Σε μόνιμη ομηρία έβαλε ο Τσίπρας τη ΝΔ

Σε μόνιμη ομηρία έβαλε ο Τσίπρας τη ΝΔ

-Φοβούνται το «σύνδρομο Σμπώκου»

Υπό καθεστώς παρατεταμένης δικαστικής «ομηρίας», που είναι εξαιρετικά πιθανό να φτάσει μέχρι και τις επόμενες εκλογές, τελεί πλέον η Νέα Δημοκρατία, λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση της Novartis. Ενδεχόμενο στο οποίο συγκλίνουν και οι εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών, με συνέπεια (οι τελευταίοι) να μην κρύβουν τις έντονες ανησυχίες τους για τις συνέπειες που μπορεί να προκύψουν στην πορεία για την παράταξη.

Η παραπομπή πέντε κορυφαίων στελεχών στην Προανακριτική, μεταξύ αυτών ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο νυν αντιπρόεδρος Άδ. Γεωργιάδης και ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, έχει φέρει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την ηγεσία της παράταξης. Και σε κατάσταση… μόνιμης απολογίας για υπόθεση δωροδοκίας-δωροληψίας, γεγονός που παγίως διεγείρει -αρνητικά εννοείται- τα αντανακλαστικά της κοινής γνώμης της χώρας. Πόσω μάλλον που η συγκεκριμένη κατάσταση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, αν όχι χρόνια.

Οι κραυγές, οι απειλές και οι πάσης φύσεως εκρήξεις ρεβανσισμού, προερχόμενες κυρίως από την πλευρά των κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη, δεν μπορούν επ’ ουδενί να σκεπάσουν την αγωνία της πλειονότητας των βουλευτών για το τι μέλλει γενέσθαι από τώρα και στο εξής. Ούτε και να κατασιγάσουν τους φόβους τους σχετικά με το τι μπορεί να βγει από τη δικαστική έρευνα.

Τα τελευταία μάλιστα 24ωρα έχει ενσκήψει το «σύνδρομο Σμπώκου» (!), με τις ανησυχίες να επικεντρώνονται λιγότερο στους πέντε παραπεφθέντες και περισσότερο στους στενούς συνεργάτες τους και τα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντός τους την επίμαχη περίοδο. Όλοι θυμούνται ότι οι κατηγορίες σε βάρος του Άκη Τσοχατζόπουλου στοιχειοθετήθηκαν από τις καταθέσεις, πρωτίστως, του τότε γενικού γραμματέα Γ. Σμπώκου αλλά και του εξαδέλφου Ν. Ζήγρα. Πρώτος εξ όλων ο Δ. Αβραμόπουλος έσπευσε να πάρει σαφείς αποστάσεις από συνεργάτες του την περίοδο που διετέλεσε υπουργός Υγείας.

Επιφανειακή ηρεμία
Λόγω των εξελίξεων, έχει αυξηθεί, όπως ήταν φυσικό, η συσπείρωση στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και πλήρης ομοψυχία. Η νηνεμία είναι εντελώς επιφανειακή καθώς κανένας δεν θέλει να ταράξει περαιτέρω τα ήδη ταραγμένα νερά στα οποία πλέει το σκάφος της παράταξης. Αφήστε που μπορεί εύκολα να κατηγορηθεί για υπονόμευση και προδοσία. Οι υψηλοί τόνοι που έχει υιοθετήσει ο Αντ. Σαμαράς και συνακόλουθα ο Άδ. Γεωργιάδης -σε αντίθεση με την ήπια επιχειρηματολογία του Κυρ. Μητσοτάκη- κάθε άλλο παρά ενθουσιάζουν τα στελέχη. Απειλές για Ειδικά Δικαστήρια και εκφράσεις όπως «θα σας κλείσουμε φυλακή», «θα σας γδάρω», κ.ά., απέχουν κατά πολύ από την πολιτική αισθητική και τις αρχές της παράταξης.

Πέραν αυτών -επισημαίνουν τα περισσότερα στελέχη- οι κραυγές και οι εκδηλώσεις ρεβανσισμού ξυπνούν τα αντι-δεξιά αντανακλαστικά μερίδας πολιτών και συνάμα αποθαρρύνουν όσους ψηφοφόρους (από τη μάζα των αναποφάσιστων) εξέταζαν το ενδεχόμενο να στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης και λέγεται ότι ήταν ένας από τους λόγους που επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία για την Προανακριτική. Για την ακρίβεια φοβήθηκε -δεδομένου ότι η ψήφος ήταν μυστική- πως θα βρεθούν βουλευτές της παράταξης που θα ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής ενός εκ των πέντε στελεχών.


Σχολιάστε εδώ