Moscovici: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται «προληπτική πιστωτική γραμμή» αλλά στρατηγική ανάπτυξης
Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί προληπτική πίστωση ή κάτι που μοιάζει με αναγκαστικό πρόγραμμα μετά την έξοδο από τη διάσωση και κάθε νέα εποπτεία θα πρέπει να αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως “κανονική χώρα”, μιλώντας σε εκδήλωση του euractiv σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, με συντονιστή τον συντάκτη των επιχειρήσεων Jorge Valero.
Συνεχίζοντας ο Moscovici τάχθηκε αρνητικά σε κάθε σενάριο ενός «αναγκαστικού» προγράμματος για την Ελλάδα μετά την πολυαναμενόμενη έξοδο από το τρέχον σχέδιο διάσωσης αυτό το καλοκαίρι. «Πρέπει να έχουμε μια παρακολούθηση μετά το πρόγραμμα, αλλά αυτό πρέπει να είναι μια εποπτεία μιας κανονικής χώρας, ενός κανονικού μέλους της Ευρωζώνης με πλήρη δικαιώματα και πλήρη καθήκοντα, φυσικά» τόνισε.
Όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του euractiv, τα σχόλιά του έρχονται σε αντίθεση με τις επανειλημμένες εκκλήσεις για “προληπτική πίστωση” μετά το τέλος της διάσωσης από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα όπου όπως ο ιδιος αναφέρει, μια προληπτική πίστωση θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και στη μείωση του κόστους δανεισμού, παρόλο που ένα τέτοιο πλαίσιο θα είχε πιθανώς νέες συνθήκες για τη χώρα.
Για την ελάφρυνσης του χρέους
Ερωτηθείς από την EURACTIV σχετικά με τις εξελίξεις στις συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, ο Μοσκοβιτσί τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα φιλόδοξο πακέτο χρέους.
“Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να βρούμε τρόπους”.
Είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε μια λύση για να ανακουφίσουμε το βάρος, που είναι βάρος για τον ελληνικό λαό. Και αυτό είναι μέρος της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος, που σημαίνει ότι έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική η οποία ανήκει στην Ελλάδα, έχουμε ένα πακέτο για το χρέος και μια επιτήρηση μετά το πρόγραμμα που είναι προσαρμοσμένη “.
Επισημαίνει επίσης ότι υπήρξαν βελτιώσεις των οικονομικών μεγεθών, αλλά οι άνθρωποι στην Ελλάδα εξακολουθούν να περιμένουν να μεταφραστούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Ερωτηθείς για τη διαφθορά στην Ελλάδα, ο Moscovici προειδοποίησε ότι το πρόγραμμα διάσωσης δεν θα ολοκληρωθεί εάν δεν έχουμε όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαφθοράς. “Θα πάρει χρόνο, αλλά δεν υπάρχει επιλογή, πρέπει να αυξήσουμε τις επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα.”