Άνω-κάτω το πρωτάθλημα μετά το κλείσιμο της κάνουλας των τηλεοπτικών δικαιωμάτων
Η Nova απασφάλισε τη χειροβομβίδα και τώρα όλοι τρέχουν να αποφύγουν τα… θραύσματα. Το συνδρομητικό κανάλι αποφάσισε, λοιπόν, να σπάσει το συμβόλαιο με τη Super League για την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και να πάει σε συμβόλαια με κάθε ομάδα ξεχωριστά.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πλειοψηφία των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας κινδυνεύει με… κραχ.
Στην Ελλάδα, το τηλεοπτικό προϊόν της Super League άξιζε τα τελευταία χρόνια γύρω στα 30-40 εκατ. ευρώ. Το περασμένο καλοκαίρι η Λίγκα γύρισε την πλάτη στη Nova, στην πρόταση της τελευταίας να μειωθούν οι ομάδες σε 14 και να διεξάγονται πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή. Το συνδρομητικό κανάλι απάντησε με ψαλίδισμα του συμβολαίου κατά 18%.
Πριν από λίγους μήνες επανήλθε με πρόταση ύψους 30 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα της επόμενης σεζόν (2018-19). Οι ΠΑΕ ζήτησαν περίπου 33,5 εκατ. Δεν τα βρήκαν ποτέ και η ρήξη έφερε τη λήξη της κεντρικής διαχείρισης.
Η Nova θέλει να έχει και του χρόνου προϊόν, αφού δεν έχει κάτι άλλο δυνατό πλέον πλην της Ευρωλίγκας. Συνεπώς, θα πλησιάσει τις έξι-επτά πιο εμπορικές ΠΑΕ και θα επιδιώξει να συνάψει ξεχωριστές συμφωνίες, όπως έκανε πέρσι με τον ΠΑΟΚ. Λέγεται μάλιστα πως ήδη το συνδρομητικό κανάλι έχει αποστείλει σε αυτές τις ΠΑΕ προσχέδιο της συμφωνίας που θέλει να υπογράψει μαζί τους.
Ανάλογη στάση εκτιμάται πως θα τηρήσει και η Cosmote TV. Θα ήθελε, δηλαδή, να πάρει κάποιες εμπορικές ομάδες για να τις προσθέσει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τα μεγάλα πρωταθλήματα. Αλλά για όλο το πακέτο δεν καίγεται. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οι μικροί και μικρομεσαίοι… αντίο ζωή! Το ένα, ενάμισι ή και δύο εκατομμύρια που εισέπρατταν δεν θα τα βρουν ποτέ και από κανέναν τηλεοπτικό πάροχο. Κάποιες, που έχουν κάτι να επιδείξουν, ίσως βρουν ένα συμβόλαιο γύρω στις 300.000-500.000 ευρώ. Κάποιες άλλες ίσως μείνουν άστεγες ή μπορεί να πάρουν κάποια… ψιλά.
Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που ελπίζουν ότι, πιθανότατα και με χείρα βοηθείας από την κυβέρνηση, μπορεί η ΕΡΤ να ενεργήσει όπως στο μπάσκετ και να πάρει τους μικρούς και μικρομεσαίους που θα μείνουν άστεγοι, αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί γι’ αυτό;
Το δεδομένο πάντως είναι πως αν δεν αλλάξει ρότα το πράγμα θα ανοίξει πολύ περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι με το που ανακοινώθηκε η απόφαση της Nova οι ατάκες που ακούστηκαν ήταν: «Θα μας κάνουν ή κλέφτες ή ψεύτες» και «καλύτερα αν δεν βρεθεί λύση να μην ξεκινήσουμε καν στο πρωτάθλημα, αφού σ’ έναν μήνα θα έχουμε φαλιρίσει!».
Μια ακόμα σημαντική παράμετρος είναι πως η Super League, που είναι κατά βάση ένας οικονομικός συνεταιρισμός, θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης! Το καλοκαίρι του 2006, όταν ιδρύθηκε η Λίγκα, ο βασικός της καταστατικός σκοπός ήταν η κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Αν αυτό εκλείψει, δεν υφίσταται αντικείμενο.
Καθοριστικής σημασίας είναι τι θα κάνουν οι 12 μικροί και μικρομεσαίοι. Πριν από λίγο καιρό υποτίθεται ότι θα υπέγραφαν μια δέσμευση πως ό,τι και να γίνει, θα κινηθούν ομαδικά, και οι 12 μαζί, και δεν θα πάει να διαπραγματευτεί ο καθένας μόνος του τα τηλεοπτικά του δικαιώματα. Θα το τηρήσουν αυτό ή θα βρεθούν κάποιοι που θα πουν «ναι» αν τους γίνει μια καλή προσφορά; Διότι μπορεί ο Γιώργος Μποροβήλος να είπε «κανείς έξω από το μαντρί, γιατί αλλιώς θα καταντήσουμε Μάλτα», αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση ισχύει το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».
Κι αν επικρατήσει αυτή η γραμμή, μην αποκλείσει κανείς να καταλήξουμε στο πρωτάθλημα των 12 ομάδων που σκεφτόταν και η Nova.