Ναι στα μαθήματα αλβανικής γλώσσας, ΟΧΙ στα φυτώρια ανθελληνισμού

Ναι στα μαθήματα αλβανικής γλώσσας, ΟΧΙ στα φυτώρια ανθελληνισμού

Είπαμε και πάλι: Να βοηθήσει η Πολιτεία ώστε να γίνονται μαθήματα αλβανικής γλώσσας σε υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης για τα παιδιά των αλβανών μεταναστών στη χώρα μας. Όμως θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρος και πλήρης έλεγχος των βιβλίων που διδάσκονται. Είναι πρόσφατο το επεισόδιο με υπάλληλους της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα, που μετέφεραν από την Αλβανία βιβλία που περιείχαν όλο το πλαίσιο των διεκδικήσεων της Αλβανίας έναντι των γειτόνων της και καλλιεργούσαν το όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας»…

Δεν είμαστε αρνητικοί σε πρωτοβουλίες οργάνωσης μαθημάτων αλβανικής γλώσσας -φυσικά σε ώρες μη λειτουργίας των σχολείων- σε περιοχές που υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός μαθητών αλβανικής καταγωγής. Είναι σημαντικό οι νέοι αυτοί που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα να διδάσκονται τη μητρική γλώσσα τους, ώστε να μην αποκοπούν από την πατρίδα των γονιών τους και να μπορούν, εφόσον το αποφασίσουν, να επιστρέψουν στην Αλβανία.

Όμως υπάρχουν ορισμένα σημαντικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν. Θα πρέπει να υπάρχει απολυτή εποπτεία των ελληνικών εκπαιδευτικών αρχών στο ποιος διδάσκει και τι.

Για παράδειγμα, η διδασκαλία αλβανικών σχολικών βιβλίων που περιγράφουν τα… «εγκλήματα» της Ελλάδας εις βάρος των Τσάμηδων και παρουσιάζουν την Αλβανία να φθάνει μέχρι την Πρέβεζα. Δεν μπορεί να επιτραπεί..

Ούτε φυσικά η ανάρτηση της αλβανικής σημαίας δίπλα στην ελληνική σε δημόσια ελληνικά σχολεία, όπως έγινε προσφάτως στην Παλαιοχώρα Χανίων.

Ας μην αφήσουμε τα μαθήματα και οι τάξεις που θα διδάσκονται τα παιδιά των αλβανών μεταναστών στην αλβανική γλώσσα να γίνουν φυτώρια ανθελληνισμού και των οραμάτων της «Μεγάλης Αλβανίας»…

[email protected]


Σχολιάστε εδώ