Παυλόπουλος: Από την ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται η ομαλή πορεία της χώρας!

Παυλόπουλος: Από την ελάφρυνση του χρέους εξαρτάται η ομαλή πορεία της χώρας!

Την ωμή αλήθεια, ότι είναι ώρα οι δανειστές – εταίροι μας να κάνουν το δικό τους χρέος, από τη στιγμή που η Ελλάδα τήρησε στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει με τα Μνημόνια, μετέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος προς κάθε κατεύθυνση από τους ιστορικούς Δελφούς, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ, οι εργασίες του οποίου διεξήχθησαν την περασμένη εβδομάδα  στο εκεί Ευρωπαϊκό Κέντρο.

Και ήταν ξεκάθαρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ακόμη και για λάθη που δεν της αναλογούν. Καθίσταται κάτι περισσότερο από σαφές ότι οι εταίροι μας οφείλουν να εκπληρώσουν εφεξής και τις δικές τους δεσμεύσεις. Και εδώ περιορίζομαι να αναφερθώ στη βασική υποχρέωση των εταίρων μας ως προς τη διασφάλιση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.


Πρέπει να μπει τέρμα στην πολιτική αυστηρής λιτότητας

Την κρίνω δε ως βασική διότι το ‘‘τέρας’’ του χρέους –στο σύνολό του και ιδίως ως προς τη διάσταση του δημόσιου χρέους– αφορά όχι μόνο την Ελλάδα αλλά όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδίως δε την Ευρωζώνη». Και πρόσθεσε:

«Η ομαλή αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της, ώστε αυτό να καταστεί διαχειρίσιμο και όχι απλώς ‘‘βιώσιμο’’ με τεχνικούς όρους». Και αναφερόμενος στην πρόταση του γάλλου Προέδρου, που συνδέει την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της Ελλάδας με μια «ρήτρα ανάπτυξης», τόνισε: «Η πρόταση Μακρόν είναι τόσο περισσότερο σύγχρονη και αποτελεσματική για την εξασφάλιση της διαχειρισιμότητας του δημόσιου χρέους της Ελλάδας όσο αποτελεί κοινό τόπο το ότι ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης δημόσιου χρέους συνίσταται, όπως προελέχθη, στην τόνωση των ρυθμών ανάπτυξης κάθε χώρας: Όσο μεγαλύτεροι είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης τόσο θωρακίζεται η διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους μιας χώρας, δοθέντος ότι το μέγεθος του δημόσιου χρέους εξαρτάται, ευθέως και απολύτως, από το μέγεθος του ΑΕΠ».

Και επισήμανε ακόμη ο κ. Παυλόπουλος: «Η έως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική της Ευρωζώνης μέσω της αυστηρής λιτότητας, που δυσχεραίνει την ανάπτυξη και συρρικνώνει το ΑΕΠ των κρατών-μελών της, παράγει ίδιον χρέος, που είναι το άθροισμα του χρέους των ως άνω κρατών-μελών. Με αυτόν τον τρόπο, η κρίση χρέους για την Ευρωζώνη αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν αρκούν για τη διασφάλιση της Ευρωζώνης από τον κίνδυνο της κρίσης χρέους, αν δεν αλλάξει, το ταχύτερο δυνατό, η ως τώρα ακολουθούμενη πολιτική αυστηρής λιτότητας που, νομοτελειακώς, συρρικνώνει το ΑΕΠ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και επιδεινώνει, εξίσου νομοτελειακώς, την κρίση χρέους. Και η αλλαγή αυτή σηματοδοτεί την αντικατάσταση της ως άνω πολιτικής λιτότητας με αναπτυξιακές πολιτικές που, δίχως να παραπέμπουν στις αλόγιστες σπατάλες του παρελθόντος, ενισχύουν τη ζήτηση μέσω ρευστότητας και, κατ’ αυτόν τον τρόπο, ουσιαστικώς ενισχύουν την προσφορά».

Και κατέληξε με το εξής συμπέρασμα: «Μπροστά στις προκλήσεις που υπονομεύουν την ίδια την υπόστασή της, η Ευρωζώνη πρέπει να κατανοήσει το εξής: Σήμερα ο πραγματικός ‘‘εχθρός’’ της δεν είναι τόσο το έλλειμμα όσο το χρέος».


Σχολιάστε εδώ