ΟΧΙ στο όνομα των Σκοπίων η λέξη «Μακεδονία»
Σύρεται στη γραμμή Σαμαρά
«Βέρτιγκο» προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία το ζήτημα των Σκοπίων. Λίγες μόνο ημέρες μετά το «ναι» του Κυρ. Μητσοτάκη (συνέντευξη στο «Politico») σε μια λύση-πακέτο, από τα ηγετικά κλιμάκια της παράταξης εκπέμπεται τώρα… μήνυμα αντίστασης. «Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να συναινέσει σε μια λύση αν στην ονομασία των Σκοπίων περιέχεται ο όρος ‘‘Μακεδονία’’», τονίζουν κορυφαίοι παράγοντες.
Προσθέτουν δε ότι αυτή είναι η πάγια θέση και πως ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε σε… θεωρητική βάση (;) όταν αναφέρθηκε σε λύση-πακέτο, δεδομένου ότι οι Σκοπιανοί δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε αλλαγή του Συντάγματος. Παραδέχονται ότι οι πιέσεις που δέχεται ο κ. Μητσοτάκης πρωτίστως από τη Γερμανία αλλά και από τις ΗΠΑ είναι ασφυκτικές, επιμένουν ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υποκύψει.
Κόντρα με τον Καραμανλή
Αντιλαμβάνονται πάντως ότι ενδεχόμενη σύγκρουσή του με τους ξένους παράγοντες μπορεί να έχει συνέπειες για τον ίδιο αλλά και τη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν δείχνουν να ανησυχούν. «Αν πει ‘‘όχι’’ στην εκχώρηση της Μακεδονίας, ο ελληνικός λαός θα του το αναγνωρίσει και θα του το ανταποδώσει στις επόμενες εκλογές», σημειώνουν. Προς επίρρωση αυτών, παραπέμπουν στα ευρήματα της πρόσφατης δημοσκόπησης που διενεργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 10 (9,7%) μονάδες, 34,9% έναντι 25,2%, με προοπτική η διαφορά να διευρυνθεί κι άλλο τους επόμενους μήνες.
Από τα συμφραζόμενα των όσων λένε στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη προκύπτει το συμπέρασμα ότι στα ηγετικά κλιμάκια ποντάρουν στο ότι οι Σκοπιανοί δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν τον βασικό όρο που θέτει η Αθήνα προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, ήτοι την άμεση αλλαγή του Συντάγματος και την απάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού έναντι της χώρας μας. Οι πιο πρόσφατες δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ τους δικαιώνουν. Από τη Νέα Δημοκρατία τονίζουν ότι αν, παρά ταύτα, τα Σκόπια υποχωρήσουν στο συγκεκριμένο ζήτημα, η αλλαγή του Συντάγματος πρέπει να προηγηθεί της υλοποίησης της συμφωνίας και όχι να έχει τη μορφή δέσμευσης για το μέλλον.
Το ερώτημα ωστόσο είναι: Αν ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει μέχρι τέλους στο «όχι» σε μια λύση με τον όρο «Μακεδονία», ποια στάση θα τηρήσουν κορυφαία στελέχη που είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας; Στελέχη όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, η Ντ. Μπακογιάννη, ο Β. Μεϊμαράκης, ο Κ.Χατζηδάκης κ.ά., που έχουν διαχρονικά την άποψη ότι το θέμα πρέπει να κλείσει ακόμη και με χρήση του όρου «Μακεδονία».
Στ’ αυτιά του Κυρ. Μητσοτάκη συνεχίζουν να φτάνουν τα μηνύματα από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ο οποίος επιμένει στη σκληρή γραμμή. Σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει λύση που στην ονομασία των Σκοπίων θα υπάρχει ο όρος «Μακεδονία», ακόμη και κόντρα στην επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας. «Για το θέμα της Μακεδονίας έμεινα εκτός πολιτικής σχεδόν μια δεκαετία, δεν θα διστάσω τώρα», λέει χαρακτηριστικά. Με την ίδια λογική κινούνται και οι προσκείμενοι σ’ αυτόν βουλευτές (επτά-οκτώ στο σύνολό τους). Μάλιστα, σε πρόσφατη συνομιλία του με στελέχη ο κ. Σαμαράς φέρεται να είπε: «Σε μια Νέα Δημοκρατία που θα έχει βάλει την υπογραφή της στην εκχώρηση της Μακεδονίας εγώ δεν έχω θέση»!