ΣΕΒ – Άκης Σκέρτσος: Η υπερφορολόγηση των προϊόντων καπνού μειώνει τα δημόσια έσοδα, αυξάνει το λαθρεμπόριο και θέτει σε κίνδυνο 60.000 θέσεις εργασίας.
Παρέμβαση του ΓΔ ΣΕΒ κ. Άκη Σκέρτσου στο «2nd ANTI CORRUPTION FORUM».
Κλειδί η εποικοδομητική συνεργασία κράτους–ιδιωτικού τομέα».
«Η ανάπτυξη της παράνομης αγοράς καπνικών προϊόντων στη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της βαριάς φορολόγησης στον κλάδο και της αδυναμίας του κράτους να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, θέτει σε κίνδυνο 60.000 θέσεις εργασίας σε όλη την εγχώρια αλυσίδα αξίας καπνικών -παραγωγή, μεταποίηση και λιανική πώληση τσιγάρων και καπνών.
Συγχρόνως, και παρά το γεγονός ότι από την 1/1/2017 η Ελλάδα έχει πλέον τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση στα καπνικά προϊόντα εντός της Ε.Ε. τα δημόσια έσοδα δεν αυξάνονται και η τάση τους παραμένει πτωτική ή στην καλύτερη περίπτωση σταθερή, σε σχέση με προηγούμενα έτη». Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ κ. Άκης Σκέρτσος μιλώντας σήμερα στο «2nd ANTI CORRUPTION FORUM: Για μια βιώσιμη οικονομία στον κλάδο του καπνού» που διοργανώνει η Palladian Conferences στο Κτίριο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.
Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της κατάστασης στην αγορά, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε ότι στους μέχρι σήμερα υπολογισμούς δεν έχουν ληφθεί υπόψη και οι έμμεσες απώλειες εσόδων που έχει το κράτος από τη συρρίκνωση της νόμιμης αγοράς, όπως είναι:
• οι πλήρως δηλωμένες θέσεις εργασίας σε νόμιμες επιχειρήσεις που χάθηκαν,
• οι αποχωρήσεις εργαζομένων που δεν αντικαταστάθηκαν από νέες προσλήψεις,
• οι απολύσεις που αντικαταστάθηκαν από παράνομες θέσεις εργασίας στο κύκλωμα λαθρεμπορίου, που δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρους και εισφορές,
• οι απώλειες θέσεων εργασίας σε συνεργάτες των νόμιμων επιχειρήσεων, που συχνά είναι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις.
Με βάση τα δεδομένα αυτά ο ΓΔ του ΣΕΒ σημείωσε πως τουλάχιστον έστω και τώρα «το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και τουλάχιστον να μην υπάρξουν και άλλες αυξήσεις φόρων που τελικά ζημιώνουν τόσο τα κρατικά έσοδα όσο και τη νόμιμη αγορά.» Μιλώντας, τέλος, για την επόμενη ημέρα και αφού τόνισε ότι «μια από τις πλέον ατροφικές δράσεις των μνημονίων ήταν η ατζέντα καταπολέμησης της διαφθοράς που θα έπρεπε να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων των διαρθρωτικών αλλαγών» παρέπεμψε στο νέο μνημόνιο «όπου αναφέρονται μια σειρά από μέτρα που αφορούν τις επιχειρήσεις πάντα σε σχέση με την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καπνικών.» Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στην πρόκληση και ευκαιρία που προσφέρει η εφαρμογή της Οδηγίας 2014/40, έως την άνοιξη του 2019, η οποία αφορά και τα καπνικά προϊόντα, και κάλεσε την πολιτεία να συνεργαστεί γρήγορα και εποικοδομητικά με τις επιχειρήσεις του κλάδου για την εκπόνηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου δράσης που θα αποτελέσει και ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της πάταξης του λαθρεμπορίου. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε ακόμη ότι η συνεργασία του κράτους με το ιδιωτικό τομέα για την πάταξη του οργανωμένου λαθρεμπορίου είναι σημαντική, όπως αποδείχθηκε και από την αξιοποίηση κατάλληλου εξοπλισμού που προσέφεραν οργανωμένες επιχειρήσεις του κλάδου ενισχύοντας την ελεγκτική ικανότητα των υπηρεσιών του δημοσίου.