Στρίμωξε ο Τσίπρας Μητσοτάκη και Φώφη

Στρίμωξε ο Τσίπρας Μητσοτάκη και Φώφη

Με όπλο τη Novartis

Τη μέγιστη πολιτική αξιοποίηση της υπόθεσης με τη Novartis θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, με σκοπό αφενός να ενισχύσει τη θέση της κυβέρνησης, η οποία λόγω Σκοπιανού είναι στριμωγμένη, και αφετέρου να επιφέρει καίρια πλήγματα στους βασικούς πολιτικούς αντιπάλους του.

Δεδομένου, δε, ότι η πλήρης και οριστική διαλεύκανση της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένου και του δικαστικού σκέλους της, θα διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά όπλα του στην πορεία προς τις εκλογές. Θα έχει δηλαδή στη διάθεσή του ένα ευρύ χρονικό διάστημα προκειμένου να φθείρει όσο γίνεται περισσότερο τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και το Κίνημα Αλλαγής και να περιορίσει την απήχησή τους στους πολίτες. Με τους χειρισμούς του ο κ. Τσίπρας συσπειρώνει τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, που, λόγω της περιοριστικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, παρουσιάζει έντονα σημάδια αποσυσπείρωσης. Ταυτόχρονα στέλνει μήνυμα προς την κοινωνία, στη βάση ότι παραμένει ενεργή η προεκλογική δέσμευσή του για πάταξη της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα.

Η εμπλοκή του Αντ. Σαμαρά αλλά και του Άδ. Γεωργιάδη στο «αλισβερίσι» με τις μίζες έχει οδηγήσει σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση την ηγεσία και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Και σε κατάσταση… μόνιμης απολογίας. Καθώς αμφότεροι δεν είναι κάποια από τα μικρομεσαία στελέχη περιορισμένης πολιτικής εμβέλειας. Ο πρώτος διατέλεσε πρωθυπουργός και πρόεδρος της παράταξης, ο δεύτερος είναι σήμερα αντιπρόεδρος και παντοδύναμος. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η θέση του Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς όσο είναι ανοιχτή η υπόθεση είναι υποχρεωμένος, ακόμη κι αν δεν το επιθυμεί, να στηρίξει τα δύο στελέχη, χωρίς να γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν από τώρα και στο εξής τα πράγματα.

Σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί αντιμέτωπος με την μήνιν του κ. Σαμαρά, ο οποίος λογικό είναι να αντιδράσει με δυναμικό τρόπο, φτάνοντας ακόμη και στην ανατροπή του κ. Μητσοτάκη ή τη διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός κινείται με στόχο την πολιτική δικαίωσή του, αλλά η εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση με τη Novartis του… χαλάει τα σχέδια.

Εξίσου δύσκολη είναι η θέση και της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φ. Γεννηματά, καθώς οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» έχουν κατονομάσει ως «αποδέκτες μίζας» δύο κορυφαία στελέχη, τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλο και τον Ανδρ. Λοβέρδο. Η υπεράσπισή τους αποτελεί μονόδρομο για την κ. Γεννηματά, αν δεν θέλει να βρεθεί αντιμέτωπη με δυσάρεστες καταστάσεις στο κόμμα. Τους επόμενους μήνες θα υποχρεωθεί πολλάκις να απολογηθεί για τα πεπραγμένα των δύο με κίνδυνο η επιχειρηματολογία της να εκληφθεί από τους πολίτες ως προσπάθεια κάλυψής τους.


 Οι εξελίξεις στην υπόθεση με τη Novartis αλλάζουν άρδην το κλίμα στις σχέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, καθιστούν ακόμη πιο δύσκολη οποιαδήποτε συνεννόηση σε ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας (Σκόπια, Αλβανία κ.ά.), αν κι εφόσον προκύψουν στην πορεία.


Παράλληλα βάζουν τέλος στα σενάρια συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής, πριν ή μετά τις εκλογές. Με κορυφαία στελέχη της σε θέση «κατηγορούμενου» η κ. Γεννηματά δεν θα μπορεί στο εξής να επιχειρηματολογήσει υπέρ της συνεργασίας, ακόμη και σε περίπτωση οικουμενικής κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές. Τη διάσταση αυτή έχουν εκτιμήσει επαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι τα περιθώρια συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής ήταν ούτως ή άλλως μηδαμινά έως μηδενικά. Στο συμπέρασμα αυτό άλλωστε είχε καταλήξει ο κ. Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντησή του με τη Φ. Γεννηματά στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά συνέπεια, δεν είχε τίποτα πλέον να χάσει σε αυτό το επίπεδο.


Σχολιάστε εδώ