Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή

Καλή Καθαρά Δευτέρα και καλή Σαρακοστή

Καθαρά Δευτέρα και η Σαρακοστή ξεκινα για την Ορθόδοξη εκκλησία.

Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονται» πνευματικά και σωματικά.

Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή όπου η νηστεία διαρκεί 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώγεται λαγάνα (άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα), και άλλα νηστίσιμα φαγώσιμα, κυρίως λαχανικά, όπως και φασολάδα χωρίς λάδι.

Η Καθαρά Δευτέρα εορτάζεται 48 ημέρες πριν την Κυριακή του Πάσχα.

ΠΗΓΗ: www.vimaorthodoxias.gr


Το πέταγμα χαρταετού

Το πέταγμα του χαρταετού είναι μέρος των εθίμων της Καθαράς Δευτέρας και συγκεκριμένα του υπαίθριου εορτασμού της – τα λεγόμενα κούλουμα.

Όπως αναφέρει η λαϊκή  παράδοση το πεταγμα του χαρταετού συμβολίζει κατα κάποιο τρόπο την ψυχη του του ανθρώπου που προσπαθεί να σηκωθεί στο ουρανο προς το Θείο. Πέφτει και ξανά προσπαθεί..

Επίσεις λέγεται πως ο χαρταετός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα. Τον 4ο  αιώνα  π.Χ., στον  Τάραντα  της  Νότιας  Ιταλίας, ο καλός  φίλος  του  Πλάτωνα  και  οπαδός  του  Πυθαγόρα, ο μαθηματικός  και  αρχιμηχανικός  Αρχύτας  (440-360 π.Χ.),  χρησιμοποίησε  στην  αεροδυναμική  του  τον  χαρταετό  και  λέγεται  ότι  ήταν  ο  εφευρέτης  του.

Ο σκελετός των χαρταετών κατασκευάζεται είτε από ελαφρύ ξύλο είτε από πλαστικό, ενώ το μέρος που φέρνει αντίσταση στον αέρα από πλαστικό φύλλο ή χαρτί.

Σημαντικά σημεία του χαρταετού για επιτυχημένο πέταγμα είναι:

  • τα ζύγια της καλούμπας
  • τα ζύγια της ουράς
  • το μέγεθος της ουράς

Οι χαρταετοί φτιάχνονται σε τεράστια ποικιλία σχημάτων. Παραδοσιακό σχήμα στην Ελλάδα είναι αυτό με τον εξάγωνο σκελετό.

Φωτο: Ionian center Πηγή: www.inkefalonia.gr

 


Σχολιάστε εδώ