Τι φοβάται η ΝΔ και πάει σε ακραία πόλωση με τον Τσίπρα

Με σκληρή γραμμή θα προσέλθει η Νέα Δημοκρατία στη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis. Θα υπερψηφίσει -όπως έχει ήδη ανακοινωθεί- την πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, αλλά παράλληλα θα ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Η κριτική θα εστιασθεί στα πρόσωπα του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου, κατηγορώντας τους για «σκοτεινές μεθοδεύσεις» που παραπέμπουν σε «δράση παρακράτους» και «σκευωρία». Καθώς επίσης και εναντίον μερίδας δικαστικών λειτουργών, στη βάση ότι διευκόλυναν του χειρισμούς της κυβέρνησης, με προεξάρχουσα την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ειρ. Τουλουπάκη. Ηγεσία και στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προειδοποιήσουν ακόμη τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν μελλοντικά οι πράξεις τους, εννοώντας μετά τις εκλογές.


 Κατηγορεί την κυβέρνηση για παρακράτος


Πρόγευση όλων αυτών ήταν η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, που συνεδρίασε εκτάκτως την Πέμπτη το μεσημέρι. Έκανε λόγο για «παρακράτος», «χαλκευμένα κατηγορητήρια» και για «μεθοδεύσεις» που αποσκοπούν στη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων του πρωθυπουργού και του ΣΥΡΙΖΑ. Υπογράμμισε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση για την Προανακριτική Επιτροπή «για να πέσει φως στις σκοτεινές διαδρομές του παρακράτους», αν και, όπως είπε, η κυβερνητική πρόταση «μοιάζει περισσότερο με νομική έκθεση ιδεών παρά με απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών, γιατί απλά οι κατηγορίες δεν στοιχειοθετούνται». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να κλείσει άρον άρον τις εργασίες της Προανακριτικής και να επιστρέψει η υπόθεση στη δικαιοσύνη, να διασύρει τους πολιτικούς της αντιπάλους χωρίς να δώσει τη δυνατότητα στη Βουλή να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση.

Διαδικαστικά η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να υπάρξει μία και όχι δέκα κάλπες για την ψηφοφορία, με το σκεπτικό ότι με την πρόταση δεν αποδίδονται ευθύνες ανά πρόσωπο, αλλά ζητείται απλά η διερεύνηση της υπόθεσης. Κατά την εκτίμηση κυβερνητικών παραγόντων, με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θέλησε να αποτρέψει να καταμετρηθούν ψήφοι ανά πρόσωπο και δη όσον αφορά αυτό του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά. Τελικά, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, στη Διάσκεψη των Προέδρων αποφασίσθηκε να στηθούν δέκα κάλπες, γεγονός που προκάλεσε την έντονη διαμαρτυρία της Πειραιώς, που έκανε λόγο για παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.

Η ηγεσία της ΝΔ θα ζητήσει ακόμη να καταθέσουν στην Επιτροπή οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» και μάλιστα κατ’ αντιπαράσταση με τους εμπλεκόμενους. «Αυτοί οι τρεις ‘‘κουκουλοφόροι’’, που δέχθηκαν να καταθέσουν ανώνυμα, τι ακριβώς φοβούνται, ότι θα τους δολοφονήσει ο κ. Πικραμμένος ή ο κ. Σαμαράς ή ότι θα τους δείρει ο κ. Γεωργιάδης ή ο κ. Στουρνάρας;», είπε χαρακτηριστικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Μέσω αυτής της διαδικασίας η ΝΔ επιδιώκει να φέρει σε δύσκολη θέση τους μάρτυρες, να τους φοβίσει ενδεχομένως, προσδοκώντας ίσως σε μια μερική ή ολική αναθεώρηση όσων έχουν καταθέσει.


Σχολιάστε εδώ