Πάλι το κορόιδο είμαστε

Πάλι το κορόιδο είμαστε

Θα θυμάστε πόση φασαρία έγινε για τις περιουσίες στη Χειμάρρα και τις έντονες αντιδράσεις της Αθήνας στα θέματα των περιουσιών των ομογενών. Όμως όλη η προσοχή και το ενδιαφέρον εξαντλήθηκαν εκεί.

Τα αλβανικά δικαστήρια και συγκεκριμένα το Πρωτοδικείο Αγίων Σαράντα απέρριψε την αγωγή του Δήμου Φοινικαίων κατά της Επιτροπής Επιστροφής Περιουσιών του Αυλώνα και των καταπατητών για την ακύρωση της απόφασης του 2002, διά της οποίας δόθηκαν παράνομα σε μη δικαιούχους αλλοεθνείς 136 εκτάρια λιβαδικών και δασικών εκτάσεων, ένα μέρος των οποίων ανήκει στο χωριό Κώσταρι.

Και αυτό έγινε μετά από περίπου πέντε χρόνια μαραθώνιων συνεδριάσεων, παρατάσεων και εναλλαγής πρωτοδικών, που υπαγορευόταν από τους καταπατητές και τους πολιτικούς πάτρωνές τους και ενώ υπήρχαν ατράνταχτα τεκμήρια ότι η περιουσία αυτή δεν ανήκει στην οικογένεια Μέταϊ αλλά στους κατοίκους του Κωσταρίου.

Η περιουσία αυτή παραχωρήθηκε στους καταπατητές με απόφαση που στηρίχθηκε σε πλαστογραφημένο έγγραφο, με κείμενο αυτοσχέδιο και γραμμένο με μελάνι, που δεν υπήρχε φυσικά το 1930, και με φωτοτυπημένες πάνω στο κείμενο σφραγίδες και υπογραφές από μη αντίστοιχα έγγραφα της δεκαετίας του ‘30.

Το έγγραφο αυτό, οφθαλμοφανώς πλαστό, και άλλα ακόμη στοιχεία δεν ήταν αρκετά για να πείσουν τον πρωτοδίκη του δικαστηρίου να αποδώσει τις εκτάσεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, τους κατοίκους του Κωσταρίου.

Έχει ενημερωθεί από την ελληνική πρεσβεία των Τιράνων η Κεντρική Υπηρεσία και ο υπουργός Εξωτερικών για την υπόθεση; Και αν έχει υπάρξει ενημέρωση, γιατί αυτή η σιωπή;

[email protected]


Σχολιάστε εδώ