Σε καλό δρόμο;

Σε καλό δρόμο;

Τελικά θα ενημερώσει κάποιος τους έλληνες πολίτες για το τι ακριβώς συμβαίνει όσον αφορά τις συνομιλίες με την Αλβανία; Ο κ. Ράμα δηλώνει ότι το θέμα των Τσάμηδων είναι στο τραπέζι, αλλά, πλέον, ως θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Απλώς παραδέχεται ότι δεν μπορεί να τεθεί το θέμα αυτό στη διμερή ατζέντα, εάν η Ελλάδα μείνει σταθερή στη θέση της ότι τέτοιο ζήτημα, με τον τρόπο και τη διάσταση που το θέτουν οι Αλβανοί, δεν υφίσταται.

Όσο παραμένει μυστικό το πλαίσιο της συμφωνίας που ετοιμάζουν ο Ν. Κοτζιάς και η αλβανική πλευρά, θα αποφύγουμε να κάνουμε περαιτέρω σχόλια. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να επικρατήσει η κοινή λογική.


 Για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια και μετά από πολλά λάθη, που επέτρεπαν στους Αλβανούς να νομίζουν ότι έχουν το πάνω χέρι, έρχεται η στιγμή που η Ελλάδα μπορεί πραγματικά να ασκήσει πίεση στα Τίρανα. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.


Και για να είμαστε δίκαιοι: Η κυβέρνηση και ο Ν. Κοτζιάς βρήκαν μια εντελώς αρνητική κατάσταση, καθώς τα προηγούμενα χρόνια είχε αφεθεί στην τύχη της η υπόθεση των σχέσεων της Αλβανίας με την ΕΕ και δεν είχε συνδεθεί ρητά και κατηγορηματικά η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας με τα ζητήματα που αφορούν την ελληνική εθνική μειονότητα αλλά και τις διμερείς σχέσεις.

Όμως δεν μπορεί να χαρίσει η Αθήνα χωρίς αντάλλαγμα στα Τίρανα την αναγνώριση του Πρωτοκόλλου της Φλωρεντίας, το οποίο, αναγνωρίζοντας τα σημερινά σύνορα, θέτει οριστικό τέλος στην όποια έστω και θεωρητική διεκδίκηση.

Και τελικά δεν θα πρέπει σε καμιά περίπτωση να υπάρξει εξομοίωση της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία με τους αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα. Και η λύση, υπό μορφή πακέτου, στα ελληνοαλβανικά θα πρέπει να υπάρξει μόνον όταν εξηγηθεί πειστικά στα Τίρανα και στον κ. Ράμα ότι δεν είναι σε θέση να θέτει τελεσίγραφα, αλλά είναι αυτός που θα πρέπει να προβεί σε κινήσεις καλής θέλησης και σε υποχωρήσεις…

[email protected]

Σχετικό άρθρο

 


Σχολιάστε εδώ