Αβραμόπουλος: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω
Φταίνε οι άλλοι, όχι εγώ…
-Γιατί απέφυγε να στραφεί κατά του Τσίπρα
Μοναχική πορεία, στην προσπάθειά του να αντικρούσει (και ει δυνατόν να καταρρίψει) τις κατηγορίες περί εμπλοκής του στο σκάνδαλο δωροδοκίας της Novartis, προτίθεται να ακολουθήσει ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος. Την ίδια στιγμή εντείνονται οι φήμες που θέλουν ευρωπαίους αξιωματούχους να εκφράζουν τον προβληματισμό τους όσον αφορά την παραμονή του στο Κολλέγιο των Επιτρόπων.
Από την πρώτη που «έσκασε» το θέμα κατέστησε σαφές ότι δεν επιθυμεί να συμπορευτεί και πολύ περισσότερο να ταυτιστεί με τους άλλους εμπλεκόμενους, ούτε καν με την παράταξη στην οποία ανήκει.
Στράφηκε νομικά κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και ουχί κατά του Αλ. Τσίπρα ή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως επέλεξε να κάνει ο Αντ. Σαμαράς. Επίσης, δεν υιοθέτησε και τους ισχυρισμούς (και των Β. Βενιζέλου, Άδ. Γεωργιάδη) περί «σκευωρίας» με ιθύνοντα νου τον πρωθυπουργό ή άλλο κυβερνητικό στέλεχος. «Εγώ είμαι υπεύθυνος», υπογραμμίζει στους συνομιλητές του, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τη στρατηγική των υπολοίπων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε μια τυπικού (διαδικαστικού) χαρακτήρα επικοινωνία με τον Κυρ. Μητσοτάκη, δίνοντάς του σαφώς να καταλάβει ότι θα κινηθεί μεμονωμένα και όχι «υπό τη σημαία» της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις βουλευτών, όχι μόνον της παράταξης, ο κ. Αβραμόπουλος επέλεξε να ακολουθήσει μια ήπιας μορφής τακτική με σκοπό να μην προκαλέσει και να έχει πιο ευνοϊκή μεταχείριση, αρχικά από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ επιρροής της και στη συνέχεια από τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Άλλοι πάλι βουλευτές θεωρούν ότι απέφυγε να στραφεί κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης διότι σε μια τέτοια περίπτωση πολύ σύντομα θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει τη θέση του επιτρόπου. «Δεν θα έμενε με σταυρωμένα χέρια ο κ. Τσίπρας», σημειώνουν.
Το άλλο χαρακτηριστικό της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει ο κ. Αβραμόπουλος είναι ότι θα προσπαθήσει να μεταθέσει σε άλλους τις ευθύνες για όσες υποθέσεις (εμβόλια, φάρμακα, μοριακός έλεγχος κ.ά.) εγκαλείται (ελέγχεται).
Ήδη, για τα εμβόλια «ενοχοποίησε» τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής, λέγοντας ότι ήταν αυτή που έλαβε τις τελικές αποφάσεις (λησμονεί προφανώς ότι για τους εξοπλισμούς επί ΠΑΣΟΚ τις αποφάσεις έλαβε το ΚΥΣΕΑ, αλλά ο Άκης Τσοχατζόπουλος διώχθηκε). Όσον αφορά τη διόγκωση της φαρμακευτικής δαπάνης την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, οχυρώθηκε πίσω από το επιχείρημα ότι τις τιμές καθόριζε το υπουργείο Ανάπτυξης, βάζοντας έτσι στο κάδρο όσα στελέχη (Δ. Σιούφας, Γ. Παπαθανασίου, Γ. Βλάχος κ.ά.) πέρασαν από την ηγεσία του εν λόγω υπουργείου. Εν κατακλείδι, η στρατηγική που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο κ. Αβραμόπουλος παραπέμπει στο γνωστό απόφθεγμα: «Ο σώζων εαυτόν σωθήτω».