Αλ. Τσίπρας: «Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν περνάει από την Άγκυρα, αλλά από την Αθήνα»

Αλ. Τσίπρας: «Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν περνάει από την Άγκυρα, αλλά από την Αθήνα»

– Κρατάμε ανοικτές τις πόρτες του διαλόγου, αλλά υπάρχουν όρια»

Οι ευρωτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν με παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών-μελών. Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.


 «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται το διεθνές Δίκαιο»


Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούμε να οικοδομήσουμε οποιαδήποτε θετική ατζέντα ξανά στο μέλλον, στους πολλούς τομείς που μπορούμε να συνεργαστούμε.

Αιχμές άφησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ  με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας του Σκοπιανού.

«Πρέπει να καταλάβουν οι γείτονές μας πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν περνάει από την Άγκυρα, αλλά από την Αθήνα».

Ο Πρωθυπουργός είπε χαρατκηριστικά: «επιδιώκουμε μόνιμη αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων» επανέλαμβάνοντας τη θέση της ελληνικής πλευράς για σύνθεση ονομασία erga omnes.

Στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζητήσαμε δύο θέματα: τη διαδικασία εκλογής του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το σχεδιασμό για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, μετά το 2020.

Το ζήτημα της εμπλοκής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων της ΕΕ αφορά το βάθος της δημοκρατίας εντός της Ένωσης. Είναι ανάγκη να διασφαλίσουμε το σεβασμό στη λαϊκή κυριαρχία.
Το θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού αφορά την ισχύ της, το κοινωνικό της βάθος. Ο προϋπολογισμός πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και κοινωνική συνοχή.

Συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Άτυπης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


Σχολιάστε εδώ