότητα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όχι μόνο. Μια προσωπικότητα, την οποία συνθέτουν η βαθειά μόρφωση και παιδεία, το άψογο δημοκρατικό ήθος και η πολιτική σοφία, κατά κυριολεξία.
- Γνωρίζοντας, λόγω της μακράς φιλίας μας, τις απόψεις σας για την κοινή μας Ευρωπαϊκή Οικογένεια, επιτρέψατέ μου, ευθύς εξ αρχής, να επισημάνω ότι μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα αλλά, επίσης, και πολλές κοινές αγωνίες ως προς το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Α. Το κοινό μας όραμα αφορά την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Ήτοι την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία στηρίζεται στις θεσμικές και πολιτικές αντηρίδες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας. Μόνον υπό τους όρους αυτούς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φέρει σε πέρας την ιστορική αποστολή της, τόσον έναντι των Λαών της όσο και έναντι της Ανθρωπότητας. Διότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνει τους Λαούς της και αποκτά πλανητικές διαστάσεις, όταν πρόκειται να υπερασπισθεί, παγκοσμίως, τις θεμελειώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Δημοκρατίας, της Δικαιοσύνης, κυρίως δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.
Β. Έχουμε χρέος λοιπόν, οι συνειδητοποιημένοι Ευρωπαίοι όπως είμαστε εμείς, οι Έλληνες και εσείς, οι Πορτογάλοι, να υπερασπισθούμε, ιδίως στους σημερινούς ταραγμένους και κρίσιμους καιρούς, την πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και, άρα, προς την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Και οι κύριες προτεραιότητές μας, και λόγω των ως άνω διεθνών συνθηκών, κινούνται, κατά βάση, πάνω στους εξής τρεις άξονες:
- Ο πρώτος άξονας αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενόψει των συνεχώς εντεινόμενων παγκόσμιων προκλήσεων -δείγμα γραφής των οποίων αποτελούν τα τεκταινόμενα σήμερα στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική- πρέπει αμέσως να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς διαμόρφωσης αποτελεσματικής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας.
- Ο δεύτερος άξονας αφορά την ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη, η οποία πρέπει να καταστεί επαρκής και βιώσιμη. Τούτο προϋποθέτει ενεργοποίηση κατ’ εξοχήν των θεσμικών πυλώνων, των σχετικών με την συλλογική λειτουργία του Eurogroup, την πλήρη αξιοποίηση του ρόλου του ESM και, πρωτίστως, την θωράκιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι ώστε αυτή αφενός να εποπτεύει καταλλήλως το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος και, αφετέρου, ν’ αντιμετωπίσει τα ζέοντα ζητήματα ρευστότητας και δημόσιου χρέους στο σύνολο της Ευρωζώνης.
- Και ο τρίτος άξονας αφορά την υπεράσπιση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Έτσι ώστε ν’ αντιμετωπισθούν, στο πλαίσιο των κρατών-μελών, η επικίνδυνη διεύρυνση των ανισοτήτων και οι κίνδυνοι ρήξης του κοινωνικού ιστού, που δυστυχώς ευνοούν την εμφάνιση λαϊκιστικών ή ακόμη και νεοναζιστικών μορφωμάτων, τα οποία έχουν ως στόχο την κατεδάφιση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.
Γ. Ως προς την Ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, διευκρινίζω μόνο τούτο: Η Ελλάδα εκπληρώνει και θα εκπληρώσει, στο ακέραιο, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Στο πλαίσιο όμως της Ευρωπαϊκής έννομης τάξης αλλά και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, και στην βάση του κανόνα pactasuntservanda, έχουμε την πεποίθηση ότι και οι Εταίροι μας θα πράξουν αυτό που τους αναλογεί, ιδίως σε ό,τι αφορά την διασφάλιση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.
- Το πόσο η Ελλάδα μένει πιστή στις αρχές του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, συνεπώς και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, προκύπτει και από το ότι τούτο το αποδεικνύει, εμπράκτως, με την συμπεριφορά της τόσον ως προς τις intramurosυποχρεώσεις της, όσο και ως προς τις σχέσεις της με τις γειτονικές χώρες.
Α. Αναφορικά με τις intramurosυποχρεώσεις μας, το παράδειγμα του, υπαρξιακού για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Προσφυγικού ζητήματος είναι αρκετό: Εκπληρώνουμε, ως προς τους Πρόσφυγες, τις υποχρεώσεις μας με πυξίδα τις, θεμελιώδεις για τον Ελληνικό και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, αρχές του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Και διαμηνύουμε με ειλικρίνεια, προς ορισμένους Εταίρους μας που, δυστυχώς, επιδεικνύουν φοβικά -κατά την επιεικέστερη έκφραση- σύνδρομα έναντι των Προσφύγων, ότι ο σεβασμός των Προσφύγων και η τήρηση των αρχών του Ανθρωπισμού και της Αλληλεγγύης απέναντί τους είναι βασικό κριτήριο του κατά πόσον ένα κράτος αξίζει να φέρει τον, άκρως τιμητικό, τίτλο του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Β. Πέραν τούτου, η Ελλάδα αποδεικνύει καθημερινώς ότι και τα Εθνικά της Θέματα -επομένως και τις σχέσεις της με τις γειτονικές της χώρες -τα υπερασπίζεται πάνω στη βάση του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, στο σύνολό του. Ειδικότερα:
- Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, την δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Ως προς τις σχέσεις μας με την Τουρκία:Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο,όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του συνόλου του Διεθνούς Δικαίου. Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνηςκαι της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες-πρέπεινα γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού τα εξωτερικά σύνορα της πρώτης είναι και εξωτερικά σύνορα της δεύτερης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.
- Ως προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, επίσης επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ΝΑΤΟϊκή και Ευρωπαϊκή της προοπτική. Τούτο όμως προϋποθέτει επίλυση του ζητήματος του ονόματός της, κατά τρόπο συμβατό με την Ιστορία, το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ήτοι κατά τρόπο που εξαλείφει τον αλυτρωτισμό. Κατά συνέπεια, η ένταξη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει Συμφωνία, η οποία κατοχυρώνει εγγυήσειςεξάλειψης του αλυτρωτισμού ως προς το όνομα που θα επιλεγεί από κοινού. Πριν όμως από την υπογραφή και κύρωση της Συμφωνίας αυτής απαιτείται κατάλληλη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, δοθέντος ότι -όπως και εσείς, έγκριτος Καθηγητής του Δημόσιου Δικαίου, γνωρίζετε κάλλιστα- ουδένα δημοκρατικό κράτος μπορεί να ισχυρίζεται, ότι νομιμοποιείται να υπογράφει δεσμευτικές γι’ αυτό Διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες παραβιάζουν ευθέως το σύνταγμά του.
Κύριε Πρόεδρε, Αγαπητέ Φίλε Marcelo,
σας καλωσορίζω, για μιαν ακόμη φορά, στην Αθήνα, την πόλη που τόσο αγαπάτε. Και εύχομαι ν’ απολαύσετε την παραδοσιακή Ελληνική Φιλοξενία, που σας είναι, άλλωστε, εδώ και πολλά χρόνια γνωστή.
MARCELO REBELO DE SOUSA: Κύριε Πρόεδρε, προσφιλέστατε φίλε Προκόπη, με πραγματικά βαθιά ευγνωμοσύνη αλλά και συγκίνηση θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’αυτά τα υπέροχα, πολύ φιλικά, λόγια που μου απευθύνατε και για την υπέροχη φιλοξενία που μέχρι τώρα μας έχετε επιφυλάξει και για μένα και για την αντιπροσωπεία που με ακολουθεί. Αισθάνομαι, όπως και τόσοι άλλοι Πορτογάλοι, στο σπίτι μου. Είναι ο ήλιος, φαίνεται είναι ο ουρανός, θέλετε να είναι η φιλοξενία κι αυτή η θέρμη, αυτή η ζέση, αυτή η ψυχή, ακόμα αυτός ο Πολιτισμός. Αυτές είναι οι ρίζες.
Ήδη από χτες ακούγοντας τους συμπολίτες μου, είχα την μεγάλη χαρά να επιβεβαιώσω πόσο υψηλή εκτίμηση έχουν απέναντι στην φιλοξενία και την αδελφοσύνη που τους προσφέρει ο φίλος Ελληνικός Λαός. Αλλά και εξ ονόματος όλων αυτών λοιπόν, όλους τους Πορτογάλους που ζουν εδώ εννοώ, και που συνεισφέρουν και αυτοί στο ελληνικό μέλλον, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσουμε, όπως επίσης να ευχαριστήσουμε και όλον τον λαό τον οποίο και εκπροσωπείτε.
Αυτό όμως το αίσθημα του ‘ανήκειν’ γίνεται ακόμη μεγαλύτερο από την βαθιά φιλία που μας ενώνει. Ήδη μια φιλία που εδώ και δεκαετίες έχει από τα Πανεπιστήμια γεννηθεί, έχει ανδρωθεί με τα χρόνια και πλέον κάθε μέρα βελτιώνεται. Μια φιλία, κύριε Πρόεδρε, η οποία ενισχύεται έτι περαιτέρω λόγω των ιδίων προσωπικών και οικουμενικών ανθρωπιστικών ιδεών που διαπνέουν τις δύο χώρες και εμάς προσωπικώς, ως επικεφαλής των δύο κρατών μας. Μας επιτρέπουν αυτές οι αρχές να υπογραμμίσουμε, πρέπει άλλωστε, και τις αξίες της Εξοχότητός σας: την ευφυία που σας διακρίνει, την σοφία, τις γνώσεις, την λογική που σας χαρακτηρίζει, την μόνιμη διαθεσιμότητα προς ‘το έξω’ και την ανθρωπιστική σας τάση. Η Πορτογαλία, άλλωστε, το έχει αναγνωρίσει ήδη από την εποχή που το Πανεπιστήμιο της Κοίμπρα σας απένειμε την ύψιστη βαθμίδα τιμής, αυτής του Doctor Onoris Causa. Και είναι σημαντικό αυτό καθώς προέρχεται από ένα από τα πιο υψηλού γοήτρου Πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Πορτογαλία και Ελλάδα είναι έθνη αρχαιότατα και πολύ υπερήφανα για τα παρελθόντα τους, για την ιστορία τους. Αλλά, επίσης, είναι χώρες οι οποίες έχουν προσανατολισμό στο μέλλον. Γνώστες του ότι το μέλλον αυτό δομείται και με τα πρόσωπα και για τα πρόσωπα κατοχυρώνοντας και υπεραμυνόμενοι της ζωής και της αξιοπρέπειας του Ανθρώπου. Γι’αυτό, κύριε Πρόεδρε, και η επίσκεψη αυτή στην Ελληνική Δημοκρατία έχει ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα. Καταρχήν μου επιτρέπει και εμένα, εξ ονόματος του Πορτογαλικού Λαού, να αποτείνω φόρο τιμής στην τόσο θαρραλέα και σθεναρή αντίσταση και αντοχή του Ελληνικού Λαού σε μια τόσο βαθιά οικονομική και δημοσιονομική κρίση που όλους μας επηρέασε τόσο βαθιά.
Κατά δεύτερο λόγο, κύριε Πρόεδρε, είναι αυτή μια εξαιρετική ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη απέναντι και σε σας και όλο τον λαό της Ελλάδας γι’αυτό το κύμα των μεταναστών και προσφύγων που χρειάστηκε η Ελλάδα να διαχειριστεί και μάλιστα σε συγκυρίες και συνθήκες ιδιαιτέρως απαιτητικές.
Κατά τρίτο λόγο, κύριε Πρόεδρε, διότι αυτή η επίσκεψη αποτελεί έναν τρόπο έκφρασης της σθεναρής και σταθερής μας προσήλωσης σε διμερείς σχέσεις που μόνο να αναπτυχθούν μπορούν και που μας άγουν σε μια συνεργασία για την δόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλα αυτά τα κίνητρα, κύριε Πρόεδρε, εμπλουτίζουν όλως ιδιαιτέρως τη συγκυρία στην οποία σήμερα από κοινού ζούμε. Συνοδευόμενος και από τον Υπουργό των Εξωτερικών αλλά και από εκπροσώπους πέντε πολιτικών Κομμάτων, με έδρες στη Εθνοσυνέλευση της Πορτογαλίας, φτάνουμε εδώ, στην Ελλάδα, με αισθήματα εμπιστοσύνης και πίστης για το μέλλον.
Ιδιαίτερη υπερηφάνεια μου δίνει η αλληλεγγύη που ο Πορτογαλικός Λαός όλα τα χρόνια αυτά ανέκαθεν επέδειξε απέναντι στην Ελλάδα, προκειμένου και για τον ρόλο που η Ελλάδα διαδραμάτισε στη μεταναστευτική και στην προσφυγική κρίση, με τέτοια ευρεία πολιτική συναίνεση ήδη στη χώρα μας ως προς την Ελλάδα.
Μια συναίνεση, κύριε Πρόεδρε, που εκφράζεται και απ΄ όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους Θεσμούς, Εθνικούς και Κοινωνία των πολιτών, ώστε να είμαστε όλοι στο ύψος των αξιών εκείνων που και η Εξοχότητα σας ανέφερε, και που είναι η προσήλωση στο Ευρωπαϊκό σχέδιο στο Κράτος Δικαίου, στην Αλληλεγγύη και στο Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου, στην Δικαιοσύνη, στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την διασφάλιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αξίες, κύριε Πρόεδρε, οι οποίες έχουν εμπνεύσει πολλούς νέους εθελοντές Πορτογάλους να έρθουν στην Ελλάδα, όπως ήδη έχουν πράξει. Και κάποιοι μάλιστα απ’αυτούς, χθες είχα την τιμή να συναντήσω εκ νέου, αφού προηγουμένως τους είχα γνωρίσει και στην Πορτογαλία και που βρίσκονται εδώ ακριβώς για να παράσχουν χείρα βοηθείας σ’όσους υπέφεραν και χωρίς να διστάσουν ν’αφιερώσουν την ζωή τους προκειμένου να συνδράμουν όλους εκείνους, οι ζωές των οποίων βρέθηκαν σε εκκρεμότητα εν αναμονή ενός καλύτερου μέλλοντος.
Με διαπνέει μεγάλη προσήλωση στις προοπτικές που ανοίγουν για την Ελληνική οικονομική κοινωνία που ήδη μέσα σε λίγους μήνες θα δει να ολοκληρώνεται το πρόγραμμα οικονομικής και δημοσιονομικής στήριξης, όπως άλλωστε χθες αναγνώρισε και ο Πρόεδρος του Eurogroup μετά το πέρας μιας Συνόδου όπου επικυρώθηκε η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Με ενθουσιάζουν ακόμα περισσότερο τα βαθιά θεμέλια που χαρακτηρίζουν τις σχέσεις των δύο χωρών μας. Σχέσεις οι οποίες στηρίζονται σε μία κοινωνική και πολιτιστική εγγύτητα που τόσα έχει να χρωστά στην ελληνική κλασική κουλτούρα. Σχέσεις που τροφοδοτούνται από μόνιμους πολιτικούς δεσμούς και επαφές σε όλα τα επίπεδα. Ερειδόμενες επίσης και σε μια εγγύτητα θέσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Και αυτό διότι και οι μεν και οι δε πιστεύουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και γνωρίζουμε ότι αυτή η στιγμή είναι καίριας σημασίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κύριε Πρόεδρε, το Ευρωπαϊκό σχέδιο είναι, το ξέρω, που επέτρεπε να βρεθούμε εκ νέου, μας επέτρεψε να είμαστε μαζί, μετά από τόσα, τόσα βήματα σ΄ ένα δρόμο που από κοινού έχουμε αναλάβει. Και μέσα από το Ευρωπαϊκό σχέδιο είναι που θα πρέπει να συνεχίσουμε να παλεύουμε, προκειμένου να παράσχουμε τα εχέγγυα για ένα πολύ καλύτερο μέλλον για τους γιούς μας, τα παιδιά μας, τις κόρες μας, τα εγγόνια μας και όλες τις επόμενες γενιές. Παλεύοντας και καταπολεμώντας τις εθνικιστικές τάσεις και τους πειρασμούς του λαϊκισμού, της ξενοφοβίας, της δημαγωγίας και επικυρώνοντας και υπεραμυνόμενοι της δύναμης του Δικαίου, της περιφερειακής σταθερότητας, των καλών σχέσεων γειτονίας και στοιχηματίζοντας σε μια συνοχή οικονομική και κοινωνική. Αξιολογώντας το άτομο, το πρόσωπο, ώστε να μπορεί το πρόσωπο να απολάβει πλήρως αυτού του μοναδικού πλαισίου ελευθερίας, ανάπτυξης και ευημερίας που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Γι΄αυτό και προσέχουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τι συμβαίνει στο χώρο της Μεσογείου και τα όσα βιούνται στην Εγγύς και την Μέση Ανατολή. Γι΄αυτό και παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά τις μόνιμες προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τα θέματα στην Κύπρο. Για τον λόγο αυτό ακριβώς και συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον, αλλά και την γνώση ότι το ‘ανήκειν στην Ευρωπαϊκή Ένωση’ προϋποθέτει και την αποδοχή και την βίωση των αξιών εκείνων που θεμελιώδεις είναι και που χαρακτηρίζουν ακριβώς την Ένωση αυτή στην οποία ζούμε, μεταξύ των οποίων και το Δημοκρατικό Κράτος Δικαίου. Για το λόγο αυτό ακριβώς και στηρίζουμε όλα όσα μπορούν και πρέπει να γίνουν προκειμένου να υπάρξουν τα εχέγγυα μιας καλής γειτονίας. Μιας καλής γειτονίας όχι μόνον διότι κάτι τέτοιο σημαίνει ειρήνη για την ειρήνη και για μια αμοιβαία κατανόηση, αλλά και πολύ περισσότερο, πλέον σε επίπεδο επίλυσης, για τη σταθερή επίλυση προβλημάτων που εκκρεμούν, όπως είναι αυτό των προσφύγων και των μεταναστών.
Και για τον λόγο αυτό, κύριε Πρόεδρε, συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας και όλα όσα μπορούν να συνεισφέρουν στην περιφερειακή σταθεροποίηση για την ενίσχυση και επίρρωση της ΕΕ. Και μιλώντας για την ΕΕ, αύριο εδώ θα συζητήσουμε το ζήτημα του μέλλοντος. Εδώ είναι πλέον που υπάρχουν οι συγκλίσεις οι θεμελιώδεις. Συγκλίνουμε στην ολοκλήρωση και κατοχύρωση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης, όπως επίσης της Τραπεζικής Ένωσης. Συγκλίνουμε στην αναζήτηση κοινών λύσεων για την επίλυση του προβλήματος των μεταναστών και προσφύγων. Συγκλίνουμε, κύριε Πρόεδρε, προκειμένου για τη δόμηση ενός δημοσιονομικού πολυετούς πλαισίου, το οποίο θα είναι και δίκαιο και εξισορροπημένο για το μέλλον. Συγκλίνουμε προκειμένου για την κατοχύρωση της κοινωνικής συνοχής και συμμεριζόμαστε το μέλημα για να μην υπάρξει θυσία σε βάρος των ισορροπιών στους κόλπους της ΕΕ, σε βάρος του πολίτη. Γιατί γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά επιχειρήματα που θα μπορούσαν να κατισχύσουν των ανησυχιών για το άτομο. Δικαίως θα λέγαμε ότι το άτομο πρέπει να μας διαπνέει στη σκέψη μας εμάς όλων των Ευρωπαίων. Επίσης συγκλίνουμε στην πλήρη συνειδητοποίηση του ότι η Ευρώπη δομείται με το άτομο για το άτομο, μέσα από την εγγύτητα στον Ευρωπαίο πολίτη. Μόνο αυτή η εγγύτητα επιτρέπει να απομακρυνθούν όλοι αυτοί οι κίνδυνοι των ανισορροπιών σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα, τους σκεπτικισμούς, τους λαϊκισμούς, τις δημαγωγίες. Και θέλουμε πραγματικά να απομακρυνθούν μια και έξω όλα αυτά, μέσα από μια πορεία ευρύτατα συμμεριζόμενη από όλους εμάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου.
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, όπως ακριβώς ξεκίνησα. Είναι υπέροχο ότι είμαστε εδώ κοντά σας, στον ήλιο αυτό, στον ουρανό αυτό και με την εξοχότητά σας κύριε Πρόεδρε και με τον ελληνικό λαό. Γνωρίζουμε ότι πάντοτε στις πιο δύσκολες στιγμές, σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, καθώς ολοκληρώνεται η προσπάθεια, μπορείτε να προβλέπετε στον Πορτογαλικό Λαό και σε εμένα προσωπικά, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ πολύ.-