“Μπαγιάτικα τα στοιχεία, οι τιμές στο γάλα καταρρέουν!” λέει ο Μ. Χαρακόπουλος
Μην κάνετε τον Πόντιο Πιλάτο για τη Διεπαγγελματική της Φέτας…
«Οι κτηνοτρόφοι δεν διαμαρτύρονται χωρίς λόγο. Η μείωση των τιμών στο γάλα είναι πραγματικότητα και το πλήγμα είναι μεγάλο. Στην πεντασέλιδη απάντησή του, ο κ. Αποστόλου, αποφεύγει, επιμελώς, να απαντήσει στον πύρινα της ερώτησής μου, αν δηλαδή δικαιολογούνται οι μειώσεις στην τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος και που κατά τον ίδιο οφείλονται». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου σε σχετική ερώτησή του μετά τις διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων και την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αφού σημειώνει ότι «οι τιμές στο γάλα, στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά, είναι ελεύθερες και διαμορφώνονται βάση προσφοράς και ζήτησης» υποστηρίζει ότι «το πρώτο ενδεκάμηνο του 2017 η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος στο σύνολο της χώρας ανήλθε σε 0,9577 ευρώ/κιλό και του γίδινου σε 0,5834 ευρώ/κιλό, ενώ για τη Θεσσαλία ανήλθαν σε 0,9966 και 0,6209 ευρώ το κιλό αντίστοιχα».
Ωστόσο, η ερώτηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρονταν στην πραγματικότητα που από το φθινόπωρο του 2017 βιώνουν οι αιγοπροβατρόφοι με την κατάρρευση των τιμών στο γάλα. Μάλιστα, στην ερώτηση μνημόνευε και περιπτώσεις, όπως στο Λιβάδι Ελασσόνας, όπου οι τιμές κατρακύλησαν στα 82 λεπτά. Επιπλέον, καλούσε την κυβέρνηση να απαντήσει στις καταγγελίες των παραγωγών για τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παρασκευή φέτας, καθώς και την απουσία ενεργειών για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας.
Στην πεντασέλιδη απάντησή του ο νυν υπουργός επικαλούμενος στοιχεία του ΥΠΑΑΤ για το 2016 και μέχρι το Νοέμβριο του 2017, υποστηρίζει ότι οι παραγόμενες ποσότητες πρόβειου και γίδινου γάλακτος στη χώρα μας ανταποκρίνονται ως προς την επάρκειά τους στην παραγωγή των προϊόντων ΠΟΠ της αντίστοιχης περιόδου και ότι από τους ελέγχους που διενεργούνται δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε ΠΟΠ προϊόντα. Επιπλέον, τονίζει ότι το υπάρχον σύστημα ελέγχων αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες λόγω έλλειψης οικονομικών και ανθρώπινων πόρων, ότι σχεδιάζονται πρωτοβουλίες για την επιπλέον συνέργεια στους ελέγχους μέσω μεικτών κλιμακίων με τη συνδρομή του ΣΥΚΑΠ (Συντονιστικού Κέντρου Καταπολέμησης της Απάτης) και ότι απαιτείται περαιτέρω συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, τονίζει ότι επιβάλλεται να υποβοηθηθεί η ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των κτηνοτρόφων με τη δημιουργία Ομάδων Παραγωγών και τη δημιουργία Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του για την απάντηση του κ. Αποστόλου σημείωσε, ακόμη, ότι «αντί να παραθέτει μπαγιάτικα στοιχεία και προθέσεις, η Κυβέρνηση θα πρέπει να σκύψει στο πρόβλημα και να ενισχύσει την κτηνοτροφία. Γι’ αυτό κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου, πριν είναι αργά. Ο αρμόδιος υπουργός πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί επί των ημερών του καταρρέει η τιμή παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα και να κάνει όσα πρέπει. Και ειδικά για τη Διεπαγγελματική, να σταματήσει να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο και να προχωρήσει τάχιστα τις διαδικασίες για την πρόταση που πληρεί τις προϋποθέσεις με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία».