Σε δύο στρατόπεδα η Δικαιοσύνη για τη Novartis!

Σε δύο στρατόπεδα η Δικαιοσύνη για τη Novartis!

Μετά τη Βουλή θα αποφασίσουν οι Εφέτες για τα δικόγραφα

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που θα ασχοληθεί με την υπόθεση Novartis βρίσκεται η Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών, προκειμένου να δρομολογηθεί η σύγκλησή της και να ανατεθεί η περαιτέρω έρευνα σε εφέτη ανακριτή.

 Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας της υπόθεσης, οι ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί εκτιμούν, στη συντριπτική πλειονότητά τους, ότι η υπόθεση -όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με σοβαρές υποθέσεις- πρέπει να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή.

Η ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων και δηλώσεων μεταξύ της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν νομικής συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου και της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει προκαλέσει ένταση στο Εφετείο Αθηνών και έχει συσπειρώσει τους δικαστικούς λειτουργούς, καθώς θεωρούν ότι βάλλεται το κύρος της Δικαιοσύνης και επιχειρείται η ποδηγέτησή τους.

Στο βάθος, ωστόσο, αυτής της δημόσιας αντιπαράθεσης οι δικαστικοί λειτουργοί βλέπουν την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης και αφήνουν να εννοηθεί ότι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίζονται μεγάλης σημασίας υποθέσεις δέχονται παρεμβάσεις στο έργο τους, ενώ δεν διστάζουν να μιλήσουν και για καθοδήγηση στην άσκηση των καθηκόντων τους.

Η ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ της πλειοψηφίας του ΔΣ της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και πέντε μελών της ίδιας Ένωσης -ανάμεσά τους και μέλη της μειοψηφίας της διοίκησης- χαρακτηρίζεται πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά, καθώς η κάθε πλευρά κατηγορεί την άλλη για σχέσεις με δικαστικούς λειτουργούς που προήδρευσαν στο παρελθόν στην Ένωση και στη συνέχεια συνεργάστηκαν με πολιτικά κόμματα.

Συγκεκριμένα, σύσσωμο το προεδρείο της Ένωσης κατηγορεί τους πέντε συναδέλφους του που δημοσίως υποστήριξαν την παραμονή της υπόθεσης Novartis στην Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη ως τον «κορμό της ομάδας της κ. Θάνου». Οι πέντε ανταπάντησαν ότι η πλειοψηφία της σημερινής διοίκησης αποτελεί «τον κορμό της ομάδας του κ. Χαράλαμπου Αθανασίου», πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί Αντώνη Σαμαρά και σήμερα βουλευτή της ΝΔ.

Με αφορμή την υπόθεση Novartis, αναδεικνύεται με εκκωφαντικό τρόπο η ομαδοποίηση στον χώρο της Δικαιοσύνης και η καλλιέργεια σχέσεων με την πολιτική εξουσία. Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται προσπάθεια επιρροής των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών από πρώην συναδέλφους τους που μετά την αποχώρησή τους από το δικαστικό σώμα μεταπήδησαν στον πολιτικό στίβο.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της έντονης αντιπαράθεσης, οι εφέτες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιμένουν την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής της Βουλής που θα διενεργήσει την προκαταρκτική εξέταση ως προς τα πρώην μέλη κυβερνήσεων και στη συνέχεια προτίθενται να ζητήσουν τη σύγκληση της Ολομέλειας, ώστε να συζητηθεί η πρόταση για ανάθεση της έρευνας για τη Novartis σε εφέτη ανακριτή.

Οι εργασίες της Επιτροπής αρχίζουν αύριο το απόγευμα, όπου αναμένεται να εκλεγεί προεδρείο -με πιθανότερο πρόεδρο τον κ. Θοδωρή Δρίτσα- (αν και ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Καρδίτσας Σπύρου Λάππα, ο οποίος ήταν ο κύριος χειριστής, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, της υπόθεσης στην Επιτροπή της Βουλής). Από τα ζητήματα που θα συζητηθούν διεξοδικά θα είναι το ζήτημα της παραγραφής, εξάλειψης του αξιόποινου των αδικημάτων ως προς τα μέλη που έχουν παραπεμφθεί στην Ειδική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Novartis.


Σχολιάστε εδώ