Πολυγλωσσία βασιλεύει στον φορέα της Κεντροαριστεράς

Πολυγλωσσία βασιλεύει στον φορέα της Κεντροαριστεράς

Δεν υπάρχει ομογενοποίηση

Με αντιφάσεις, πολυγλωσσία και συνεχείς προσπάθειες αναζήτησης ισορροπίας οδεύει προς το ιδρυτικό συνέδριο (16-18 Μαρτίου) ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς, ενώ παράλληλα υπάρχουν συνεχείς διαγκωνισμοί ανάμεσα στα κορυφαία στελέχη του χώρου. Οι εξελίξεις και οι χειρισμοί γύρω από το σκάνδαλο Novartis κατέγραψαν για μια ακόμα φορά τις διαφοροποιήσεις αλλά και τις αποστάσεις που λαμβάνουν από το ΠΑΣΟΚ (και το κυβερνητικό παρελθόν του) τόσο το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη όσο και η ΔΗΜΑΡ. Αν και έχει πλέον αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για το ιδρυτικό συνέδριο, πολλά στελέχη του χώρου, και από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από τα κόμματα και τους φορείς που μετείχαν στο εγχείρημα της ΔΗΣΥ αλλά και από το Ποτάμι, επισημαίνουν: «Ουσιαστικά, η προσπάθεια για νέο φορέα είναι προσπάθεια συγκόλλησης ατόμων, φορέων και προσωπικοτήτων προκειμένου να επιβιώσουν εκλογικά και, όπως δείχνουν τα πράγματα, όλα αυτά απέχουν από μια διαδικασία πολιτικής ομογενοποίησης, συντονισμού και κοινού βηματισμού για έναν τρίτο, εναλλακτικό πόλο εξουσίας».


 Στο ιδρυτικό συνέδριο θα φανούν οι προοπτικές που έχει


Λάθος η συγκόλληση
Στελέχη μάλιστα του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται πως ήταν και είναι λάθος να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας στην Κεντροαριστερά με διαδικασίες συγκόλλησης και χωρίς μεγάλη πολιτική εμβάθυνση. Τονίζουν ότι το βάρος πρέπει και έπρεπε να πέσει στην ουσιαστική επαναπροσέγγιση του ΠΑΣΟΚ με κοινωνικές ομάδες και στρώματα που το στήριξαν για πολλά χρόνια και το κατέστησαν μεγάλο κόμμα και πλέον είναι δυσαρεστημένα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αναζητούν διέξοδο. Επίσης, σημειώνουν πως μόνο μέσα από σταθερές κοινωνικές συμμαχίες θα μπορούσε να υπάρξει σαφής και στιβαρή προσέγγιση με άλλους φορείς και κόμματα της Κεντροαριστεράς, χωρίς παλινδρομήσεις, προσωπικές στρατηγικές και πολιτικές παραφωνίες.

Πολυφωνία για Novartis
Στην υπόθεση Novartis φάνηκαν και πάλι οι αποκλίσεις και η δυσκολία διαμόρφωσης μιας κοινής προσέγγισης στα μεγάλα θέματα. Το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να παράσχει πολιτική κάλυψη σε Ευάγγελο Βενιζέλο και Ανδρέα Λοβέρδο (ξεκαθαρίζοντας όμως ότι όλα πρέπει να έλθουν στο φως και να υπάρξουν στοιχεία) και κατήγγειλε την κυβέρνηση για σκευωρία. Αντίθετα, ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι μιλούσαν και μιλούν για υπαρκτό σκάνδαλο. Προσεκτική στις κινήσεις της και η ΔΗΜΑΡ γύρω από το μείζον αυτό θέμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό των αποκλίσεων και της έλλειψης κοινής προσέγγισης σε ένα τόσο σοβαρό θέμα το γεγονός ότι για πρώτη φορά εδώ και μήνες δεν υπήρξε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού για το όλο θέμα.


 Ο καθένας λειτουργεί για την πάρτη του και κρατάνε αποστάσεις μεταξύ τους!


Στο όλο θέμα ο Σταύρος Θεοδωράκης διεκδίκησε και πήρε αυτόνομο ρόλο, δρώντας ουσιαστικά ως ο «άλλος ισχυρός και αδιαφιλονίκητος παράγοντας, που μπορεί να λειτουργεί ορισμένες φορές και ως το αντίπαλο δέος της Φώφης Γεννηματά στην Κεντροαριστερά»; λένε κύκλοι του φορέα.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και η Φώφη Γεννηματά, παρά τα προβλήματα συνοχής που παρουσιάζονται, εξακολουθεί να πιστεύει πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ μιας σταθερής πολιτικής ομογενοποίησης του χώρου και εκτιμά επίσης πως το επικείμενο συνέδριο θα συμβάλλει προς αυτήν την κατεύθυνση με το πολιτικό πλαίσιο που θα υιοθετήσει.

Σε ό,τι, πάντως, αφορά τους χειρισμούς και τη μάχη στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες της κ. Γεννηματά σημείωναν: «Όλα πρέπει να έλθουν στο φως. Προτείναμε τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα, που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».
Σημείωναν επίσης πως «…αντί αυτής, η κυβερνητική πλειοψηφία επέλεξε μια ‘‘υβριδικού’’ τύπου Επιτροπή, που δεν ήταν ούτε εξεταστική ούτε προανακριτική, αλλά μια fake επιτροπή με διαδικασία express, που θα αποκρύψει την ουσία της υπόθεσης, χωρίς αντικείμενο, απλώς για τη δημιουργία εντυπώσεων…».

Σε ό,τι αφορά το ερώτημα αν πρόκειται για σκάνδαλο ή σκευωρία, συνεργάτες της κ. Γεννηματά τόνιζαν: «Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Ισχύουν και τα δύο.

Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Υπάρχει σκευωρία της κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων».

Κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ και συνεργάτες του Θανάση Θεοχαρόπουλου επισημαίνουν ότι: «Μετά την ψήφιση της προανακριτικής η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει: ‘‘Όλα στο φως’’. Ζητάμε ριζικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών (ακόμη και για την παραγραφή) αλλά και την παροχή βουλευτικής ασυλίας. Χρειάζεται εθνική συνεννόηση για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, όμως οι διχαστικές συνθήκες και η πόλωση που επικρατεί οδηγούν στο αντίθετο».

Συνέδριο
Στο μεταξύ, ενώ ήδη όλοι τρέχουν στην τελική ευθεία για το συνέδριο εξακολουθούν να υπάρχουν αγκάθια. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι αρνούνται να μπουν στη διαδικασία εκλογής συνέδρων και περιορίζονται τουλάχιστον για την ώρα στο ποσοστό «διορισμένων» συνέδρων που τους αναλογεί με βάση τα ποσοστά και τη συμφωνία που είχε γίνει, καθώς η ηγεσία του Ποταμιού πάντα ήταν δύσπιστη έναντι του ΠΑΣΟΚ, που λόγω της δομής και των προσβάσεών του έχει μεγαλύτερη επιρροή στη βάση.
Από την άλλη φαίνεται πως ο Γιώργος Καμίνης δουλεύει συστηματικά για τη συγκρότηση μιας ισχυρής εσωκομματικής τάσης (πολλοί μιλάνε για ισχυρά οργανωμένο πόλο αντιπολίτευσης προς τη Φώφη Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ).

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ διαμηνύει πως «όλοι μαζί οφείλουμε να προχωρήσουμε για τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα, ως δημοκρατικού, σύγχρονου κόμματος, με νέο όνομα, δομή, σύμβολα, καταστατικό, όργανα, σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση και θέσεις, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαϊκών κομμάτων.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας Αντώνη Βγόντζα (ανέλαβε στη θέση του Νίκου Αλιβιζάτου), η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα και πόλεις του εξωτερικού. Σε αυτήν τη διαδικασία μπορούν να μετέχουν όσοι συμμετείχαν στην ανάδειξη επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής στις 12 Νοεμβρίου 2017 και δήλωσαν ότι θέλουν να μετέχουν ως μέλη στον νέο φορέα.


Σχολιάστε εδώ