ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ το ’19!

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΕΚΛΟΓΕΣ το ’19!

Όμηροι του Τσίπρα ΝΔ και ΔΗΣΥ – Έπεσαν στην παγίδα…

Με σημαία τα σκάνδαλα και πρωτίστως αυτό της Novartis, που θα αιωρείται επί μακρόν στο πολιτικό σκηνικό, σκοπεύει να πάει σε εκλογές το 2019 ο Αλέξης Τσίπρας. Η ατζέντα των επονομαζόμενων «σκανδάλων», όπως εκτιμά το επιτελείο του Μαξίμου, φαίνεται να ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, καθώς μέσα από αυτές τις υποθέσεις μπορεί να αναδειχθεί «η σήψη και η παρακμή του παλιού πολιτικού συστήματος και του παραδοσιακού πολιτικού προσωπικού», ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και στην κοινή γνώμη η εικόνα για το περιβόητο «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς».

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ πάνε φουλ για εκλογές το 2019. Είναι δεδομένο πως δεν θέλουν να χάσουν ούτε μία μέρα κυβερνητικής εξουσίας, καθώς συνυπολογίζουν και τις άγονες εποχές του 3%-5% αλλά και το ενδεχόμενο ότι πιθανά να είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

Εκτιμάται μάλιστα ότι το κλίμα σκανδαλολογίας πιθανά να ενισχυθεί και με νέες υποθέσεις που θα έλθουν στο φως της δημοσιότητας και θα έχουν να κάνουν σχέση με τα δάνεια των πολιτικών κομμάτων, με εκδότες, με περίεργους εργολάβους ή και με νέες λοβιτούρες τραπεζιτών. Όλα αυτά δίπλα σε υποθέσεις που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τις οποίες μεγιστοποίησε επικοινωνιακά και πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως η Siemens, τα Paradise Papers, η λίστα Λα­γκάρντ, το ΚΕΕΛΠΝΟ κ.ά., και δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες στα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ – ΔΗΣΥ), τα αποσυντονίζουν και κυρίως συντηρούν στη μνήμη και στο θυμικό του κόσμου λοβιτούρες, αρπαχτές και κυρίως διασπάθιση δημόσιου χρήματος.


 Ανοίγουν οι υποθέσεις για τα δάνεια των κομμάτων, τους τραπεζίτες, τους εκδότες, τους εργολάβους και τους προμηθευτές του Δημοσίου


Με τόσο έντονα φορτισμένη ατζέντα, με θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της κοινής γνώμης, στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος εκτιμούν πως «από το καλοκαίρι και μετά, πλην απροόπτου, θα αρχίσει να εμφανίζεται μια σαφής δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιθανά και δημοσκοπικό προβάδισμα».
Στο Μαξίμου, αποτιμώντας τις γενικότερες εξελίξεις, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν θέματα στην οικονομία -πιστεύουν πως η έξοδος στις αγορές δεν θα είναι καθαρή- ενώ είναι ιδιαίτερα προβληματισμένοι με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι θα είναι μεγάλο το κόστος αν στο Σκοπιανό τελικά προκριθεί η σύνθετη ονομασία με χρήση του όρου «Μακεδονία», ενώ τώρα έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν τους λανθασμένους χειρισμούς τους όσον αφορά την πρόσκληση και την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα.

Η πρόταξη του περιβόητου «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς» και η ατμόσφαιρα σκανδάλων και υποθέσεων, όπου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκεται το αποκαλούμενο «παλαιό πολιτικό σύστημα», δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να συντηρεί χωρίς σοβαρές πολιτικές εσωτερικές πιέσεις την πρωτοκαθεδρία του αλλά και τον πρωθυπουργικό θώκο. Σε καμία, δε, περίπτωση δεν φαίνεται να θέλει να τον εγκαταλείψει πρόωρα και να περάσει από τη βάσανο των εκλογών. Μάλιστα από κυβερνητικά στελέχη επισημαίνεται το τελευταίο διάστημα ότι δεν θέμα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα εξαντλήσουν τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία τους, προωθώντας την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια αλλά και επιλογές -όπου είναι δυνατόν- για ανακούφιση των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, πλην απροόπτου, από εδώ και πέρα αναμένεται να είναι η «ηθική παρακμή» και o «εκφυλισμός του παλαιού πολιτικού συστήματος», που θα αποτελέσει, όπως φαίνεται, και το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης στην προεκλογική περίοδο. Η υπόθεση της Novartis, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, τροφοδότησε την κυβέρνηση και το Μαξίμου με μια σειρά επιχειρημάτων, καθώς η δικογραφία έβαλε στο κάδρο των υπευθύνων πρώην πρωθυπουργούς αλλά και κορυφαία στελέχη των δύο κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα μετά τη Μεταπολίτευση.


 Έρχονται κι άλλες «Novartis»


Η γραμμή πλεύσης των κυβερνητικών στελεχών θα είναι οι «πρακτικές διασπάθισης του δημοσίου χρήματος» καθώς και «η ανοχή στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια στην Ελλάδα» και ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα τα τελευταία οκτώ χρόνια.
Στο Μαξίμου εκτιμούν πως το πολιτικό κλίμα θα πολωθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα, καθώς, πιθανότατα, από τη Δικαιοσύνη θα προκύπτουν θέματα και στοιχεία τα οποία θα αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον των πολιτών, τη στιγμή μάλιστα που -όπως λένε- η Ν∆ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να φύγει το θέμα από την επικαιρότητα.

Μάλιστα, βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι στη Βουλή, όπου θα συζητείται στην Επιτροπή η υπόθεση Novartis, το κλίμα θα είναι πολεμικό, μιας και από εκεί θα περάσουν (ως ελεγχόμενα) σημαίνοντα, υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη των άλλοτε δύο μεγάλων κυβερνητικών κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαµαράς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο ευρωπαίος Επίτροπος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος. Επικοινωνιακά αλλά και πολιτικά το Μαξίμου θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί και το θέμα της ενδεχόμενης παραγραφής των αδικημάτων, το οποίο έτσι και αλλιώς δημιουργεί σκιές για τους δέκα πολιτικούς της δικογραφίας. Η επιλογή αυτή έχει να κάνει µε τη διαφαινόμενη αντίδραση της κοινής γνώμης, η οποία κάθε τόσο ακούει για σκάνδαλα τα οποία παραγράφονται, χωρίς κανείς πολιτικός να πληρώνει για τις πράξεις του.

Όμως τα πλέον βαρύνουσας σημασίας στοιχεία για την ανάδειξη και συντήρηση του σκανδάλου της Novartis είναι η συμμετοχή των αμερικανικών αρχών και του FBI στην αποκάλυψη της αλήθειας αλλά και οι δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, ο οποίος τόνισε ότι συμμετείχε σε έρευνα που έκαναν οι αμερικανικές αρχές το 2014. Άλλωστε τα δύο αυτά στοιχεία κάνουν πιο εύκολη την ανάδειξη του θέματος από την κυβέρνηση, καθώς απαντούν στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας που έστησε το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να επιφέρει ένα σημαντικό χτύπημα στην αντιπολίτευση.

Οι 16 της Προανακριτικής
Αντίστροφη μέτρηση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις τυχόν ευθύνες των δέκα πολιτικών προσώπων, την παραπομπή των οποίων αποφάσισε η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Μεθαύριο, Τρίτη, λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί στα κόμματα προκειμένου να ορίσουν τους εκπροσώπους τους, τυπική καθαρά διαδικασία, καθώς ο κατάλογος έχει οριστικοποιηθεί.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα μετέχουν δέκα βουλευτές: Θ. Δρίτσας, Χρ. Μαντάς, Ν. Παρασκευόπουλος, Ν. Ηγουμενίδης, Σπ. Λάππας, Γ. Κοζομπόλη, Κ. Δουζίνας, Β. Τσίρκας, Σ. Αναγνωστοπούλου και Χρ. Καραγιαννίδης. Από τη Νέα Δημοκρατία πέντε βουλευτές: Μ. Βορίδης, Γ. Γεωργαντάς, Ν. Μηταράκης, Ν. Παναγιωτόπουλος και Δ. Σταμάτης. Τα υπόλοιπα κόμματα θα έχουν από έναν μόνον εκπρόσωπο: Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τον Θ. Παπαθεοδώρου, το ΚΚΕ τον Ν. Καραθανασόπουλο, οι ΑΝΕΛ τον Γ. Λαζαρίδη, η Ένωση Κεντρώων τον Μ. Γεωργιάδη, το Ποτάμι τον Γ. Αμυρά, ενώ η Χρυσή Αυγή δεν έχει ανακοινώσει ακόμα το όνομα του βουλευτή της που θα μετέχει στην Επιτροπή.


Σχολιάστε εδώ