Στο Πραιτώριο και ο Καμμένος για τα 300.000 βλήματα
Τριγμοί στην κυβέρνηση
Crash test για τη συνοχή και την ανθεκτικότητα του κυβερνητικού συνασπισμού ενδέχεται να αποτελέσει η συμφωνία για την πώληση 300.000 βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η δικογραφία διαβιβάστηκε αμελητί –προχθές, Παρασκευή– από την Εισαγγελία Διαφθοράς στη Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς οι δικαστικές έρευνες «σκόνταψαν» πάνω στον υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, προκειμένου να διερευνηθεί το κατά πόσο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας προς το Δημόσιο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο φάκελος της δικογραφίας εκτός από τα σχετικά δημοσιεύματα περιλαμβάνει ακόμη μία μαρτυρική κατάθεση, ενώ ο φερόμενος ως μεσάζων Β. Παπαδόπουλος δεν εντοπίσθηκε από τις Αρχές προκειμένου να δώσει κατάθεση.
Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος απέστειλε επιστολή προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, με την οποία δήλωνε διατεθειμένος να προσέλθει και να καταθέσει με την ιδιότητα του… απλού πολίτη. Κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ελιγμός και προσπάθεια να αποτρέψει να πάει η δικογραφία στη Βουλή. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες πρέπει να κατατεθεί πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία θα έχει την υπογραφή 30 τουλάχιστον βουλευτών και 60 αν το αίτημα είναι για Εξεταστική Επιτροπή.
Προσπαθεί να αποφύγει την Προανακριτική και τη δημόσια ανάκριση
Σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ανεπιθύμητες εξελίξεις, σε κοινοβουλευτικό πλέον επίπεδο αυτήν τη φορά, ο κ. Καμμένος απέστειλε την Παρασκευή επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση εκφράζοντάς του να πρόθεση (διάθεση) να καταθέσει ως «απλός πολίτης». Κίνηση που, ωστόσο, δεν μπορεί να παγώσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και να αποτρέψει την κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής ή Εξεταστικής Επιτροπής. Καθότι θεωρείται απίθανο η πρόταση αυτή να προέλθει από τον ΣΥΡΙΖΑ -κάτι τέτοιο θα συνιστούσε μεγίστη έκπληξη-, εναπόκειται πλέον στη Νέα Δημοκρατία να το πράξει, κάτι που πρέπει να θεωρείται αναμενόμενο.
Από το σημείο αυτό και μετά αρχίζουν τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση. Για να εγκριθεί η πρόταση για τη σύσταση επιτροπής απαιτείται η ψήφος 151 τουλάχιστον βουλευτών, που σημαίνει ότι οι ψήφοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμη κι αν αθροιστούν σε απόλυτο αριθμό, δεν αρκούν. Πρέπει η πρόταση να τύχει της στήριξης και ικανού αριθμού βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο, ακόμη κι αν είχε την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου, θα περιείχε υψηλό ρίσκο καθώς θα έβαζε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ακόμη κι αν δεν έχει τίποτα να φοβηθεί ο κ. Καμμένος πολύ δύσκολα θα αποδεχτεί τον ρόλο του «κατηγορούμενου» με την ψήφο μάλιστα του κυβερνητικού εταίρου του.
Από την άλλη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί να συμφωνήσει για τη σύσταση εξεταστικής ή άλλης επιτροπής της Βουλής θα ενισχύσει την επιχειρηματολογία όσων κατηγορούν την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον κ. Τσίπρα για συγκάλυψη και συσκότιση υποθέσεων που αφορούν την περίοδο από το 2015 και εντεύθεν.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου είχε απορρίψει με παράδοξο και αμφισβητούμενο τρόπο το αίτημα των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να κληθεί στην Επιτροπή ο υπουργός Άμυνας, πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τις επικριτικές αναφορές για απόπειρα συγκάλυψης.