Σκοπιανό και Novartis ανησυχούν τους επενδυτές!

Σκοπιανό και Novartis ανησυχούν τους επενδυτές!

Εντείνεται ο προβληματισμός και η ανησυχία σε ευρωπαϊκό αλλά και σε διεθνές επίπεδο για το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας. Η πολιτική πόλωση και η κοινωνική αναταραχή εξαιτίας μιας σειράς θεμάτων που κυριαρχούν (Σκοπιανό, Novartis κ.ά.) κάθε άλλο παρά ασφάλεια εμπνέουν στους ξένους επιχειρηματίες που σκέφτονται ή σχεδιάζουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Πόσω μάλλον που τα συγκεκριμένα θέματα θα παραμείνουν ανοιχτά για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα τροφοδοτούν το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα.

Αποδέκτης των ανησυχιών αυτών έγινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος στις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με σημαντικούς επενδυτικούς οίκους σε Παρίσι και Λονδίνο. Τις επαφές αυτές οργάνωσε ο οίκος Ρότσιλντ προκειμένου ο κ. Τσακαλώτος να εκθέσει στους συνομιλητές του όλα τα στοιχεία για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στο μεταξύ, κρίσιμη θεωρείται η συνεδρίαση του Eurogroup, που θα συνέλθει την προσεχή Δευτέρα, με σκοπό να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. προς τη χώρα μας, που εντάσσεται στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, η οποία θεωρείται δεδομένη, έστω και με κάποια μικρή καθυστέρηση.

Εν όψει της συνεδρίασης, έχουν ενταθεί οι πιέσεις των «θεσμών» προς την κυβέρνηση προκειμένου να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα, με έμφαση στους πλειστηριασμούς. Η εντολή προς την Αθήνα είναι σαφής και κατηγορηματική:

Θέλουν… βροχή πλειστηριασμών
Τους επόμενους μήνες θέλουν να υπάρξει καταιγισμός πλειστηριασμών! Τα άλλα δύο θέματα στα οποία οι πιέσεις είναι σχεδόν εκβιαστικές αφορούν το Ελληνικό και τον ΔΕΣΦΑ. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πραγματοποιήθηκε η εκταμίευση της δόσης τη Δευτέρα 19/02/2018 στο Εurogroup. Οι «θεσμοί» περιμένουν επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των επενδύσεων.

Ενδεικτικές των πιέσεων είναι οι δηλώσεις του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί ότι το πρόγραμμα δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί αν δεν γίνουν όλες οι μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς. «Θα πάρει χρόνο, αλλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις στον τομέα αυτό», τόνισε.

Ο κ. Μοσκοβισί ξεκαθάρισε, πάντως, ότι μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα που να μοιάζει με επιβαλλόμενο πρόγραμμα στην Ελλάδα και ότι δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστοληπτική γραμμή. «Πρέπει να έχουμε μια εποπτεία, αλλά αυτή πρέπει να είναι η εποπτεία μιας κανονικής χώρας, ενός κανονικού μέλους της Ευρωζώνης», υπογράμμισε.


Σχολιάστε εδώ