Σκοπιανό και Αλβανικό, ο Κοτζιάς αποφασίζει

Σκοπιανό και Αλβανικό, ο Κοτζιάς αποφασίζει

Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον πειρασμό και να κάνουμε προβλέψεις για το τι κάνει στις διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς και τους Αλβανούς ο Νίκος Κοτζιάς. Η ώρα της κρίσης πλησιάζει και εκεί θα κριθεί ο ίδιος εκ του αποτελέσματος. Εάν έχει κατορθώσει να οδηγήσει σε λύσεις που στοιχειωδώς προστατεύουν το εθνικό συμφέρον, ο κ. Κοτζιάς θα έχει προσφέρει μια μεγάλη υπηρεσία στη χώρα.

Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συμβεί αυτό που συνήθως συμβαίνει και παρακολουθήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, όταν ο πρώην προϊστάμενός του, υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου θέλησε να λύσει όλα τα θέματα.

Οι παγίδες είναι πολλές και πλέον το να προσπαθεί να λύσει όλα τα ζητήματα και να αποτυγχάνει δεν είναι μια ανέξοδη προσπάθεια. Μια αποτυχία έχει κόστος και όλοι γνωρίζουμε ότι οι καλοθελητές της διεθνούς κοινότητας θα σπεύσουν να επιρρίψουν την ευθύνη στη χώρα μας και να αθωώσουν και τα Σκόπια και τα Τίρανα.

Για τον λόγο αυτό είμαστε από τους πρώτους που ευχόμαστε στον κ. Κοτζιά να του βγει αυτό το «παιχνίδι».

Πάντως, σταδιακά, ο κ. Κοτζιάς πετυχαίνει αυτό που ήθελε από την αρχή: Να είναι μόνος του και να αυτοσχεδιάζει με τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την κυβέρνηση κανείς δεν ακουμπά τα καυτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ενώ ο Π. Καμμένος -για λόγους δικούς του, που είναι λίγο-πολύ γνωστοί- αποφεύγει κινήσεις που θα κλόνιζαν τη στήριξη του κ. Κοτζιά στο πρόσωπό του. Αλλά και από την υπηρεσιακή ηγεσία έχει απομείνει ο Δ. Παρασκευόπουλος, ο οποίος είναι τόσο υπηρεσιακός που δεν θα ενοχλήσει ποτέ τον υπουργό, ενώ ο νέος πολιτικός διευθυντής κ. Γεωργακέλος και ο νέος διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του υπουργού κ. Θ. Πασσάς έχουν περισσότερο διαχειριστικό παρά ουσιαστικό ρόλο.

Προφανώς, η μυστική διπλωματία έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία δεν μπορεί να διακρίνει κανείς στις συνομιλίες του κ. Κοτζιά με τα Σκόπια, τα Τίρανα και την Άγκυρα. Όμως το σκοτάδι που έχει ρίξει η ηγεσία του ΥΠΕΞ τόσο στην εκκολαπτόμενη συμφωνία με την Αλβανία όσο και στις συνομιλίες με τα Σκόπια, με αποκορύφωμα τα μασκαριλίκια στη συνάντηση με τον σκοπιανό ομόλογό του στη Θεσσαλονίκη, που πήγε από την πόρτα του γκαράζ στο «Μακεδονία Παλλάς», είτε στη Βιέννη, που η συνάντηση ανακοινώθηκε αφού είχε ήδη ξεκινήσει στην αυστριακή πρωτεύουσα, απλώς ενοχοποιούν τη διαδικασία και δημιουργούν καχυποψία στην κοινή γνώμη. Αν δεν το αντιλαμβάνο­νται οι εμπνευστές αυτών των μεθόδων, θα το αντιληφθούν πολύ σύντομα, όταν θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των μυστικών συναντήσεών τους.

[email protected]


Σχολιάστε εδώ