Ακριβά ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Ερντογάν για να δώσει τους δύο αξιωματικούς μας

Ακριβά ανταλλάγματα θα ζητήσει ο Ερντογάν για να δώσει τους δύο αξιωματικούς μας

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Τσίπρας

Σε αδιέξοδο φαίνεται να βρίσκονται Αλέξης Τσίπρας και κυβέρνηση αναφορικά με την αιχμαλωσία και τη φυλάκιση των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους.

Η απρόσμενη εξέλιξη με τη σύλληψη και τον ε­γκλεισμό σε τουρκικές φυλακές των δύο ελλήνων στρατιωτικών βάρυνε ακόμα περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η όλη τροπή μούδιασε και σχεδόν μπλόκαρε την κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει όχι μόνο αμηχανία, αλλά ουσιαστικά δεν έχει ακόμα πει τίποτα για το ποια ακριβώς είναι η θέση του για το πώς και πότε θα πρέπει να γυρίσουν πίσω στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί.

Το Μαξίμου έχει επιλέξει να ακολουθήσει τακτική χαμηλών τόνων στο μείζον αυτό θέμα, το οποίο πλέον προσπαθεί να υποβαθμίσει με κάθε τρόπο, αφού αντιλαμβάνεται ότι η συντήρηση αυτού του θέματος στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας προκαλεί πολιτική φθορά, αλλά ταυτόχρονα δείχνει πως δεν έχει δυνατότητες και περιθώρια να πιέσει την Τουρκία για να στείλει πίσω τους δύο στρατιωτικούς.

Προκαλεί δε έντονα ερωτηματικά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός απέφυγε για την ώρα να μιλήσει με τον κ. Ερντογάν και να του θέσει το θέμα των δύο φυλακισμένων ελλήνων στρατιωτικών, αν και με καθυστέρηση βέβαια το θέμα ετέθη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ αλλά και στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και ουσιαστικά ζητήθηκε από όλους να πιέσουν και να μεσολαβήσουν για να λήξει το θέμα και να απελευθερωθούν οι δύο Έλληνες.


 Πάντως η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο στην κυβέρνηση καθώς ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμένος παίρνει αποστάσεις από το Μαξίμου και μετά το Σκοπιανό προχωρά σε μια ηχηρή διαφοροποίηση και στο θέμα των δύο φυλακισμένων στη Τουρκία ελλήνων στρατιωτικών.


Πολλοί αναρωτιούνται τι είναι αυτό που προβληματίζει ή φοβίζει τον πρωθυπουργό να σηκώσει το τηλέφωνο και να συζητήσει τουλάχιστον το θέμα με τον Ερντογάν. Τα πιθανότερα σενάρια είναι πως όταν θέσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στον Ταγίπ Ερντογάν το θέμα της απελευθέρωσης και επιστροφής των δύο στρατιωτικών τότε ο τούρκος Πρόεδρος θα του θέσει τουλάχιστον τρία-τέσσερα πρόσθετα θέματα-α­γκάθια στην ήδη βεβαρημένη ατζέντα των ελληνοτουρκικών, με αποτέλεσμα να τον στριμώξει ακόμα περισσότερο. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, φοβάται μήπως ο Ερντογάν ανοίξει με ακόμα πιο έντονο τρόπο το θέμα της Θράκης αλλά και του επιχειρησιακού ελέγχου στο Αιγαίο (βλέπε συνολική συνδιαχείριση).

Ο πρωθυπουργός απλά ελπίζει πως αν φύγει από το προσκήνιο το όλο θέμα και χαμηλώσουν οι τόνοι, ίσως ο κ. Ερντογάν, με διακριτικές παρεμβάσεις από ΗΠΑ, Ευρωπαίους και ΟΗΕ, ρίξει τους τόνους και κινηθούν πιο γρήγορα οι διαδικασίες επιστροφής των δύο στρατιωτικών. Ωστόσο, έμπειροι πολιτικοί και διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν πως αυτά όλα είναι ευχολόγια και πως ο κ. Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει την πολιτική της ομηρίας των δύο στρατιωτικών επί μακρό χρονικό διάστημα προκειμένου όχι μόνο να πιέσει σε ένα ακόμα μέτωπο την Ελλάδα αλλά και να αποσπάσει ανταλλάγματα, όπως, για παράδειγμα, την παράδοση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, την αντιμετώπιση του θέματος των μουφτήδων κ.ά.

Ο μεν πρωθυπουργός κρατά χαμηλούς τόνους για το ζήτημα αποκαλώντας το από το βήμα της Βουλής «σύνηθες περιστατικό». Ωστόσο, σε εντελώς α­ντίθετη γραμμή κινείται ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε δηλώσεις του από τη Ρουμανία, όπου βρίσκεται, αποκάλεσε «ομήρους» τους δύο έλληνες αξιωματικούς, προσδίδοντας στην υπόθεση χαρακτηριστικά διπλωματικού πολέμου με την Τουρκία.


Σχολιάστε εδώ