Άσφαιρα πυρά Κυριάκου κατά των τριών υπουργών!

Άσφαιρα πυρά Κυριάκου κατά των τριών υπουργών!

Πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

Σε φιάσκο πολλαπλών διαστάσεων κατέληξε η πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας να ζητήσει την παραπομπή σε Προκαταρκτική Επιτροπή τριών υπουργών (Κουρουμπλής, Ξανθός, Πολάκης) για το σκάνδαλο της Novartis. Πέρα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που ήταν περίπου προδιαγεγραμμένο, τόσο η εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη όσο και η συνολική εικόνα της παράταξης στη Βουλή προκάλεσαν απογοήτευση και τις συνακόλουθες γκρίνιες στις τάξεις των στελεχών. Το τέλος της πολύωρης διαδικασίας βρήκε τους γαλάζιους βουλευτές σκεπτικούς και προβληματισμένους…


 Έχασε κατά κράτος στην αναμέτρηση με τον Τσίπρα


Η αποτυχία του εγχειρήματος ήταν συνολική, σε επίπεδο ουσίας αλλά και στο πεδίο των εντυπώσεων. Η πρόταση για παραπομπή των τριών υπουργών όχι μόνο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, αλλά ο αριθμός των θετικών ψήφων ήταν κατώτερος του αναμενομένου. Πέραν των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, την πρόταση υπερψήφισαν μόνον οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όχι τόσο διότι συμφώνησαν με το σκεπτικό της παραπομπής, αλλά λόγω της… πάγιας θέσης του κόμματος για παραδειγματική τιμωρία όλων ανεξαιρέτως των πολιτικών. Υπενθυμίζεται ότι την κυβερνητική πρόταση για την παραπομπή των δέκα είχε υπερψηφίσει και το ΚΚΕ, το οποίο απείχε από την ψηφοφορία για την πρόταση της ΝΔ. Μοναδικό κέρδος η θετική ψήφος του Β. Βενιζέλου, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή του Κινήματος Αλλαγής (έριξε άκυρο).

Με προδιαγεγραμμένη την… τύχη της πρότασης, το ενδιαφέρον της ηγεσίας και των κορυφαίων στελεχών της παράταξης είχε επικεντρωθεί στο πεδίο των εντυπώσεων που θα προκαλούσε η αντιπαράθεση του κ. Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. Οι προσδοκίες τους ωστόσο διαψεύσθηκαν. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εμφανίσθηκε, ως συνήθως, άτονος, άνευρος με ισχνά επιχειρήματα, απέναντι σε έναν πρωθυπουργό επιθετικό, με δύναμη στον λόγο του. Εκμεταλλεύθηκε την υπεροχή του στις δημόσιες ομιλίες, ενώ χτύπησε στα σημεία που πονάει το κόμμα της αξιωματικής α­ντιπολίτευσης.


 Οργή των βουλευτών της ΝΔ


Υπεροχή την οποία εμμέσως πλην σαφώς αναγνώρισε κι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, θέλησε ωστόσο να μετατρέψει το πλεονέκτημα σε… μειονέκτημα. Είπε χαρακτηριστικά: «Εγώ, κύριε Τσίπρα, δεν εκπαιδεύτηκα στα αμφιθέατρα. Δεν υψώνω τους τόνους για να προσελκύω το εύκολο χειροκρότημα. Εσείς είστε πολύ έμπειρος σ’ αυτό, γι’ αυτό και προβλέψιμος…».

Δεν ήταν όμως μόνο ο κ. Μητσοτάκης που αποδείχθηκε κατώτερος των προσδοκιών που το στενό επιτελείο του είχε καλλιεργήσει, η αποτυχία ήταν συνολική. Ένας μεγάλος αριθμός γαλάζιων βουλευτών σχεδόν σνόμπαρε την υπόθεση, καθώς στο μεγαλύτερο διάστημά της η πολύωρη συζήτηση εξελίχθηκε σε άδεια έδρανα. Οι περισσότεροι βουλευτές της παράταξης, απόντες από την αίθουσα της Ολομέλειας, είχαν ακροβολιστεί είτε στο εντευκτήριο της Βουλής είτε στα καφέ της πλατείας Συντάγματος. Έδωσαν το «παρών» μόνο στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη και στην ψηφοφορία. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί αρμοδίως να παραμείνουν στην αίθουσα, ει δυνατόν, για όσες ώρες θα διαρκούσε η διαδικασία προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση. Οι νουθεσίες και οι οδηγίες δεν έπιασαν τόπο. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που οι βουλευτές αγνόησαν τα κελεύσματα της ηγεσίας. Πιθανότατα δεν θα είναι και η τελευταία…

Για την… Ιστορία, υπέρ της παραπο­μπής του Π. Κουρουμπλή ψήφισαν 86 βουλευτές, 151 κατά και ένας «παρών». Υπέρ της παραπομπής του Ανδρ. Ξανθού ψήφισαν 88, κατά 145 και ένας «παρών». Υπέρ της παραπομπής του Π. Πολάκη ψήφισαν 86, κατά 149 και ένας «παρών». Στην κάλπη που είχε στηθεί για τον Π. Κουρουμπλή βρέθηκαν εννέα ψηφοδέλτια που αναφέρονταν είτε στον Ανδρ. Ξανθό είτε στον Π. Πολάκη, τα οποία και ακυρώθηκαν.


Σχολιάστε εδώ