“Μακεδονία” τα Σκόπια για τον “φίλο” μας Γιούνκερ: Λύστε τις διαφορές σας, κίνδυνος να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις τού όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος

“Μακεδονία” τα Σκόπια για τον “φίλο” μας Γιούνκερ: Λύστε τις διαφορές σας, κίνδυνος να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις τού όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος

Απειλή ή απλή προειδοποίηση από τον κατά τα άλλα «φίλο» μας Γιούνκερ; 

Τελικά όλοι είναι υπέρ μίας λύσης που να είναι ικανοποιημένες και η Ελλάδα και τα Σκόπια αλλά όλοι θέλουν τα Σκόπια να ονομαστούν “Μακεδονία”!

Ο εν λόγω «φίλος» που εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σε συνέντευξή του: «Στη ‘Μακεδονία’ (ανέφερε), την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στη γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι “Μακεδόνες”…»

Να θυμίσουμε άλλη μια «φίλη» της Ελλάδας, που εκπροσωπεί το ισχυρότερο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την κ. Μέρκελ, και τη δήλωσή της στη συνάντησή της με τον Ζάεφ: «Η στάση μου είναι να λυθεί το πρόβλημα μεταξύ της “Μακεδονίας” και της Ελλάδας».

Αντίστοιχα και οι γείτονές μας Βούλγαροι διά του Προέδρου τους μας συμβουλεύουν πως η όποια απόφαση να μην αποβεί σε βάρος της Βουλγαρίας: «Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της διαφωνίας για το όνομα μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν θα πρέπει να αποβούν σε βάρος της Βουλγαρίας».

Δεν θα αναφέρουμε τη θέση της Τουρκίας…


 Το τελευταίο διάστημα η χώρα γίνεται δέκτης πολλαπλών προειδοποιήσεων και με ποικίλους τρόπους μάς υποδεικνύουν ποιον “δρόμο” να ακολουθήσουμε… για το καλό μας.


Όπως από τον Αμερικανό πρέσβη που εκφράζει τον φόβο του για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά στηρίζει και τις προσπάθειες του Νίμιτς ο οποίος με τη σειρά του ανέφερε τα Σκόπια ως «Μακεδονιά» σε πρόσφατη συνέντευξή του.


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του hellasjournal.com, ο Προέδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά την περιοδεία του σε έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων οι οποίες φιλοδοξούν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία) δήλωσε: «Η ποιότητα πριν από την ταχύτητα».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την ΠΓΔΜ, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι γίνονται βήματα προόδου προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν υποσχέθηκε σε καμία χώρα συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης ή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι στους όρους ένταξης περιλαμβάνεται και η διευθέτηση συνοριακών διενέξεων.


 Ο κ. Γιούνκερ προειδοποιεί πάντως με δραματικό τόνο για τον κίνδυνο, αν απομακρυνθεί η προοπτική ένταξης, να επαναληφθούν στα Βαλκάνια οι συγκρούσεις τού όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος.


“Στη ‘Μακεδονία’ (ανέφερε), την ΠΓΔΜ, όπως λέγεται στη γραφειοκρατική ορολογία, διαπίστωσα ότι οι ‘Μακεδόνες’ (όπως αποκάλεσε τους Σκοπιανούς), σημειώνουν σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της Ευρώπης. Αλλά δεν υποσχέθηκα σε κανέναν μια ημερομηνία ένταξης. Και δεν ανακοίνωσα ημερομηνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων ούτε σε εκείνους οι οποίοι δεν βρίσκονται ακόμη σε διαπραγματεύσεις.

Το θέμα για μένα είναι η ουσία των διαπραγματεύσεων και όχι ο προσδιορισμός ημερομηνίας. Οι προθεσμίες με ενδιαφέρουν, αλλά όχι τόσο ώστε να ξεχάσω την ουσία των διαπραγματεύσεων”, τονίζει ο κ. Γιούνκερ σε συνέντευξή του στη γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle και σημειώνει ότι στην ΠΓΔΜ αυτό έγινε κατανοητό, αλλά στην Αλβανία λιγότερο. “Τον Απρίλιο θα υποβάλουμε τις προτάσεις μας σχετικά, αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι αυτές οι προτάσεις. Διότι πρέπει να γίνουν ακόμη ουσιαστικά βήματα προόδου. Αυτά θα εξεταστούν τον Απρίλιο”, διευκρίνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ στο: hellasjournal.com
Φωτο: hellasjournal.com/EPA, VALDRIN XHEMAJ


Σχολιάστε εδώ