Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

Συνάντηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ευάγγελος Καπετάνιος, συναντήθηκαν την Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018, στο υπουργείο Εσωτερικών, με τον Δήμαρχο Κέρκυρας, Κωνσταντίνο Νικολούζο, αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπους από το Επιμελητήριο Κέρκυρας και την Επιτροπή Πολιτών κατά του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας.

Η δημοτική Αρχή, στη βάση ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, υπέβαλε το αίτημα για μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός νησιού, με αιτιολογία τον διαφαινόμενο κορεσμό της υφιστάμενης εγκατάστασης στην περιοχή Τεμπλόνι.

Στους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής και των φορέων διευκρινίστηκε ότι από το 2015 έχει αλλάξει η στρατηγική διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα με προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στην διαλογή στην πηγή. Στο νέο στρατηγικό σχέδιο που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση το 2015 μέσω του ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων) και από την Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας και γενικά των Ιονίων Νήσων μέσω του ΠΕΣΔΑ το 2016 (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), δεν προβλέπεται λειτουργία ΧΥΤΑ. Επίσης και από το εθνικό αλλά και από το ιδιαίτερα αυστηρό κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο δεν προβλέπεται μεταφορά απορριμμάτων σε άλλη Περιφέρεια, ούτε αυτή συνιστά λύση για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί. Η μόνη λύση είναι η ανακύκλωση, η χωριστή συλλογή και η επεξεργασία των οργανικών και η επεξεργασία και αδρανοποίηση των σύμμεικτων και η λειτουργία αδειοδοτημένων και σύγχρονων μονάδων, όπως προβλέπει άλλωστε και ο ΠΕΣΔΑ που υιοθετήθηκε από την τοπική κοινωνία το 2016.

Επισημάνθηκε ακόμη, ότι τη πολιτεία έχει υποστηρίξει τον δήμο Κέρκυρας σε ζητήματα εξεύρεσης πόρων και επίσπευσης διαδικασιών, προκειμένου να δρομολογηθούν τα απαραίτητα έργα διαχείρισης των αποβλήτων, εντός των όσων ορίζει το νέο πλαίσιο. Και καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να μη χρεωθεί η κοινωνία της Κέρκυρας βαρύτατα πρόστιμα για τις παραβάσεις της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και από την μη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων στο έργο της Λευκίμμης.

Στη βάση αυτής της πολιτικής θέσης και πράξης, τονίστηκε κατηγορηματικά ότι στη Λευκίμμη δεν πρόκειται να λειτουργήσει ΧΥΤΑ και προκρίθηκαν τα εξής:

• Η συνδιαμόρφωση, εντός των επόμενων ημερών, ενός συγκεκριμένου «οδικού χάρτη» ολοκλήρωσης από τον δήμο όλων των αναγκαίων έργων για τη διαχείριση των αποβλήτων εντός του νησιού, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, που θα κλείνει οριστικά την πόρτα σε καταστάσεις με σκουπίδια στους δρόμους και κοινωνικές εντάσεις.

• Η αρωγή των συναρμόδιων υπουργείων ως προς τα ζητήματα της χρηματοδότησης και των αδειοδοτήσεων αλλά και ο αυστηρός έλεγχος για την τήρηση των συμφωνηθέντων και την υλοποίηση των έργων

• Η επίσπευση της αδειοδότησης του ΧΥΤ για επεξεργασμένα υπολείμματα στη Λευκίμμη, ταυτόχρονα με τον προσδιορισμό ενός σαφούς οδικούς χάρτη σταδιακής μείωσης έως και παύσης χρήσης της εγκατάστασης, τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια.  

Το νέο μοντέλο οφείλει να διασφαλίζει την ανακύκλωση και να εξασφαλίσει μακροχρόνια λύση στη διαχείριση αποβλήτων στην Κέρκυρα, προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον, η οικονομία και η υγεία των κατοίκων του νησιού, για να υποστηριχθούν η οικονομική δραστηριότητα και η απασχόληση, μακριά από λύσεις τύπου «χωματερής» που θα πολλαπλασιάζουν τα σημερινά αδιέξοδα και θα απειλούν τους κατοίκους του νησιού με υπέρογκες επιβαρύνσεις των δημοτικών τελών και των προστίμων και περιβαλλοντικές «βόμβες».


Σχολιάστε εδώ