Στους ρυθμούς του Σαμαρά «χορεύει» ο Μητσοτάκης!

Στους ρυθμούς του Σαμαρά «χορεύει» ο Μητσοτάκης!

Τον έσυρε στη γραμμή του για το σκάνδαλο της Novartis

Υπό την «επιτροπεία» του Αντ. Σαμαρά τελεί πλέον ο Κυρ. Μητσοτάκης. Η αίσθηση, που ήταν διάχυτη, ότι ο πρώην πρωθυπουργός είναι αυτός που την τελευταία διετία χαράζει τη γραμμή κι έχει βαρύνουσα άποψη σε όλες τις κρίσιμες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαιώθηκε περίτρανα στην υπόθεση της Novartis. Ο κ. Μητσοτάκης «σύρθηκε» κανονικά πίσω από την «υπερασπιστική γραμμή» που χάραξε ο κ. Σαμαράς, στη βάση ότι πρόκειται για «σκευωρία» εκ μέρους της κυβέρνησης με στόχο τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων της. Πριν καν συγκροτηθεί η Προανακριτική Επιτροπή και πριν κατατεθούν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες και του FBI, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξέδωσε «αθωωτική» απόφαση για όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους.


Τα… πρωτόγνωρα, ωστόσο, στα χρονικά της παράταξης δεν σταματούν εδώ. Την Πέμπτη το πρωί και λίγη ώρα πριν συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Σαμαράς, αφού κατέθεσε μήνυση σε βάρος του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, κατευθύνθηκε προς τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.

Εκεί, με φόντο το έμβλημα της παράταξης, εξαπέλυσε σκληρή επίθεση σε βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Τον κατηγόρησε ευθέως ότι με δική του ευθύνη «στήνεται μια άθλια σκευωρία» και πως οι κατηγορίες φωνάζουν από μακριά ότι «είναι πέρα για πέρα συκοφαντίες». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι συκοφάντες ξεχνάνε ότι ήταν η κυβέρνησή μας που χτύπησε αποτελεσματικά τη διαφθορά στον χώρο του φαρμάκου, μειώνο­ντας δραστικά το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης», ενώ «η τότε α­ντιπολίτευση του κ. Τσίπρα καταψήφιζε τα μέτρα με τα οποία εμείς χτυπάγαμε την ασυδοσία». Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι «αυτοί που βγήκαν με ψέματα, πολιτεύθηκαν με ψέματα και
σήμερα καταφεύγουν σε συκοφαντίες θα λογοδοτήσουν».

Με την κίνησή του να πάει στα κεντρικά γραφεία ο κ. Σαμαράς θέλησε να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, κυρίως όμως προς το εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ότι η μοίρα της παράταξης είναι ταυτισμένη με τη δική του μοίρα! Κι ότι εκείνος είναι που επί της ουσίας διοικεί το κόμμα, ο κ. Μητσοτάκης είναι ο… εκτελεστικός διευθυντής που ο ίδιος έχει διορίσει. Η κίνηση αυτή του πρώην πρωθυπουργού κρίνεται παράδοξη όσο και ασυνήθιστη πολιτικά και δεν έχει προηγούμενο στη μακρά ιστορία της παράταξης, καθώς πέραν των άλλων με τον τρόπο αυτό υποβάθμισε όσα επρόκειτο να πει λίγη ώρα αργότερα ο κ. Μητσοτάκης.


 Θεωρείται δε βέβαιο ότι δεν θα γινόταν ανεκτό αν στη θέση του τελευταίου βρισκόταν οποιοδήποτε άλλο στέλεχος, όπως ο Β. Μεϊμαράκης ή η Ντ. Μπακογιάννη


Εξηγείται έτσι εκ των υστέρων για ποιον λόγο ο κ. Σαμαράς έδωσε μάχη προκειμένου να εκλεγεί αρχηγός ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πρώτον, για να μπορεί να τον «ελέγχει» και να τον «καθοδηγεί» μέχρι τέλους και, δεύτερον, για να έχει εξασφαλισμένη τη στήριξη της ΝΔ στην περίπτωση που βρισκόταν αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη, όπως, καλή ώρα, τώρα με την υπόθεση της Novartis. Και, δόξα τω Θεώ, υπήρχαν πολλά ανοιχτά ζητήματα από την περίοδο της πρωθυπουργίας του (2012-14) που θα μπορούσαν να τον φέρουν σε θέση απολογούμενου. Ο ακόμη μεγαλύτερος «εναγκαλισμός» του Κυρ. Μητσοτάκη με το «σύστημα Σαμαρά, Άδωνη και σία» προκαλεί απανωτές… ημικρανίες στα στελέχη που αντιλαμβάνονται τις συνέπειες που είναι πιθανό να προκύψουν για την παράταξη από την ταύτιση αυτή.

Ιδίως δε αν το επόμενο διάστημα υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις. Παραδέχονται ότι η παράταξη είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να στηρίξει τον κ. Σαμαρά και τα άλλα στελέχη στα οποία αποδίδονται κατηγορίες, αλλά όχι με τέτοιες μεθόδους και με τόσο κραυγαλέο τρόπο.

Ενδεικτική του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι η αναστάτωση που προκλήθηκε με τη σκληρή κριτική που άσκησε ο Β. Αντώναρος για την υπόθεση Novartis σε βάρος του Άδ. Γεωργιάδη και η οποία επέσυρε την οριστική διαγραφή του από την παράταξη. Σε μια προσπάθεια να δώσουν άλλη διάσταση στο γεγονός αυτό καθαυτό, συντονισμένα κέντρα και ΜΜΕ πέριξ των κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη αλλά και του Μητσοτάκη επιχείρησαν ταυτίσουν τον Αντώναρο με τον Κ. Καραμανλή, με αιτιολογικό ότι για ένα φεγγάρι, πριν από εννέα χρόνια (!), διατέλεσε κυβερνητικός εκπρόσωπος επί πρωθυπουργίας του. Απώτερος στόχος όλων των παραπάνω να πλήξουν πολιτικά τον Κ. Καραμανλή και να περιορίσουν την απήχησή του στην παράταξη, ούτως ώστε ανεξέλεγκτοι να μπορούν να αποφασίζουν και να ενεργούν.

Προκειμένου να μην υπάρχουν λανθασμένες εντυπώσεις αλλά και για να ακυρώσει το «παιχνίδι» τους, ο πρώην πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι όσα είπε ο κ. Αντώναρος δεν απηχούν τις δικές του θέσεις και απόψεις, είναι αμιγώς προσωπικές. Μέσω δε του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος τον επισκέφθηκε την ίδια μέρα στο γραφείο του, φρόντισε να καταστήσει σαφές ότι συμφωνεί απολύτως με τη γραμμή που ακολουθεί η ΝΔ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Όλα αυτά βέβαια πριν το… «σόου» του κ. Σαμαρά στα κεντρικά γραφεία. Οι εξελίξεις σχετικά με τη Novartis, με την εμπλοκή των κ. Σαμαρά, Γεωργιάδη, Αβραμόπουλου κ.ά., δίχασαν τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας και ανέδειξαν εκ νέου τις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν, καθώς μια μερίδα υποστηρικτών θεώρησε την υπόθεση ως ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να… απαλλάξει μια και καλή την παράταξη από τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη!


Σχολιάστε εδώ