Ρήγμα ανοίγει στη ΝΔ το Σκοπιανό
-Σαμαράς και Μακεδόνες βουλευτές προειδοποιούν ότι δεν θα ψηφίσουν ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία»
Αμηχανία και προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας η διαφαινόμενη επίσπευση των διεργασιών για την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια. Η καθυστέρηση (αδυναμία) του Κυρ. Μητσοτάκη να οριοθετήσει με σαφήνεια τις συντεταγμένες της στάσης που θα τηρήσει η παράταξη σε συνδυασμό με τις εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εγκυμονούν κινδύνους διχασμού με ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Μητσοτάκης έχει γίνει αποδέκτης ισχυρών πιέσεων -από την πλευρά της Γερμανίας αυτήν τη φορά- προκειμένου να συναινέσει στη λύση που προωθεί η κυβέρνηση. Υπό το βάρος προφανώς των πιέσεων αυτών, σε συνέντευξή του («Politico») άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει σε μια λύση-πακέτο, που θα περιλαμβάνει το όνομα και τις αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας όσον αφορά τα αλυτρωτικά. Τοποθέτηση που απέχει από τη μέχρι πρότινος εκπεφρασμένη θέση, από κορυφαίους κομματικούς παράγοντες, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα πρόκειται να συναινέσει σε ονομασία για τα Σκόπια που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», ακόμη και αν συνοδεύεται από συνταγματικές αλλαγές.
Γεγονός είναι ότι με τη λύση-πακέτο συμφωνεί ένας σημαντικός αριθμός γαλάζιων βουλευτών, υπάρχει ωστόσο και μια ομάδα βουλευτών -με σαφώς… επιθετική διάθεση- που διαφωνεί κατηγορηματικά. Ατύπως, επικεφαλής της συγκεκριμένης ομάδας ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο οποίος έχει διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι αν κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τα Σκόπια με ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» ο ίδιος θα την καταψηφίσει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Υπογραμμίζει δε ότι θα το πράξει ακόμη και στην περίπτωση που είναι διαφορετική η επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας.
Ανάλογη διάθεση εκφράζεται από βουλευτές φιλικά προσκείμενους σ’ εκείνον. «Για τη Μακεδονία εγώ έφυγα από βουλευτής το 1993, θα κάνω πίσω τώρα;», τονίζει εις εκ των βουλευτών. Αγωνία εκφράζουν και οι περισσότεροι από τους γαλάζιους που εκλέγονται στη Βόρειο Ελλάδα, ορισμένοι εκ των οποίων δεν κρύβουν τους φόβους τους. «Αν υπερψηφίσουμε λύση με τον όρο ‘‘Μακεδονία’’, πώς θα κατέβουμε μετά στις εκλογικές μας περιφέρειες;», ανέφερε ένας εξ αυτών. Εκτιμάται δε ότι, λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τη Novartis, η στάση του κ. Σαμαρά θα είναι ακόμη πιο σκληρή στο ζήτημα των Σκοπίων.
Με βάση τα παραπάνω, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς θα καταφέρει ο κ. Μητσοτάκης να γεφυρώσει το χάσμα και να αποφύγει ισχυρούς τριγμούς, σε μια περίοδο που η Νέα Δημοκρατία βάλλεται με αφορμή το θέμα της Novartis. Κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες θεωρούν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα αναγκασθεί να συρθεί πίσω από τη σκληρή γραμμή του κ. Σαμαρά, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο τελευταίος δεν θα διστάσει να προκαλέσει ρήγμα στην παράταξη. Προσμετρώντας τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες, θα πρέπει αποφασίσει και για τη στάση που θα τηρήσει η ΝΔ στην επίμαχη ψηφοφορία στη Βουλή. Αν δηλαδή θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Όποια από τις δύο λύσεις κι αν επιλεγεί (προτιμηθεί), οι παρενέργειες θα πρέπει να θεωρούνται… αναμενόμενες.
ΖΑΦ.