Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει ΜΗΣΥΦΑ

Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιλέγει ΜΗΣΥΦΑ

Σχεδόν 7 στους 10 Έλληνες δείχνουν εμπιστοσύνη στη χρήση φαρμάκων που δεν απαιτείται ιατρική συνταγή για την αντιμετώπιση ήπιων συμπτωμάτων και ασθενειών, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ο ΙΟΒΕ αναφορικά με την απήχηση που έχουν τα ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες, αλλά και στους φαρμακοποιούς.

Μάλιστα στη μελέτη γίνεται αναφορά στη διεθνή εμπειρία από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας, της χρήσης δηλαδή ΜΗΣΥΦΑ από πολίτες προκειμένου να αντιμετωπίσουν ήπια προβλήματα υγείας με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού και χωρίς να καταφύγουν απαραίτητα στο σύστημα υγείας, ενώ αποτυπώνονται και τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που αποκομίζουν ευρωπαϊκές χώρες όπου η αυτοφροντίδα προωθείται συντονισμένα από Πολιτεία, φορείς και εταιρείες.

«Οι νέες θέσεις εργασίας με το άνοιγμα της αγοράς των ΜΗΣΥΦΑ, η υλοποίηση νέων επενδύσεων από τις πολυεθνικές και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, αλλά και η ελάφρυνση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και η ενίσχυση των δημόσιων εσόδων από πωλήσεις ΜΗΣΥΦΑ μέσω φόρων με την παράλληλη αποσυμφόρηση δομών υγείας είναι κάποια από τα σημαντικά οφέλη από την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), Βασίλης Σερέτης.

Μάλιστα, η ενίσχυση της αυτοφροντίδας και μέσα από τη διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ είναι καθοριστική για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς αντίστοιχες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μετατροπή μόνο του 5% συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, θα συνέβαλε στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης περίπου κατά 160 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ