«Νερά κάνει» το Ποτάμι
Από τώρα εκ των έσω υπονομεύεται ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς
-Διορισμένους συνέδρους θέλει ο Θεοδωράκης, και μάλιστα με… ποσόστωση
Με αναταράξεις προχωράει προς το ιδρυτικό του συνέδριο ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, καθώς οργανωτικά ζητήματα αποτελούν σημεία έντονων τριβών, η δε πολυφωνία που εμφανίστηκε για χειρισμούς σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα προκαλεί έντονους προβληματισμούς για την πορεία του εγχειρήματος, αν και το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά εκτιμά πως όλα αυτά μπορούν να ξεπεραστούν στο συνέδριο και στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές.
Ωστόσο ο προβληματισμός υπάρχει και αφορά δύο ζητήματα:
– Τις συνεχείς αποστάσεις που παίρνει ο Σταύρος Θεοδωράκης από τις διαδικασίες του συνεδρίου αλλά και λόγω της οξύτατης κριτικής του κατά των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.
– Την εκ νέου επαναφορά (με έμφαση στο προσκήνιο, λόγω και του συνεδρίου) του διλήμματος περί σχηματισμού, τώρα, ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς, με αυτοδιάλυση υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων, ή διατήρηση του πολυκομματικού χαρακτήρα του νέου φορέα και της οργανωτικής αυτοτέλειας των κομμάτων και κινήσεων που μετέχουν σε αυτόν τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης και στελέχη από το Ποτάμι (όπως έγραφε από την προηγούμενη Κυριακή το «Π») επιμένουν να μη γίνουν εσωτερικές εκλογές για ανάδειξη συνέδρων (τουλάχιστον 2.000) αλλά όλο το σώμα του συνεδρίου να αποτελείται από διορισμένους συνέδρους.
Η εμμονή αυτή του κ. Θεοδωράκη προκαλεί προβληματισμό στην ηγεσία αλλά και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.
Η πρόταση του κ. Θεοδωράκη δεν βρήκε ανταπόκριση στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, αν και επέμεινε στο να γίνει το συνέδριο με διορισμένους συνέδρους και το Ποτάμι να έχει το 25% των συνέδρων. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε εκλογή συνέδρων και θα αρκεστεί σε αυτούς (αριστίνδην) που αναλογικά μπορεί να διορίσει το κόμμα του.
Να σημειωθεί πως με βάση όσα έχουν αποφασιστεί 3.000 μέλη που θα πάνε στο ιδρυτικό συνέδριο θα είναι αριστίνδην, ενώ 2.000 άτομα που θα είναι σύνεδροι θα προκύψουν από εσωτερικές εκλογές, στις οποίες θα μπορούν να μετέχουν οι 212.000 που πήραν μέρος στην ψηφοφορία για εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα.
Προφανώς, ο κ. Θεοδωράκης θέλει να αποφύγει την όποια διαδικασία ψηφοφορίας και εκλογής, καθώς η βάση και η εκλογική πελατεία του Ποταμιού φυλλοροεί, στη δε περιφέρεια έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Πάντως το κλίμα πολυφωνίας ανατροφοδοτήθηκε και από τη σύμπλευση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, στην ψηφοφορία και την υπερψήφιση της τροπολογίας για αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας της Τήνου. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη καταψήφισε, όμως, η αλλαγή πέρασε λόγω της σύμπλευσης του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στον αντίποδα των θέσεων του Σταύρου Θεοδωράκη βρίσκεται ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος απαιτεί, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, μεγαλύτερο αριθμό εκλεγμένων συνέδρων και περιορισμό των «αριστίνδην».
Τώρα, όσον αφορά το δίλημμα που τέθηκε παραπάνω (ενιαίος ή πολυκομματικός φορέας), ο Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και η ΔΗΜΑΡ και διάφορες κινήσεις προτάσσουν την επίσπευση των διαδικασιών για αυτοδιάλυση των κομμάτων και δημιουργία ενιαίου φορέα αμέσως μετά το συνέδριο.
Το ΠΑΣΟΚ πρωτίστως αλλά και το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ σε πρώτη φάση θέλουν να παραμείνει πολυκομματικός ο νέος φορέας, με τα κόμματα και τις κινήσεις να διατηρούν την πολιτική και οργανωτική αυτοτέλειά τους τουλάχιστον μέχρι τις εθνικές εκλογές.
Αντιθέσεις και ενστάσεις όμως υπάρχουν και για τα όργανα του νέου φορέα, την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και το Εκτελεστικό-Πολιτικό Γραφείο. Το Ποτάμι, κυρίως, θεωρεί ότι η συγκρότηση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής θα πρέπει να είναι διακομματική και να εκπροσωπηθούν αναλογικά τα κόμματα και οι κινήσεις που μετέχουν στο ιδρυτικό συνέδριο, ενώ η πλειονότητα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του ΚΙΔΗΣΟ, κ.ά., επιμένουν ότι τα όργανα πρέπει να εκλεγούν και να αναδειχθούν από το συνέδριο.
Οι ίδιοι προβληματισμοί διατυπώνονται και για το Εκτελεστικό-Πολιτικό Γραφείο, με το Ποτάμι να ζητάει να είναι διακομματικό και αντιπροσωπευτικό και μια μεγάλη πλειοψηφία στελεχών από άλλα κόμματα να ζητάει να υπάρξει εκλογή των μελών του.