Μετά τη Novartis και το Μετρό, ποιος έχει σειρά…

Μετά τη Novartis και το Μετρό, ποιος έχει σειρά…

Πριν καλά καλά κάτσει ο κουρνιαχτός της Novartis, ένα νέο σκάνδαλο με μίζες βλέπει το φως της δημοσιότητας – αυτήν τη φορά έχει να κάνει με τα έργα του Μετρό. Υψηλόβαθμο στέλεχος της κοινοπραξίας που είχε αναλάβει (και εκτέλεσε) ορισμένα από τα έργα κατέθεσε στη γερμανική δικαιοσύνη ότι την περίοδο 2003-2007 δόθηκαν μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους αλλά και πολιτικά κόμματα. Η κατάθεση διαβιβάσθηκε στη χώρα μας, καθώς την υπόθεση ερευνά και η ελληνική δικαιοσύνη.

Στην κατάθεσή του το εν λόγω στέλεχος κάνει λόγο για μίζες ύψους 370.000 ευρώ που μεταφέρονταν με βαλίτσες, με αποδέκτες κρατικούς αξιωματούχους, ενώ αποκαλύπτει ακόμη ότι υπήρχε και τιμολόγιο για τις μίζες προς τα κόμματα που κυμαινόταν μεταξύ 5%-7%.

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση ερευνά η ελληνική δικαιοσύνη και τον περασμένο Νοέμβριο είχε ασκήσει διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων. Εκτιμάται ωστόσο ότι η κατάθεση του μεγαλοστελέχους της κοινοπραξίας θα δώσει νέα ώθηση στις έρευνες και στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περί ου ο λόγος κοινοπραξία μετείχε η γαλλική εταιρεία Thales, η οποία εμπλέκεται και στην υπόθεση με τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού, επί υπουργίας Γ. Παπαντωνίου.

Με αφορμή τις εξελίξεις αυτές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος προέβη στη διαπίστωση ότι οι ανεξέλεγκτες πρακτικές διαφθοράς που αναπτύχθηκαν στη χώρα τις προηγούμενες δεκαετίες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και προετοίμασαν το έδαφος για τη μεγάλη κρίση της περιόδου 2009-2010.

Σχολιάζοντας δε την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής για τους Ανδρ. Ξανθό, Π. Πολάκη και Π. Κουρουμπλή, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Πάει πάρα πολύ η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ της Siemens, της Novartis, των εξοπλιστικών, των υπερκοστολογημένων δημοσίων έργων και των θαλασσοδανείων ύψους 400 εκατ. ευρώ, που είχαν κάνει κανόνα την ‘‘πρακτική της βαλίτσας’’, να κάνουν μαθήματα ηθικής στην σημερινή κυβέρνηση».

Απαντώντας το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «παραλήρημα» και «χυδαίες επιθέσεις», που -όπως σημειώνει- «μαρτυρούν τον πανικό στον οποίο βρίσκονται οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ», που «κάθε μέρα βουλιάζουν στη λάσπη που οι ίδιοι δημιούργησαν».


Σχολιάστε εδώ