Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της ψυχογενούς βουλιμίας

Πώς να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της ψυχογενούς βουλιμίας


Της
ΜΑΡΙΑΣ ΤΣΙΑΚΑ
Διευθύντριας του Ελληνικού
Κέντρου Διατροφικών Διαταραχών
www.hcfed.gr


Μήπως έχει το παιδί σας ψυχογενή βουλιμία και δεν το γνωρίζετε; Μήπως υπάρχει ένας θανάσιμος φίλος μέσα στο σπίτι σας και του κάνετε όλα τα χατίρια άθελα σας; Μήπως ως υποστηρικτικοί γονείς βοηθάτε το παιδί σας να κάνει δίαιτα και του μαγειρεύετε ότι light υπάρχει; Το ενισχύετε συνεχώς να κάνει άσκηση για να νιώσει καλύτερα;

Τότε -δυστυχώς- έχετε πέσει στην παγίδα της βουλιμίας, μιας εκ των δύο πιο γνωστών διατροφικών διαταραχών, η οποία πλήττει περίπου το 4% του πληθυσμού και έχει καταστροφικές οργανικές και ψυχολογικές συνέπειες, ανάλογες με αυτές της ανορεξίας, αλλά λόγω ελλιπούς ενημέρωσης υποτιμούνται οι παρενέργειες της. Η ελληνική οικογένεια αγνοεί τα βασικά σημάδια της νόσου και πολύ συχνά τα μπερδεύει με την εφηβική περίοδο, όπου η αντίδραση είναι έκδηλη.

Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου; Μα φυσικά το χάος! Εννοώ ότι η βουλιμία χαρακτηρίζεται από συμπεριφορές που προκαλούν χάος στο σπίτι. Δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από βουλιμία λειτουργούν στο συνηθισμένο δίπολο: Περιορίζω την τροφή και από την άλλη χάνω τον έλεγχο με συνεχή βουλιμικά επεισόδια (τα οποία συνήθως μπορούν να ξεπερνούν τις 4.000 θερμίδες εντός 3 ωρών).

Οπότε με βάση αυτή την συνθήκη πολλές φορές η οικογένεια μπορεί να σηκωθεί το πρωί και να διαπιστώσει ότι το φαγητό λείπει, όπως και πολλές προμήθειες τροφών ή ακόμα και χρήματα. Καθώς στην έντονη παρόρμησή τους να εφοδιαστούν άμεσα τροφή, οι ασθενείς μπορεί να πάρουν από το πορτοφόλι του γονιού τα απαιτούμενα χρήματα για την αγορά των τροφών που προορίζονται για το βουλιμικό επεισόδιο. Αυτές είναι οι αρχικές εμφανείς απώλειες.

Στην επόμενη φάση, πολύ συχνά οι ασθενείς προκαλούν εμετό με σκοπό να αποβάλουν τις τροφές που έχουν καταναλώσει. Δυστυχώς, οι γονείς πολύ συχνά καθαρίζουν το μπάνιο μετά από αυτό, με σκοπό να διευκολύνουν τον ασθενή που είναι ακόμα κάτω από την επιρροή των ενοχών εξαιτίας της απώλειας ελέγχου της τροφής και της απόγνωσης που για άλλη μια φορά δεν μπόρεσε να αντισταθεί στο αίσθημα της πείνας και δεν πειθάρχησε. Και τώρα η ζυγαριά θα δείχνει παραπάνω!

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την κατάχρηση των καθαρτικών ή την υπεργυμναστική. Έχω ακούσει γονείς να παραδέχονται ότι οι ίδιοι δίνουν χρήματα για την αγορά καθαρτικών ή πηγαίνουν οι ίδιοι στο φαρμακείο για να προμηθεύσουν το παιδί τους.

Σ’ αυτές τις περιπτώσεις πέφτουν στην παγίδα ότι ο ασθενής πάσχει από δυσκοιλιότητα και η χορήγηση καθαρτικών βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Αν το παιδί σας ανήκει στην κατηγορία αυτή τότε προσέξτε την ποσότητα. γιατί συνήθως ο αριθμός των καθαρτικών αυξάνεται κατακόρυφα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ασθενείς οι όποιοι μπορεί να καταναλώνουν και 100 καθαρτικά την ημέρα.


Σχολιάστε εδώ